пʼятниця, 26 липня 2013 14:42

Забудовники готові зносити старі "хрущовки", якщо влада доопрацює закон

Забудовники готові зносити старі "хрущовки", якщо влада доопрацює закон
Законопроект у нинішньому вигляді Парцхаладзе назвав нереальним. Фото: lb.ua

Забудовники погодяться зносити "хрущовки", якщо розробники доопрацюють законопроект.

Про це заявив голова "Української будівельної асоціації" Лев Парцхаладзе, коментуючи законопроект про внесення змін до Закону України "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду".

Законопроект у нинішньому вигляді бізнесмен назвав нереальним. Бо при переселенні цілого кварталу, половина будинків у центрі може не дати свого дозволу. Тому принциповим для забудовника є питання аварійності будівлі, вважає Парцхаладзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для виселення з "хрущовок" достатньо буде згоди 60% мешканців?

"Якщо нерухомість перебуває у нормальному стані, то її чіпати не потрібно. Визначати стан будинку має спеціальна експертиза. Коефіцієнт переселення має бути не менше 1,3. Тобто якщо людина володіє квартирою, площею сто метрів, її потрібно виселити у помешкання, не більше 130 метрів", - зауважив бізнесмен.

Також важливо, на його думку, щоб нові квартири були у тому ж територіальному центрі, де мешкає людина. Відстань між старим і новим помешканням не повинна перевищувати 500 метрів.

"Людина при переселенні не повинна змінювати поліклініку, дитячий садок чи школу для своєї дитини. Важливий момент, який випустили з виду розробники законопроекту, рівень оздоблення квартири. Людина, яка переселилася до нового помешкання, не повинна витрачати гроші на штукатурку стін тощо. Цей пункт має бути чітко обговорено", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада долучатиме ОСББ до модернізації "хрущовок"

Перешкодою у впровадженні цієї ідеї є скептичне ставлення самого населення.

"Потрібно спершу на прикладі одного-двох будинків показати, що це дуже вигідна пропозиція. Адже люди перейдуть жити у новий будинок, квартири якого втричі дорожчі, ніж у його хрущовці. За таким принципом уже перебудували всю Москву", - додав Парцхаладзе.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, згідно з яким жителів цілих кварталів примусово переселятимуть, якщо 60% із них дали на це згоду.

Зараз ви читаєте новину «Забудовники готові зносити старі "хрущовки", якщо влада доопрацює закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути