четвер, 22 січня 2009 21:01

60 родин Кобринового встановили електрокотли

"А в нас уже ніхто й не хоче того газу, — каже сільський голова Кобринового Тальнівського району 46-річний Юрій Книш. Він одним із перших у селі почав опалювати будинок електрокотлом. — Хоча спершу заявки на газифікацію подали майже 150 осіб".

У районі, окрім Кобринового, не мають газу села: Лісове, Шаулиха, Онопріївка, Заліське. На підвідний газопровід держава мала виділити 3,5 млн грн. Але черга до них так і не дійшла.

Два роки тому Книш побачив, як у сусідньому селі Кобринова Гребля встановили в дитсадку електричний котел.

— Тоді й вирішив не чекати газу, а зробити ставку на електрику, — згадує сільський голова. — Під програму соціального та економічного розвитку вдалося залучити державні кошти на реконструкцію ліній електропередач, підстанцій. Усюди встановили нові електроопори. Тепер у нас більше двох років не пропадає світло, — хвалиться. — Раніше було в Тальному гримне, а в Кобриновому три дні світла немає.

Юрій Книш із двома однодумцями звернулися до районних електромереж. На котел потужністю до 9 кВт проект розробляють місцеві фахівці. Сільський голова хотів на 12 кВт. Проект йому підготували в Черкасах.

До хати Книша підвели силовий кабель. Разом із колегою сільський голова змонтував контур та заземлення — забили сім штирів у землю. Потім приїхали дві бригади електриків: одна монтувала котел, друга встановлювала лічильник.

— Заплатив тоді не більше чотирьох тисяч. Нині менше семи вже не вкладетеся, — зауважує чоловік. Опалення підключили восени.

В хаті менше 20 градусів не буває

Господар каже, що він як потерпілий від Чорнобильської аварії сплачує за електроенергію за пільговим тарифом:

— У середньому люди платять трохи більше 100 гривень. І в хаті менше 20 градусів не буває. Причому й для ванни теж електрика воду гріє.

Найвигідніше включати опалення вночі з 23.00 до сьомої ранку — по 8 коп./кВт. Із 19.00 до 23.00 та з восьмої ранку до десятої тариф становить 48 коп. Решта часу — по 24 коп. Котел у сільського голови має два режими: 8 та 12 кВт.

— У селі люди мало заробляють, то ще й економлять — дровами можуть підтопити, — веде далі Юрій Книш. — Дехто ставить автоматичні таймери, які включають опалення через певний проміжок часу.

За два роки електричні котли встановили 60 родин.

— Не хочу, щоб через мене Росія Україні руки викручувала, — говорить 57-річний пенсіонер Микола Данильченко. — Котел у мене на стіні, зовсім безшумний і акуратний. Купував його в Черкасах. Нині аналогічний придбав для зятя.

Електроустановки замість газових встановлюють жителі Лісового, Онопріївки.

35-річний Олександр Величко з Умані торік установив удома піролізний котел. Витратив 1600 євро.

— Це вигідніше, ніж топити газом. Маю приватний будинок на 170 "квадратів". Купую зі столярного цеху дерев"яні відходи. Віддаю за причеп 100–150 гривень. На зиму потрібно три причепи, — розказує чоловік.

— Піроліз — це процес розкладання деревини на горючі гази при високій температурі з обмеженим доступом кисню, — пояснює підприємець-уманчанин 36-річний Юрій Довганич. Він займається продажем та установленням піролізних котлів. — Паливом для котла служить деревина та її відходи. Дуже важливо, що паливо було сухим. Деревина має вистоятися протягом року. Хоча пересушена не підходить.

Піролізні установки коштують  від 1600 до 5 тис. євро. Малий котел важить майже 360 кг, великий — до 15 т.

Через газову кризу обласне управління комунального господарства доручило районам зібрати дані про котельні, які можуть працювати на альтернативному паливі. Таким нині є вугілля, мазут, а також теплові електронасоси.

— Більшість із таких котелень перебувають на територіях збанкрутілих підприємств, — зазначає перший заступник начальника управління комунального господарства 50-річний Михайло Коваленко. — Через те, що 16 років ними ніхто не користувався, неважко здогадатися, в якому вони стані. Тому ми дали доручення на місцях оцінити, скільки треба грошей, щоб відновити їхню роботу.

За словами Коваленка, на території селища Ірдинь Черкаського району є болота з запасами торфу. За рік можна виробляти майже 70 тис. т.

— Уряд дав завдання подумати про перспективи переходу області на альтернативне опалення, — продовжує він. — Проте на це потрібні кошти, і чималі. На мазут в області можна перевести вісім об"єктів. Однак, наприклад, у Смілі, окрім двох котелень, які треба відновити, третю доведеться добудовувати. І знову все впирається в гроші.

Зараз ви читаєте новину «60 родин Кобринового встановили електрокотли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути