четвер, 02 липня 2009 17:43

Маньківські іграшки співають російською

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Оформлювач Маньківської фабрики Олена Яненко зашиває іграшкового дельфіна. Жінка каже, що на оздоблення однієї іграшки тратить від кількох хвилин до години
Оформлювач Маньківської фабрики Олена Яненко зашиває іграшкового дельфіна. Жінка каже, що на оздоблення однієї іграшки тратить від кількох хвилин до години

На маньківській фабриці "М"яка іграшка" почали розробляти новорічну колекцію. 2010-й — рік Тигра. Також нещодавно запустили нову серію забавок із музичними вставками. Вони співають. Щоправда, всі пісні російською.

Фабрика випускає 250 видів іграшок. Їх купують в Україні, Польщі, Чехії, Німеччині, Ізраїлі, Молдові, країнах Балтії. Запрацювало підприємство 2005-го, під нього реконструювали приміщення пекарні. Тоді штат налічував 20 осіб. Зараз тут працюють понад 100 людей.

— Нам привозять готову паперову викройку. Наші розкрійниці за нею кроять та зшивають майбутню іграшку. Із червня минулого року викройки робимо самі, доти нам возили напівфабрикати, — розповідає завідувач виробництва Алла Мандат, 46 років. — Далі іграшку відправляють у цех набивки.

П"ятеро набивальниць за допомогою спеціальної машини наповнюють заготовки. Кожну зважують на електронних вагах і відправляють на оформлення. Ця процедура може тривати від кількох хвилин до години.

— Ми їх зшиваємо тут і оформлюємо. Робимо стяжки, вишивки, геометричні фігури, вставляємо вуса із жилки. Ось зараз готуємо дельфінів і левенят, — каже оформлювачка Наталія Фуркало, 38 років. — Ми тут наче діти. У дитинстві таких не мали, тому зараз  вважаємо, що в нас друге дитинство, — сміється.

Є попит на великі іграшки, завбільшки майже як справжні тварини

Один різновид іграшки виконують у чотирьох-п"яти розмірах. Дітям найбільше подобаються середні. З ними зручно бавитися.

— За кордоном популярні наші чебурашки, добре купують також собачок, дельфінів і дитячу музичну колекцію, — каже Алла Мандат. — Останнім часом є попит на великі іграшки, завбільшки майже як справжні тварини. Такі часто використовують для оформлення інтер"єру. А от маленькі дарують як сувенірні. Серед підлітків популярна колекція зі смішними іграшками та жартівливими написами.

На фабрику часто водять дитячі екскурсії.

— Їдуть навіть із сусідніх районів, — продовжує заввиробництва. — Дітей найбільше вабить кімната зразків-еталонів. У ній зібрані всі іграшки, які ми випускаємо чи випускали. Там їх кілька сотень. Практично в усіх сучасних серіалах і дитячих програмах бачили іграшки нашої марки. Наш заєць є навіть у рекламному ролику гелю від болю в спині.

Алла зазначає, що за Союзу були популярні ведмеді й зайці.

— У мене в дитинстві був плюшевий ведмедик, набитий тирсою. М"які іграшки того часу були менш різнобарвними, менш реалістичними. У Києві є музей іграшок, там зібрані експонати різних часів. Я потрапила туди на виставку іграшок XVIII століття. Тоді теж були популярні ведмедики. Їх легко шити. А зараз бувають дуже складні викройки.

Зараз ви читаєте новину «Маньківські іграшки співають російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути