Ексклюзиви
середа, 30 липня 2008 17:12

Година в підземній стоянці коштує 20 гривень

Автор: фото: nytimes.com
  У Сіті, центрі Лондона, з 2004 року працюють понад 30 багаторівневих гаражів. Автоматичний підйомник ставить машину у вільну нішу. Стоянка протягом робочого дня коштує 68 доларів. Місячний абонемент — 1167
У Сіті, центрі Лондона, з 2004 року працюють понад 30 багаторівневих гаражів. Автоматичний підйомник ставить машину у вільну нішу. Стоянка протягом робочого дня коштує 68 доларів. Місячний абонемент — 1167

Свої "жигулі-копійку" киянин Віталій Сардак, 25 років, навесні поремонтував. Поставив легкосплавні диски, магнітолу. Чоловік живе на масиві Оболонь. Увечері машину залишав під під"їздом.

— Такі машини користуються попитом в угонщиків, бо їх можна швидко продати на запчастини. Я покладаюся на сигналізацію, але хочу орендувати гараж недалеко від дому.

За 400 м від кінцевої станції метро Героїв Дніпра є триповерховий гаражний автокооператив "Схід".

— Машину можете залишати на ніч на платній стоянці. Це як паркінг, тільки дешевше, — пояснює Віталієві охоронець.

За ніч на стоянці, яку охороняють, потрібно платити 7 грн, за добу — 10. Можна також орендувати гараж. За місяць платять 300–400 грн. За дешевими гаражами — черга.

— Якщо у вас машина крута, ніхто дешевше як за 100 баксів не погодиться здати гараж, — каже охоронець сусіднього автокооперативу "Полісся".

Тетяна Бойко, 28 років, живе на лівому березі. Свою "Дачію Логан" залишає в кооперативі неподалік Дарницького трамвайного депо. Платить за ніч 5 грн.

Якщо у вас машина крута, ніхто дешевше 100 баксів не погодиться здати гараж

— Охоронці попереджали, що ніякої відповідальності не нестимуть. Але крадії навряд чи захочуть ризикувати, бо й просто неба, попід будинками багато машин стоїть.

У центрі Києва охороняють лише багаторівневі паркінги. Підземну стоянку на вул. Фізкультури, спорудили під торговельним центром "Олімпійський". Перший поверх — для відвідувачів, другий — для працівників центру. Перед в"їздом — шлагбаум. Відкриється, коли водій натискає кнопку при в"їзді. Автомат видає чек, де зазначено час приїзду. На виїзді його віддають контролерові. Виїхати можна після оплати стоянки. Тривалість контролер визначає за чеком.

Киянка Ліза, 22 роки, працює в "Олімпійському". Тому свою "мазду" ставить безплатно. Крім неї, на стоянці ще 10 авто.

— До десятої ранку машин мало, — каже жінка. — За годину місць не буде, тому я приїжджаю раніше. Інакше доведеться платити — по 20 гривень за годину.

За стоянку менше 15 хв. грошей не беруть.

Стоянка просто неба в центрі столиці також платна — 3–5 грн/год. Парковку оплачують через мобільний телефон або за талонами. Їх продають у кіосках "Преса", АЗС та станціях метро. На номер 516 потрібно надіслати SMS-повідомлення з номером авто, зони і тривалості паркування. Якщо її прострочити, колеса легковика можуть заблокувати. За розблокування заплатите 100 грн.


Американці залишають машини в автоматичних гаражах

У Лондоні витрати на паркування легковиків — найвищі у світі. Такий висновок зробила аналітична компанія "Кольєрз інтернешенел". Вона вивчила ціни на паркувальні площі в найбільших містах світу.

Лондонцям паркування щодня обходиться в $68 або $1167 на місяць. Ідеться про райони Вест-Енд та Сіті, у центрі міста. Там споруджено багаторівневі підземні та надземні паркінги. На околицях під будинком машину можна залишити безплатно.

У центрі австралійського міста Сідней на паркування щомісяця витрачають $775. Австралійці купують місячні абонементи на парковку. Жителям Москви машино-місце обходиться в $462 на місяць.

Жителі столиці Мексики та американці залишають на платних стоянках $95–200. Усередині кварталів ділових районів там, як і в Лондоні, будують автоматизовані багаторівневі гаражі. Зовні ці споруди схожі на хмарочоси. Мають до 24 поверхів. Усередині — гараж на всю висоту. Водій заїжджає легковиком на платформу підйомника і виходить із машини. Механізм піднімає і ставить авто у вільну нішу. Забрати його можна, вставивши абонемент у зчитувач підйомника.

Найдешевше паркування у столиці Індії Делі. День парковки коштує $1,75. Або $52 на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Година в підземній стоянці коштує 20 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути