четвер, 31 липня 2008 19:43

Надія Єлисеєва відкрила вдома пункт Червоного Хреста

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Волонтер Червоного Хреста Надія Єлисеєва (зліва) — єдиний медик на хуторі Гришківка Золотоніського району. Жінка прийшла вимірювати тиск 80-річній Марії Шандоренко
Волонтер Червоного Хреста Надія Єлисеєва (зліва) — єдиний медик на хуторі Гришківка Золотоніського району. Жінка прийшла вимірювати тиск 80-річній Марії Шандоренко

На хаті 67-річної Надії Єлисеєвої з хутора Гришківка Золотоніського району Черкащини висить табличка: "Пункт допомоги Товариства Червоного Хреста". Чотири роки жінка працює волонтером — удома надає першу медичну допомогу.

Двір Єлисеєвих знають усі місцеві, адже на хуторі немає ані фельдшерського пункту, ані аптеки. Найближча лікарня — Золотоніська, до неї 15 км поганою дорогою. Автобус їздить раз на тиждень.

— Більшість жителів хутора — літні люди. Їх найчастіше турбує тиск та головний біль, — розповідає російською Надія Єлисеєва. — Звертаються з побутовими травмами, опіками, розтягненнями. Улітку — із розладами кишківника, узимку — із респіраторними захворюваннями та грипом.

Жінка родом із Оренбурзької області Росії. До України переїхала 1979 року, коли чоловіка Єгора Степановича прислали на будівництво заводу в Золотоноші. Надія Валентинівна працювала медсестрою в райлікарні. На хутір Гришківка із чоловіком переїхали в 1990-х після виходу на пенсію. Раніше там у них була дача. Нині ведуть господарство, розводять овець. Старший син Сергій живе в батьківській квартирі в Золотоноші, молодший Костянтин — у Якутську в Росії.

Із Червоним Хрестом Надія Єлисеєва співпрацює з часу переїзду на хутір. За роботу грошей не отримує. Їй видали тонометр, градусник, перев"язочні матеріали, аптечку з понад 30 найменуваннями ліків. Переважно знеболювальні, жаропонижаючі, сердечні та шлункові. Є засоби для зупинки кровотечі та протизастудні. Кожен виданий препарат жінка записує до зошита. Там же веде список пацієнтів. Зі 100 жителів хутора у неї лікуються 85.

— Є такі, до яких ходжу кілька разів на тиждень. Часто роблю призначення лікаря — уколи, масажі, компреси чи розтирання, — розповідає жінка.

80-річну Марію Шандоренко застаємо на подвір"ї. Останніх кілька днів у неї стрибає тиск. Побачивши медсестру, господарка запрошує до хати.

— Страшно жить у селі, як нема ні врача, ні аптеки. Поки "скора" з Золотоноші доїде, і Богу душу можна віддать, — бідкається жінка. — А в мене он і телефону немає. А вік такий, що сьогодні здорова, а завтра вже й скрутило.

Єлисеєва вимірює жінці тиск. Каже, нормальний. Залишає медикаменти та йде.

Ще потрібно рознести ліки кільком пацієнткам. Прийшовши до них, Надія Валентинівна перебирає в їхніх аптечках препарати — викидає прострочені, решту сортує за призначенням.

— У нас такі люди, що з дрібницею не прийдуть, ждуть, доки припече, — скаржиться медсестра. — Часто по кілька разів доводиться казати, щоб до лікаря поїхали. Розказую їм, до кого краще звернутися, які аналізи здати.

Пункти Червоного Хреста в хатах селян діють на Черкащині з 2004 року. Нині їх понад півсотні. Із них 11 — у селах Золотоніського району: Сеньківці, Бакаївка, Маркізівка, Маліївка, хуторах Згар, Малинівщина, Ковтунівка, Петрівка, Шкодунівка та Дібрівка.

У домашніх медпунктах області працюють чимало спеціалістів, які вийшли на пенсію, зокрема фельдшери та медичні сестри. Є ветеринари, педагоги-пенсіонери, соціальні працівники.

— Вибір фельдшера роблять самі хуторяни. При цьому зважають на освіту односельців, чи зручно буде добиратися до фельдшерської хати, — розповідає голова обласної організації Червоного Хреста 70-річний Іван Гретченко. — Велике значення має авторитет людини на селі та її бажання працювати безоплатно.

— Часто завідувачами пунктів стають люди, які працювали в Червоному Хресті на громадських роботах від центру зайнятості, наші волонтери, — зазначає голова Золотоніського міськрайкому Товариства Червоного Хреста Надія Гур"єва, 63 роки. — Співпрацюємо ми й із сільськими головами, місцевими фельдшерами.

Кожен кандидат проходить медичні курси від Червоного Хреста. Після цього людині дають тонометр, кілька медичних посібників і аптечку. Медикаменти поповнюють два-три рази на рік. У кого немає домашнього телефону — дають мобілку.

Зараз ви читаєте новину «Надія Єлисеєва відкрила вдома пункт Червоного Хреста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути