четвер, 31 березня 2011 18:21

Губернатор уболіває за "Шахтар"

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Леонід Даценко із Української народної партії разом із партією ”Свобода” викликає на матч представників Партії регіонів. Гра мала відбутися у жовтні 2010-го  на імпровізованому майданчику перед Черкаською обласною держадміністрацією. ”Регіонали” від гри в
Леонід Даценко із Української народної партії разом із партією ”Свобода” викликає на матч представників Партії регіонів. Гра мала відбутися у жовтні 2010-го на імпровізованому майданчику перед Черкаською обласною держадміністрацією. ”Регіонали” від гри в

"Усе своє свідоме життя вболіваю виключно за київське "Динамо", — каже 47-річний Леонід Даценко, голова обласного осередку Української народної партії. — Раніше подобалася гра Олега Блохіна. У кінці 1990-х захоплювався парою динамівських нападаючих Шевченко—Ребров. Зараз імпонує гра Артема Кравця".

Розповідає про матч, який найбільше запам'ятався:

— Це було восени 1985 року, коли "Динамо" у розіграші Кубка кубків приймало румунську "Університатю". Кияни грали настільки потужно, що на 11-й хвилині вже вели 3:0. Після 11-ї хвилини команда кинула грати. Тобто якби треба було виграти 12:0 або 15:0, то це було би зроблено. Ще два пам'ятні матчі — протистояння збірних України й Росії у 1998–1999 роках. Росіяни через свою пресу і телебачення всіляко насміхалися з нас. І ось у першому матчі ми, хоч і не без труднощів, здолали росіян 3:2. На гру-відповідь, здається, прийшла вся Москва. Газета "Советский спорт" вийшла під шапкою: "Бей хохлов, спасай Россию". За 3 хвилини до кінця ми програвали 0:1. У мене навіть сльози від образи виступили. Однак Андрій Шевченко встановив вищу справедливість, забивши гол на останніх хвилинах.

Начальник організаційного відділу обласної держадміністрації 47-річний Юрій Івченко не тільки вболівав, а й активно грав у футбол на професіональному рівні:

— У рідному Тальному був не останнім футболістом. З юнацького віку виступав за основний склад "Будівельника". Коли призвали до армії, служив у спортивній роті в Москві. Там мене помітили й запросили грати за дубль московського "Динамо". За кілька місяців до демобілізації пропонували квартиру й московську прописку, аби тільки лишився. Але я вперся й казав, що неодмінно повернуся додому в Тальне.

Юрій Іванович уболіває за київське "Динамо". Кумиром називає Олега Блохіна.

— Найвидатніший матч — фінал Кубка кубків 1986 року між "Динамо" й мадридським "Атлетико". Наші виграли 3:0, а найкрасивіший гол, другий, забив Олег Блохін. Серед інших матчів виокремлю перемогу над "Барселоною" восени 1997 року з рахунком 4:0. Три голи тоді забив молодий Андрій Шевченко.

Голова Чигиринської райдержадміністрації 53-річний Володимир Калашніков є вболівальником харківського "Металіста".

— Я вчився в одному класі з майбутньою зіркою радянського футболу Володимиром Безсоновим. Навіть жили в сусідніх будинках по вулиці 12 Квітня в Харкові. Володя тримав м'яч так, ніби той був прив'язаний до його ноги. Шкода, що його забрали в Київ грати за "Динамо". Найпам'ятніший матч — "Металіст" — "Динамо" (Тбілісі). Це було в кінці 1970-х. Я сидів на східній трибуні й на власні очі бачив, як грузини зламали ногу нашому захисникові Ткаченку. Ще добре пам'ятаю, як "Металіст" виграв Кубок СРСР 1988 року, здолавши московське "Торпедо" 2:0. Із останніх матчів запам'ятався виграш "Металіста" в турецького "Бешикташа" 4:1.

— Для мене матч усіх часів і народів — гра за суперкубок між "Динамо" й "Баварією" в Мюнхені, — розповідає керівник обласної міліції 54-річний Валерій Дерновий. — Не бачив нічого красивішого за гол Блохіна. Із останніх ігор пам'ятна перемога "Динамо" над "Манчестер Сіті".

Для Дернового на другому місці після України — збірна Росії.

— Уболіваю за своїх, тобто слов'ян.

Голова обласної федерації футболу 61-річний Володимир Фощій довго був уболівальником київського "Динамо", однак зараз уподобав ще й донецький "Шахтар". Улюбленим гравцем називає зірку 1960-х "динамівця" Віктора Серебряникова.

— Так бити штрафні, як це робив Віктор, тепер ніхто не вміє. Куди тому Алієву. Віктор бив виключно по "дев'ятках" і майже завжди вціляв. Запам'яталася гра СРСР — Бразилія, що відбувся 1965 року в Москві. Яка в нас була команда! Але це було ніщо порівняно з Бразилією на чолі з великим Пеле. Бразильці перемогли з рахунком 3:0. Телевізори тоді тільки почали з'являтися, і для мене гра бразильців була схожа на гру прибульців із космосу. На всіх турнірах, де не грає Україна, а грає Росія, вболіваю за неї. Така річ, ностальгія.

Губернатор області Сергій Тулуб, 58 років, уболіває за донецький "Шахтар".

— Улюблений гравець команди — воротар Андрій П'ятов. Взірцем футбольної майстерності залишився Едуард Стрельцов. А серед вихідців із Донеччини — Віталій Старухін, котрий став найкращим футболістом СРСР та найкращим бомбардиром чемпіонату 1979 року. Запам'яталася перемога "Шахтаря" у фіналі Кубка УЄФА, цікавим був нещодавній матч із "Ромою". Згадую гру донеччан 1979-го, коли команда стала срібним призером СРСР. Також гру "гірників", коли два роки поспіль — 1961–1962-го — вони завойовували Кубок СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Губернатор уболіває за "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути