Ексклюзиви
середа, 19 січня 2011 19:53

Новий "ланос" побився незабаром після покупки

 

Місяць тому я придбав новий "ЗАЗ Ланос". Уранці ним їду з гуртожитку до університету. Закінчую там магістратуру. Потім — на роботу. Пізно ввечері повертаюся додому.

На поїздки громадським транспортом я витрачав понад 3 год. на добу. Довго доводилося чекати на пересадках. Із власним авто на дорогу йде менше години. Прокинутися можна на півгодини пізніше, поснідати. Після роботи — поїхати до друзів і пробути в них хоч і до першої ночі. Раніше доводилося брати таксі. За місяць витрачав 300–400 грн.

Однак із авто витрати зросли. Приміром, у столичному Голосієві охоронці стоянок беруть 10–20 грн за ніч. У дворі біля роботи — теж плати. Щоб залишити машину в центрі міста, треба віддати десятку. Але вже за кожну годину стоянки.

— Якось я поставив машину на платну парковку на тротуарі біля Європейської площі, — розказує киянин Олександр Зимін, 35 років. Він водій із 10-річним стажем. — Мені там бампер подряпали. Гроші паркувальники здерли, але відповідальності — жодної. Якщо треба залишити машину на годину-дві, тепер заїжджаю десь у двір. Там ніхто не чіпає.

У столиці 1,6 тис. вулиць. Вивчити всі неможливо. Я купив GPS-навігатор. Треба задати місце призначення. Навігатор прокладе маршрут. Схему руху показує на екрані, уголос попереджає про відстань до повороту. Буває, навігатор помиляється. Тому треба мати під рукою карту Києва. Пристрій обійшовся в 1,2 тис. грн.

Ще 2,4 тис. грн віддав за зимову гуму.

Повний бак обходиться в 450 грн. За добу спалюю  бензину на 25–30 грн. На маршрутки щодня витрачав 16 грн.

Ціна пального різниться на 50–90 коп./л залежно від АЗС. Шукаю, де дешевше. Бувальці радять тримати бак заповненим. Порахував, що на платні парковки та пальне за місяць витратив 1,2 тис. грн.

Магнітолу вирішив не ставити, хоч попервах було нудно стояти в заторах. У тягнучках багато спритників норовлять вклинитися перед тобою. Часто на дорогу вискакують пішоходи. У зимові тумани, мряку радіо відволікає. Як і мобільник. Якось увечері на пл. Московській я ледве не зіткнувся з БМВ, що повільно рухалося поряд, паралельною смугою. Водій розмовляв по телефону.

За кілька днів потрапив в аварію. Машина спереду моєї різко загальмувала на переході. Я не встиг зменшити хід. Трохи зім'яв чужий бампер і свій капот. Збитки оцінили в 6,1 тис. грн. Я заплатив 380 грн штрафу. Мій "ланос" застрахований. Страхова компанія відшкодувала 5,1 тис. за півтора тижня.

У перший місяць мої витрати на машину перевищили 6 тис. грн. За півроку проходитиму перше техобслуговування. Треба готувати ще 1,5 тис. грн.

Учетверо впали продажі нових авто

162 595 нових легковиків продали в Україні впродовж 2010 року. Підсумки підбила інформаційно-аналітична група "Авто-консалтинг".

Найбільше купували російські "лади". Утім, попит на них скоротився на 40% порівняно з попередніми роками. На другому місці — легковики Запорізького автозаводу. Треті за кількістю продажів — південно-корейські "хюндай".

2008-го в Україні придбали рекордну кількість нових авто — 623 тис. і понад 100 тис. уживаних. Цьогоріч — учетверо менше.

Виписали штраф за проїзд на жовтий

Через день після покупки "ланоса" мене зупинив автомобільний патруль ДАІ. Нібито я їхав на жовтий сигнал світлофора. У протоколі інспектор записав: "Водій їхав на забороняючий сигнал". Я й не зауважив, що жовтий — не заборонний, а попереджувальний сигнал. Тепер оскаржую штраф у суді. Удруге зупинили за перевищення швидкості. Інспектор сказав, що виносять усне попередження. Але мені додому прислали квитанцію на 500 грн.

— Даїшники — хороші психологи. Вони одразу бачать, хто хвилюється, а кому байдуже. Першим, зазвичай, вони навішують локшину на вуха, — говорить киянин-водій Сергій Буркацький, 37 років. — Раджу початківцям зберігати спокій у подібних ситуаціях, не втрачати логіку. На звинувачення в перевищенні швидкості просіть показати контрольний пристрій, де вказано час і швидкість. Якщо ви впевнені в безпідставності зупинки, у поясненні пишіть: "Я нічого не порушував". Деякі пишуть, що інспектор вимагав хабар. Але цим не треба зловживати. Даїшники теж люди.

За місяць патруль ДАІ зупиняв тричі.

Зараз ви читаєте новину «Новий "ланос" побився незабаром після покупки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути