Ексклюзиви
вівторок, 17 липня 2018 06:00

"З українських автомобільних марок залишиться тільки КрАЗ"

Автор: ФОТО з сайта РІА Новини
  Керівник компанії ”Автоконсалтинг” Олег Омельницький: ”Максимально хороший варіант, який може бути для нашої країни, — це збирання іноземних машин”
Керівник компанії ”Автоконсалтинг” Олег Омельницький: ”Максимально хороший варіант, який може бути для нашої країни, — це збирання іноземних машин”

За останні 10 років виробництво українських машин скоротилося в 10 разів. У травні виготовили 442 автомобілі, повідомили в "Укравтопромі".

— За перше півріччя зробили до трьох тисяч машин. Десять років тому такі цифри були на рівні похибки. Виробляли більше 400 тисяч автомобілів на рік, — каже керівник компанії "Автоконсалтинг" Олег Омельницький, 41 рік. Він розповідає про перспективи українського автопрому.

Чому скоротився випуск українських машин?

— Перша причина — низька купівельна спроможність українців. Коли 2014 року знецінилася гривня й автомобілі подорожчали, для багатьох навіть найдешевші моделі ЗАЗу стали недосяжними. Крім того, не було доступних кредитних програм від банків. Друга причина — припинення експорту машин за кордон. Через це випускати стали менше і собівартість кожної автівки зросла. До війни з Росією наші виробники постачали понад третину продукції в РФ та Казахстан.

Хто винен у скороченні експорту машин?

— Міністерство економіки мало б домовлятися з іншими країнами, шукати нові ринки для вітчизняної продукції, сприяти тому, щоб наші підприємства брали участь у тендерах за кор­до­ном. Нічого цього не робили.

Виробники також були пасивними. Треба було активніше просувати продукцію за кордоном — відкривати представництва, давати рекламу. Спокійно могли продавати автомобілі там, де це роблять китайці, — на ринках Близького Сходу, Африки, Латинської Америки. Відправляли б туди машини кораблями.

Керівництво "АвтоЗАЗу" не раз звинувачувало в скороченні виробництва поширення в країні машин на єврономерах.

— Це не основна причина. Хоча частина потенційних покупців наших машин придбали вживані європейські авто на іноземних номерах. Люди обирають між українським "Сенсом" за 190 тисяч гривень і німецьким вживаним БМВ за 80–90 тисяч на польських номерах. І зупиняються на останньому. Завод, який сплачує всі податки й робить нові машини, не може конкурувати з автівками на єврономерах.

Яка користь від вітчизняного автовиробника? Можна користуватися іноземним транспортом.

— Переваги чималі. Виробництво такої складної продукції як автомобілі — ознака цивілізованої технологічної держави. До створення машин залучено багато різних сфер промисловості. Це постійний розвиток та освоєння нових технологій. Наприклад, ЗАЗ робив свої автівки з нашого листового металу. Спочатку такий в Україні не випускали. Знадобилося кілька років, щоб налагодити його виробництво. Те ж стосується акумуляторів та інших комплектуючих. Крім цього, потрібні висококласні спеціалісти. У Запоріжжі були цілі династії, які робили машини. З такою державою у світі рахуються значно більше, ніж з тією, де вирощують рапс і їздять на нерозмитнених автівках.

Як ситуація розвиватиметься далі?

— На найближчі п'ять років немає передумов для збільшення виробництва українських машин до рівня 2007–2008 року. З одного боку, відсутня державна політика щодо вітчизняного автовиробництва, з другого — це повільний процес. 2008-го ЗАЗ випускав 200 тисяч машин. Щоб дійти до таких показників, окрім грошей і ринків збуту, потрібно залучити сотні спеціалістів, навчити їх працювати.

Якою має бути автомобільна політика України?

— Довготерміновою і чіткою — на 15–20 років. Повинна бути побудована на даних детального аналізу ринку та потреб українців. Головний фактор для її втілення — сталість законодавства. Щоб не було такого, що під Верховну Раду виїздять 5–10 тисяч машин — і законодавство під них змінюють. Світові гравці не сприймають серйозно країни, де часто міняють правила.

Чи випускатимуть автомобілі під українськими марками надалі?

— Із вітчизняних автомобільних марок залишиться тільки КрАЗ. І то питання — настільки довго. Підприємство не може робити машини для комунальних потреб, малого бізнесу. КрАЗ врятує лише альянс із крупним світовим виробником.

Ще з початку року за всіма показниками ЗАЗ — банкрут. Нічого хорошого його не чекає. Підприємство третій рік практично стоїть. Новий вітчизняний автовиробник навряд чи виникне. Для цього потрібні величезні гроші, новітні технології, своя конструкторська школа, розробники. У наших університетах не готують таких спеціалістів.

У найближчі 5–10 років максимально хороший варіант, який може бути для нашої країни, — це збирання іноземних машин.

Зараз ви читаєте новину «"З українських автомобільних марок залишиться тільки КрАЗ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути