понеділок, 18 липня 2011 00:45

Дмитру Матвєєву подарували пітона Колю

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Черкасець Дмитро Матвєєв витягнув із тераріума у себе вдома на вулиці Благовісній  4-місячного пітона Колю. Той міцно спав. Чоловік каже, що напередодні згодував пітону мишу
Черкасець Дмитро Матвєєв витягнув із тераріума у себе вдома на вулиці Благовісній 4-місячного пітона Колю. Той міцно спав. Чоловік каже, що напередодні згодував пітону мишу

Черкасцю 29-річному Дмитру Матвєєву дружина подарувала на день народження пітона.

Матвєєви живуть у 4-кімнатній квартирі на вул. Благовісній. Піднімаюся на четвертий поверх. Зустрічає Дмитро. Він у чорній футболці й джинсах. Проводить до квартири. Показує на стілець, просить сідати.

Запитую, де ви тримаєте свого пітона.

— У вас за спиною тераріум, оберніться й побачите, — каже.

Встаю якомога повільніше. Відійшовши на кілька метрів, обертаюся. Вдивляюся в скляний тераріум, крім дерев'яної колоди, нічого не бачу.

— Так ось же ж він, — каже Дмитро. Бере невелику, розміром із вужа змію. — Це Коля. Йому тільки чотири місяці. Відверто кажучи, я мріяв про великого павука, але потім мені пояснили, що абсолютно всі павуки — отруйні. Навіть домашні, що мух ловлять. Якщо серйозний павук укусить — можна півроку прохворіти.

Пітона Дмитрові привезли з Харкова.

— У нас був вибір: або купити 1,5-метрового жовто-салатового старого пітона, або молодого. Ми вибрали друге, — розповідає. — Особливих турбот не маємо. Раз на два тижні згодовую йому мишу. Купую в зоомагазині. Як підросте, треба буде думати про кроликів і морських свинок.

Пітони живуть від 60 до 90 років. Досягають 2 м завдовжки.

Дмитро каже, що цікавість до змій і павуків у нього з'явилася нещодавно.

— Котів усе життя не любив. А з собаками багато мороки. Щодня треба вигулювати. А тут дав мишу — і два тижні про улюбленця не згадуєш.

Сусідам про своє захоплення Дмитро Матвєєв не розповідає.

— Навіщо людям зайвий раз нервувати?

Хижих риб астронотусів тримає в квартирі на вул. Гагаріна в Черкасах 29-річний Назар Стеблина. Вартість однієї рибини — 200 євро.

— Ця риба набагато агресивніша, ніж піранья. На "Ютубі" є відео, де в акваріум із двома астронотусами і вісьмома піраньями кидають щура. Астронотуси легко відбивають здобич у піраній і за півхвилини розривають гризуна.

Назар живе у двокімнатній квартирі на 10-му поверсі панельного будинку. У великій кімнаті стоять два акваріуми. У більшому, на 360 л, плавають двоє астронотусів темно-коричневого кольору із золотистими боками, а також кілька цихлозом — хижих риб яскраво-рожевого кольору. Усі 20–25 см завдовжки.

— Дивіться, які вони агресивні, — опускає у воду вказівний палець. До нього миттєво підпливають астронотуси. — Як зазіваєшся, можуть відкусити. Мають ряд гострих зубів.

Назар годує рибу креветками й кальмарами. Купує їх у супермаркетах. Каже, що на місяць вистачає 2 кг.

— Любов'ю до хижих риб мене "заразив" товариш із Криму. Зараз він живе у Вінниці. У нього колекція набагато більша. Я свою теж розширятиму.

В акваріумі на 40 л плавають кілька дрібних риб.

— Це теж хижаки з родини цихлідів. Я їх боюся вкидати до великого акваріума, бо астронотуси з'їдять.

У великому акваріумі астронотуси й цихлозоми поділили територію. Кожна рибина має свій куток. Під час нересту інколи влаштовують бої.

— Кидалися одне на одного сильно. Піднімали хмари пилу, — розповідає.

Температура води в акваріумі повинна бути 23–27°С.

— У Дніпро випускати їх не збираюся, — сміється Назар. — Не для того я за кожну рибину такі гроші платив. Та й не впевнений, що в такій брудній воді вони житимуть. А якщо й виживуть, то тільки до зими. Тоді переохолонуть і загинуть.

Річковою рибою годувати хижаків Назар не пробував.

— Звісно, я можу купити їм річкового карася, щоб вони його розірвали. Але той може занести в акваріум якусь хворобу. Креветки в цьому плані надійніші.

Назар Стеблина виховує двох дітей — 10-річну Ірину й 4-місячну Софію. Каже, що за них не боїться.

— Іра знає, що пальці в акваріум опускати не можна. А Софійка ще не знає, але знатиме.

Зараз ви читаєте новину «Дмитру Матвєєву подарували пітона Колю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути