четвер, 29 травня 2008 20:11

Канівську гідроакумулюючу електростанцію не будуватимуть

— Ми дуже раді, що Європейський банк реконструкції та розвитку не фінансуватиме зведення Канівської гідроакумулюючої електростанції. Нам не потрібен акумулятор за мільярд доларів — а приблизно стільки коштує це будівництво, — зазначає 24-річна Ірина Головко, координатор Національного екологічного центру України.

Його фахівці провели дослідження екологічних і соціальних ризиків проекту. Результати надіслали до банку.

— Через будівництво електростанції на поверхню підніметься мул, у якому акумульовано радіонукліди з часів аварії на ЧАЕС. Нам дуже важко передбачити, як це вплине на якість дніпровської води і які будуть наслідки для населення. Не кажу вже про можливість обвалу й розмивання берегів, — зазначає Головко.

Канівська електростанція є частиною "Енергетичної стратегії України до 2030 року". Нею заплановано будівництво 22 нових ядерних реакторів. Раніше Всесвітній банк вирішив не розглядати фінансування аналогічного проекту добудови Дністровської ГАЕС.

— Навіщо наражати на небезпеку стількох людей тільки для того, щоб задовольнити бажання енергетиків до нарощування нових генеруючих потужностей? В Україні величезний потенціал для енергозбереження — дешевше і безпечніше вкладати в нього, ніж розвивати мільярдну атомну енергетику й інфраструктуру для неї, — каже координатор.

Зараз ви читаєте новину «Канівську гідроакумулюючу електростанцію не будуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути