четвер, 01 жовтня 2009 17:54

Будинки для вчителів зводитимуть за три місяці

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Директор комунального підприємства ”Черкасиінвестбуд” Олексій Гужва показує проект забудови котеджів на перехресті  вулиць Рябоконя та Ватутіна в Черкасах
Директор комунального підприємства ”Черкасиінвестбуд” Олексій Гужва показує проект забудови котеджів на перехресті вулиць Рябоконя та Ватутіна в Черкасах

Новий житловий масив із 18 котеджів  зведуть у Черкасах на розі вулиць Ватутіна й Рябоконя. Фінансувати будівництво пропонуватимуть людям, які стоять у черзі на житло.

Понад місяць тому відбувся конкурс архітектурних проектів. Заявки надіслали два столичні товариства: Архітектурно-дизайнерське бюро "Ніколь" та "Архетон-Україна". Основна вимога до учасників конкурсу: будинки мають бути зведені за новими технологіями, що дозволили б їх здешевити й скоротити терміни здачі. Квадратний метр має коштувати не більш як 500 доларів. Термін здачі — три місяці. Чий проект затвердять, повідомлять після тендеру.

— Будемо орієнтуватися, щоб житло було комфортним, а ціна будівництва мінімальною,  — каже директор комунального підприємства "Черкасиінвестбуд" 46-річний Олексій Гужва. — Котеджі планують площею 60, 80 і 110 квадратних метрів. Кожен з інвесторів сам вирішуватиме, який замовляти.

Для нового житлового масиву міськрада виділила 2 га землі. На тому місці зараз росте старий фруктовий сад. Він заріс чагарниками, закиданий сміттям.

Квадратний метр має коштувати не більш як 500 доларів

— Під будинок виділять 4 сотки. Котеджі здаватимуть "під ключ", з усіма комунікаціями.  Внутрішні роботи виконуватиме власник, — продовжує Олексій Владленович.

Схему фінансування будівництва визначатимуть із кожним інвестором індивідуально. Все обумовлюватимуть в угодах. Можливо, хтось зможе заплатити всю суму одразу, а хтось — поетапно, до закінчення будівництва.

— Суть проекту — щоб цей будинок був дешевший, ніж квартира такої ж площі, — говорить Гужва.

Поряд із котеджами зведуть торговельний центр.

Стати інвесторами майбутніх будинків запропонували освітянам міста. На зустріч із директором "Черкасиінвестбуд" прийшли майже 60 осіб.

— Гужва як розказав, які умови, то люди розвернулися й пішли, — говорить голова міської профспілки освітян Ганна Федорченко. — Хіба вчителі можуть за три місяці знайти 30 тисяч доларів. Якби дали просто землю, то це інше. Ми людям сказали — приносьте заяви. Приходили двоє. На черзі в Черкасах стоїть 441 особа — вчителі і вихователі дитячих садків.

— Якщо серед учителів бажаючих не буде, тоді запропонуємо будуватись іншим черговикам, — каже Олексій Гужва.

Учитель трудового навчання черкаської школи N3 Олег Бойченко з дружиною і сином-студентом живуть у гуртожитку на вул. Ярослава Галана.

— Ми з дружиною обоє вчителі. На черзі стоїмо з 1990 року. Якби ж той список хтось профільтрував, бо половина вже з квартирами і будинками. Я особисто знаю таких, а все одно стоять на черзі. На зборах не був, а до голови профспілки ходив. Ідея з котеджами зацікавила. Скільки ж жити в гуртожитку. Будемо брати будинок по мінімуму. Де гроші візьмемо? Банк "братимемо", — жартує Олег Васильович. — Я думаю, що треба буде влазити в кредит.

Через дорогу від ділянки, яку виділили під котеджі, розташовані багатоповерхівки й приватний сектор. Поряд два дитячі садки, три школи, кілька супермаркетів. Пролягають п"ять автобусних і два тролейбусні маршрути. У мікрорайоні розташовані молоко- та хлібозавод, деревообробний комбінат. На відстані понад 10 км — хімічне підприємство "Азот".

— Наш район останнім часом став популярний, — каже 60-річна Софія Саненко.— Тут непогано продаються квартири, бо ми близько живемо до ТЕЦ . Завжди є гаряча вода.

Помешкання з пористого бетону тепліші

Бюро "Ніколь" пропонує будувати житло із сіп-панелей (теплоізоляційних) та утеплювати мінеральною ватою, а "Архетон-Україна" — з пористого бетону.

— Цей матеріал поділяють на пінобетон і газобетон, — розповідає будівельник із Черкас Микола Бичок, 39 років. — Перший утворюється при додаванні до бетонної суміші реагентів. Під час реакції бетон робиться пухким, як пористий шоколад. Газобетон стає пористим від наповнення газом. Обидва матеріали вважають екологічно чистими. З такими блоками працювати легше. Їх можна порізати болгаркою. Будинок вийде теплішим, бо пористий бетон тепло тримає набагато краще за цеглу або звичайні бетонні блоки.

У черкаських магазинах будматеріалів продають блоки газобетону українського виробництва. Розміром 100х200х600 мм коштують 8,10 грн за штуку, 100х400х600 мм — 16,15 грн.

Структурні сіп-панелі складаються з трьох шарів, склеєних під пресом. Виготовляють їх переважно з пінопласту і тирсоплит. Панелі надзвичайно міцні, екологічно чисті. Застосовують їх при будівництві одно- і багатоповерхових будинків замість цегли, залізобетонних перегородок. Служать близько 100 років, витримують температуру від -60 до +60°С. Технологію виробництва винайшли в США. "Квадрат" коштує від 240 грн.

Зараз ви читаєте новину «Будинки для вчителів зводитимуть за три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути