вівторок, 05 січня 2010 19:38

Баптисти готують на Різдво благочинний обід

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Працівники Чорнобаївського районного будинку культури їдуть колядувати. Кожного року їх запрошують  на Новорічні та Різдвяні свята місцеві підприємства та організації
Працівники Чорнобаївського районного будинку культури їдуть колядувати. Кожного року їх запрошують на Новорічні та Різдвяні свята місцеві підприємства та організації

"Раніше ми святкували Різдво 25 грудня, але люди забажали перенести це свято на 7 січня, бо в державі цей день став вихідним, — каже пастор Кам"янської церкви християн-баптистів Петро Шолька, 57 років. — Але дата для нас не є принциповою, лише сам факт народження Спасителя".

7 січня о 10.00 буде святкова проповідь і благочинний обід для всіх охочих.

— Ми маємо жертвувати в ім"я Христа, — говорить пастор. — Сестри наготують капусняку, холодцю. Роздамо від церкви подарунки дітям-інвалідам. У Михайлівську школу-інтернат відвеземо солодощі та іграшки. Їх нам передали брати по вірі з Німеччини.

— Протестантські церкви, у тім числі й наша, не відзначають окремою датою народження Ісуса Христа, — розповідає Світлана Миронова, 42 роки, пастор Черкаської повноєвангельської церкви "Дім Божий". — Хоча факт приходу в цей світ Месії є, безумовно, ключовим для всіх християн. У жодному зі святих писань не вказано чіткої дати народження Спасителя. Тому це не є важливим для нас. На служіннях у січні ми обов"язково згадаємо, що цими днями родився Ісус. У молитвах прославимо Його. Приготуємо дарунки дітям.

Парафіян Церкви адвентистів сьомого дня теж не відзначають Різдво в певну дату:

— Ніхто не знає, коли народився Христос. Того дня пастухи пасли овець, тому це явно не був січень, чи кінець грудня. Мабуть, Богу угодно, щоб його ми згадували не лише на свята, зокрема Різдво, а щодня, — каже пастор Андрій Шевчук, 32 роки. — У першу суботу після 7 січня ми проводимо святкове служіння з піснями про Христа. Готуємо проповідь.

За православною традицією ввечері перед Різдвом колядують. Кам"янчанка 64-річна Катерина Мішина даватиме колядникам по гривні-дві:

— Хоч і бідкаються всі, що грошей обмаль, але досить щедро дітям дають. Дешеві смоктунці вже не ходять. Пиріжки, коржики, мабуть, ніхто й не пече. Даватиму гроші та шоколадні цукерки.

Старшокласників, дорослих колядників традиційно пригощають горілкою.

— Каждий год з друзьями колядуєм, — каже 18-річний Владислав із Черкас, прізвища не називає. — Хто бутилку, хто бутерброди в пакетику дасть. Чаще дєньгі дають. Нас чоловік вісім, десять ходить. То дають пятірку або десятку. Іноді господар графін виносить, по чарці наливає. До дванадцяти вже всі п"яні.

В одних скинули з завісів хвіртку й занесли в поле

Директор комунального підприємства "Черкасиводоканал" 50-річний Сергій Овчаренко родом із села Піщане Золотоніського району.

— Колядувати в нас переважно дівчатка ходили, — пригадує. — Хлопці посипали на старий Новий рік. До посипання готувалися завчасно, вчили посівальні привітання. Їх, на відміну від шкільних віршів, учили залюбки. Посипали в останній день шкільних канікул. То намагалися встати до п"ятої ранку, щоб устигнути й напосипати, й на перший урок прийти. Набирали в торбинку пшеницю, трошки рису. Тоді поліетиленових кульків не було, а шили торбинки. Ховали за пазуху. Бігали по дворах, хто 10, хто 30 копійок дасть. Двері люди відкривали, ніхто не боявся. Навіть і думки не було, що можуть трапитися якісь негаразди. Нас на кутку було четверо хлопців. До восьмої ранку оббігали досить багато дворів. Один рік, здається в шостому чи сьомому класі, я напосипав на лижі. Це було таке щастя! Посипати перестав після восьмого класу, коли вже поїхав навчатися в технікум.

Смілянка 44-річна Ніна Педченко в дитинстві ходила колядувати із подругами в Самгородку Смілянського району:

— Давали не лише магазинні цукерки й печиво. Одна жінка робила з цукру й води льодянці на паличках і "шишечки". Люди клали й пиріжки, солодкі верделики, шматки пирогів. Хто не відкривав, щось придумували "віддячити". В одних скинули з завісів хвіртку й занесли в поле. Це було десь у сьомому класі. А несли ж по стежці до колгоспу. Уранці ті люди йшли на роботу і знайшли хвіртку. По слідах вичислили, що то діти. У сусідів розпитали, хто колядував. Було нам від батьків! На очі вчителям намагалися не потрапляти. Бо перші дні після канікул обов"язково питатимуть на всіх уроках.

Розклад різдвяних богослужінь у Черкасах

Троїцький собор на площі Слави

7 січня — Різдвяне богослужіння. Початок о 8.00

Михайлівський собор у парку 1 Травня

6 січня — Святкове вечірнє богослужіння Різдва Христового. Початок 15.30

6 січня — Святкове нічне богослужіння Різдва Христового. Початок 24.00

7 січня — Святкове ранішнє богослужіння Різдва Христового. Початок 09.30

Зараз ви читаєте новину «Баптисти готують на Різдво благочинний обід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути