четвер, 04 вересня 2008 20:35

На місці автостоянки побудують супермаркет

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Інвалід Великої Вітчизняної війни Микола Пуха йде стоянкою ”Митниця” в Черкасах. Поряд його гараж. Цю територію міська рада передала в оренду київському підприємству з іноземними інвестиціями ”Білла-Україна”
Інвалід Великої Вітчизняної війни Микола Пуха йде стоянкою ”Митниця” в Черкасах. Поряд його гараж. Цю територію міська рада передала в оренду київському підприємству з іноземними інвестиціями ”Білла-Україна”

На місці автостоянки та гаражів черкаських інвалідів війни, праці, афганців, чорнобильців київське підприємство з іноземними інвестиціями "Білла-Україна" хоче звести супермаркет. Ділянка розташована в мікрорайоні Митниця на розі вулиць Гагаріна та Героїв Дніпра.

Рішення про передачу ділянки в оренду фірмі "Білла-Україна" на початку цього року ухвалила Черкаська міськрада. Договір підписано.

— Ми землю кров"ю поливали, щоб не віддати німцям. Тепер її хочуть продати австралійцям, — розповідає 88-річний Микола Пуха. Він інвалід війни першої групи. На ділянці стоїть його гараж. — У мене було 16 поранень. Дійшов до Берліна. А тепер у мирний час у мене хочуть забрати кілька соток під гаражем. Де ж я ставитиму свою "славуту"? А без машини нам із дружиною ніяк. Вона теж інвалід першої групи. Нам у госпіталь треба їздити. Та й на базар не дійдемо.

— Да, Николай Яковлевич, правильно, вы немцам не отдали, а мы австралийцам не отдадим, — підходить Анатолій Бєлінський, який організував автостоянку "Митниця". Він — керівник громадської організації "Автостоянка "Митниця".

Микола Пуха показує рішення N529 від 30 жовтня 1984 року Придніпровської районної ради про тимчасове розміщення його металевого гаража. За рік Микола Якович та ще кілька власників гаражів отримали лист за підписом тодішнього головного архітектора міста.

— "Учитывая Ваше участие в Великой Отечественной войне, состояние здоровья... считаем возможным сохранение гаражей на прежних площадках", — інвалід каже,  піде скаржитися до міського голови Сергія Одарича. — Я просив міськвиконком раніше, щоб цю землю закріпили за мною і я за це платив би. То сказали, ви, діду, інвалід, то користуйтеся безкоштовно. А як не було стоянки, то постійно обкрадали.

До розмови приєднується 58-річний Микола Аркушенко, інвалід праці.

— Живу дві зупинки звідси. У мене нога на протезі, то як же без машини. Білий дом (міськвиконком. — "ГПУ") дав місце на стоянці. Тепер забирає, — скаржиться Микола Іванович.

Стоянкою користуються майже 300 черкасців із Митниці. Її територія — 30 соток.

— У 1990-х був розгул викрадення й грабувань машин, — згадує Анатолій Бєлінський. — Ми звернулися до влади, щоб дали місце під стоянку. Придніпровський райвиконком виділив землю для користування. За свої гроші ми зробили проект і облаштували. У нас на руках є пакет документів: реєстрація стоянки, єдиний реєстр із держкомстату, статут, дозвіл від архітектури забудови міста, копія плану забудови міста, де виділена ділянка, кадастрова довідка, погодження із сусідніми організаціями, клопотання про дозвіл на право користування землею, розпорядний документ про надання земельної ділянки та план меж землекористування. Це дозволяє оформляти технічну документацію на право користування земельною ділянкою. З цим ми й звернулися 2004 року в міськраду.

Бєлінський обурюється, що його не запросили в міськраду, коли вирішували питання стоянки. В управлінні земельних відносин "загубили" документи.

— Потім знайшли аж в архіві... У нас на автостоянці ніхто не заробляє грошей — люди самі чергують, охороняючи свої машини, — додає Анатолій Бєлінський.

В управлінні земельних ресурсів міськвиконкому пояснюють, на ділянку організація "Автостоянка "Митниця" не має жодних прав.

— Міська рада не приймала рішень про надання земельної ділянки цій громадській організації, — каже заступник начальника управління 30-річна Марина Геращенко. — За використання землі під автостоянку її власники гроші до міського бюджету не сплачують.

Члени "Автостоянки "Митниця" звернулися до прокуратури.

— Якщо нічого не зміниться, вимагатимемо у міста виділення земельної ділянки з облаштуванням там автостоянки коштом "Білла-Україна". Інакше влаштуємо акції протесту під міською радою, і в Києві, під офісом "Білла-Україна", — зазначає Бєлінський.

— Нам відомо, що офіційний орендар ділянки ("Білла-Україна". — "ГПУ") звернувся до судових органів із вимогою про її звільнення, — додають в управлінні земельних ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «На місці автостоянки побудують супермаркет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути