Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2011 16:55

Із будинку виселяються через трансформаторну підстанцію

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Старший будинку №190 по вулиці Хрещатик у Черкасах Віктор Корябкін із мешканкою Тамарою Шевченко біля трансформатора. Після того, як електрики восени збільшили його потужність, у будинку стоїть шум. Уночі неможливо спати
Старший будинку №190 по вулиці Хрещатик у Черкасах Віктор Корябкін із мешканкою Тамарою Шевченко біля трансформатора. Після того, як електрики восени збільшили його потужність, у будинку стоїть шум. Уночі неможливо спати

Мешканці будинку №190 на вул. Хрещатик у Черкасах не можуть спокійно спати через шум трансформаторної підстанції. Восени енергетики збільшили її потужність.

46-річний Олег Наказний веде у свою трикімнатну квартиру на другому поверсі. Його житло розташоване над підстанцією. У під'їзді будинку гуде.

— Це нічого. Бо зараз шумно на вулиці. А якби ви почули, як воно гуде вночі. Кажуть, що таких будинків у місті лише два. Другий десь на Смілянській. Але в нашому трансформатор потужніший. Коли міняли, ми й не знали, що матимемо такі проблеми. Санстанція зробила висновок, що напруженість електромагнітного поля в моїй квартирі норму перевищує в чотири рази, — Наказний показує документ міської санітарно-епідеміологічної станції.

Напроти у квартирі №4 мешкає 71-річна Тамара Шевченко.

— Моя квартира кутова і то гуде, що нерви не витримують, — відчиняє двері до ванної. — Послухайте, геть і тут чути. Приїжджали якісь робочі, щось у підстанції робили, щоб менша вібрація була. Та тільки це ніякого результату не дало.

Із під'їзду у сорочці, спортивних штанях і капцях виходить старший будинку Віктор Корябкін, 60 років. Показує смугу пошкодженого асфальту від трансформаторної підстанції до новозбудованого двоповерхового приміщення.

— Оце є причиною. Там знаходяться різні фірми. Вони прорили траншею й проклали кабель. Підключилися до нашої підстанції. Потужність знизилася. У нас та й у них, мабуть, вибивало пробки. Техніка не справлялася з перепадами напруги. Кажуть, що вони заплатили енергетикам і ті додали потужності. Я спати не можу, хоч у мене й кутова кімната. Покладу голову на подушку, а вона буквально трясеться. По-друге, нерви не витримують. Ну, можна день не поспати, два. Але п'ятий місяць, ви мене вибачте.

Мешканці стверджують, що кілька сімей з будинку виїхали. Хто на дачу, хто до родичів. Показують на вікна без штор.

— Он на другому поверсі сусіднього під'їзду купили квартиру, то так і не живуть. А на п'ятому з дитиною три місяці як з'їхали кудись, — каже Віктор Корябкін.

Черкаська санстанція листа з приписом направила до адміністрації "Черкасиобленерго". Вимагають зменшити вплив підстанції на мешканців чи винести її за межі будинку.

— Донедавна у нас таких підстанцій було багато. І це відповідало колишнім нормативам. Люди жили з цим роками. Це ж не Чорнобиль. Підстанції поступово переміщуємо за територію будинку. Щодо цієї, то зараз йде узгодження проектної документації. Воно вимагає два-три місяці. Так що до кінця року цю проблему теж вирішимо, — запевняє 47-річний Сергій Шевченко, директор міських електромереж.

Зараз ви читаєте новину «Із будинку виселяються через трансформаторну підстанцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути