четвер, 20 грудня 2007 18:54

Бездомним собакам захисники тварин шукають господарів

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  Черкащанка Інна Ган роздає їжу бродячим собакам у дворі колишнього художнього комбінату. Жінка працює викладачем у музичній школі. Вона — волонтер товариства ”Друг”
Черкащанка Інна Ган роздає їжу бродячим собакам у дворі колишнього художнього комбінату. Жінка працює викладачем у музичній школі. Вона — волонтер товариства ”Друг”

"На кожного кота чи собаку заводимо анкету, — розповідає президент черкаського товариства захисту тварин "Друг" 29-річна Олена Литвинова. Показує папку з підшитими документами. — Записуємо вік тварини, стать, дату стерилізації у ветлікарні. Прикріплюємо чек із клініки. Поміщаємо фото. У нас уже 20 таких анкет. Їх можуть подивитися люди, які хочуть узяти тварину".

18 грудня волонтери "Друга" вирушили в рейд черкаським районом "Хімселище". 26-річний  Сергій Попадько дізнався про добровольців із агіток і визвався возити їх власною машиною "Деу Ланос". На задньому сидінні для псів постелили клейонку та простирадло.

Півторарічна чорна дворняга Джина та сірий пес Петя живуть біля Української автокефальної церкви. Парафіяни облаштували їм лігво. Собак підгодовує секретар церкви 70-річна Олександра Ішко.

— Петя ручний. А Джина підійде, схватить кусок і тікать, — каже жінка. — Трудно її буде вловить.

Волонтер товариства 48-річна Інна Ган працює неподалік викладачем у музшколі. Вона носить їсти бродячим собакам у своєму мікрорайоні. За Джиною спостерігає давно:

— Вона приводить щенят, а ті під машинами гинуть. На це не можна спокійно дивитися. Треба її стерилізувати. Це набагато гуманніше.

Жінка дістає з пакета м"ясо й намагається приманити собаку. Та підходить, але відразу тікає. Волонтери півгодини безрезультатно ходять за нею.

Не вдалося зловити і двох псів у покинутій хаті за кілька кварталів від церкви. Інна Ган залазить у дірку в паркані. Кидає печиво. Один собака насторожено відбігає. Інший голосно гавкає. Жінка надягає товсті хутряні рукавиці, щоб не вкусили.

Коло хати лежить дохле цуценя, притрушене снігом.

— Його, мабуть, отруїли, — ледь не плаче Інна Ган. — А ці дві собаки найбільш проблемні, бо не йдуть до рук. Як їх зловити, коли в нас нема ніяких засобів. Треба хоча б якогось сачка.

Від шприців зразу здихають, а від таблеток мучилися

— У Києві працюють професійні ловці. За це їм платять, — Олена Литвинова скручує приготовлені для собак ошийники. — Нам доводиться самим. Буває, що даремно приїжджаємо.

У дворі колишнього художнього комбінату живе сім псів. Стрілку та Ельбу півтора тижні тому простерилізували. Їх видно за ошийниками з тасьми.

Волонтери співпрацюють із ветклінікою "Ветта" — єдиним закладом зі стаціонаром для тварин. Там собаки перебувають десять днів після стерилізації. За добу лікарі беруть 10 грн. Волонтери приносять свій корм. Якщо за цей час тварині знаходять господарів, їй знімають шви й віддають хазяям. Якщо ні — одягають кольоровий ошийник і відпускають туди, де зловили.

28-річна Зоя Шевченко працює викладачем у Черкаському університеті. У її однокімнатній квартирі кілька років живе сіамська кішка Луша. Місяць тому жінка взяла у волонтерів ще бездомне 6-місячне кошеня Гришу.

— Ми тепер лікуємося, — бере кошеня на руки, цілує. — Даю йому вітаміни. Вивела глисти і блохи. У мене він почав рости.

Інша черкащанка, 57-річна Ірина, взяла дворнягу Джулю. Вона жила на автостоянці. Нещодавно там почали будівництво. Собака спала під ворітьми.

— Купила ліверку. Вона пішла до рук. Провідувала її в клініці, їсти носила, — розповідає жінка.

На собак Ірина щомісяця витрачає 150 грн. Щотижня купує 2 кг гречки, кіло печінкової ковбаси та 2 кг селезінки.

— Кісток не даю. Від них собаки воняють псіною, — пояснює.

"Друг" хоче звернутися до міської влади, щоб виділили приміщення для притулку. Небайдужих просять допомогти грішми, їжею, транспортом, ліками. Телефон для контактів: (0472) 73 52 61.

— Сподіваємося, влада погодиться замінили вбивство тварин на стерилізацію, — пояснює Олена Литвинова. — Нещодавно труїли собак біля школи на "Митниці". Вони довго мучилися, і діти це бачили.

У Комунально-транспортному підприємстві кажуть, що в них є одна-дві заявки на відстріл собак щодня. У тварин стріляють шприцами з отрутою. Раніше труїли ліками від туберкульозу в сильній дозі.

— Від шприців зразу здихають, а від таблеток мучилися, — зізнаються працівники. — На тому тижні відстріляли вісьмох собак. Приймаємо телефонограми з РЕУ і заявки від людей.

За відстріл однієї собаки беруть 15 грн і 50 грн за те, що працівники приїдуть на своєму транспорті. КТП забирає мертвих тварин і ховає біля села Вергунів Черкаського району.

Зараз ви читаєте новину «Бездомним собакам захисники тварин шукають господарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути