вівторок, 17 липня 2018 10:09

Розмитнення старих іномарок подешевшає

Автомобілі, вироблені раніше 2010 року, дозволять розмитнювати. Це передбачають законопроекти №8488 і №8487. 13 липня Верховна Рада прийняла їх у першому читанні. Вони ще не діють. Мають пройти друге читання восени.

— Зараз машини, випущені до 2010-го, не можна ввозити. Вони не відповідають вимогам токсичності євро-5. Законопроекти дозволять це робити. Водночас податки на машини 2010 і 2008 року суттєво не відрізнятимуться, — розповідає автоексперт 32-річний Тарас Брязгунов. — Якщо ці законопроекти все-таки приймуть у другому читанні, у виграші будуть ті, хто хочуть ввезти іноземне авто, вироблене до 2010-го, або машину із двигуном великого об'єму. Наприклад, зараз розмитнений 17-річний "Опель Вектра" із двигуном на 1,8 літра в Україні коштує майже 150 тисяч гривень. За новими законопроектами, таке авто можна ввезти вдвічі дешевше. Акциз суттєво зменшився для машин із двигунами понад три літри. Скажімо, за 7-річний "Форд Мустанг" із 5-літровим мотором, за теперішніми ставками, треба віддати 11 045 євро. За законопроектами — 1750 євро. Натомість розмитнення менш потужних 5-річних машин подорожчає. Наприклад, зараз 1,5-літровий дизельний "Рено Меган" 2013 року розмитнити коштує 1911 євро, за новим законопроектом — 2595 євро.

Суму розмитнення за новими правилами можна буде розрахувати за формулою — базову ставку мита множать на коефіцієнт залежно від року випуску і об'єму двигуна машини. Для авто із бензиновим двигуном пропонують базову ставку 50 євро. Для дизельних — 75 євро.

— Для власників прострочених євроблях передбачені збільшені штрафи. До 170 тисяч гривень. Розмитнити їх буде важко. Потрібно шукати фактичного іноземця-власника і переоформляти документи на себе, — каже фахівець. — Для людей, які не мають авто на єврономерах і хочуть його привезти, процес розмитнення буде не складним, бо є формула. Можна швидко порахувати на калькуляторі, у скільки обійдуться всі витрати.

Зараз ви читаєте новину «Розмитнення старих іномарок подешевшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути