четвер, 07 лютого 2013 14:47

Оформлення нерухомості може подешевшати на 20-30% - експерт

Із 1 січня 2013 року для реєстрації та перереєстрації нерухомості діють нові правила. Не потрібно йти у Бюро технічної інвентаризації, всі документи оформлюють нотаріуси. Це передбачає закон №5037.

Проте із набуттям чинності цього закону багато угод зірвалося, більшість охочих купити та продати житло тижнями чекали оформлення документів. Чому це сталося та про нові механізми реєстрації нерухомості в інтерв'ю Gazeta.ua розповів віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.

Автор: Фото: Володимир Мукан
  Віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал
Віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал

Новий закон передбачає спрощення реєстрації нерухомості. Яким чином це відбудеться?

- Задум і механізм закону - просто супер! Він передбачає принцип "єдиного вікна" та одну на всю Україну базу даних про угоди реєстрації квартир. Продавець та покупець нерухомості не повинен звертатися в БТІ. Якщо забудовник чи продавець не зареєстрував нерухомість у попередньому реєстрі, він має це зробити у Держреєстрі. Якщо квартира була у попередньому реєстрі, достатньо звернутися до нотаріуса.

  Як змінилася реєстрація нерухомості
Як змінилася реєстрація нерухомості

Чому ж ця проста в теорія система на практиці стала складнішою, ніж попередня?

- Погано організували роботу. По-перше, із січня не було ніяких даних на офіційних сайтах - невідомо, за яким алгоритмом реєструвати квартиру, де шукати Держреєстратора. У Києві для Держреєстру взагалі виділили погане приміщення у Солом'янському районі. Туди добратися без компаса і навігатора було майже нереально. Там не працювали ксерокси. Люди мусили займати чергу із 4 ранку, щоб під вечір достояти до потрібного кабінету. Не всі нотаріуси бралися оформлювати нерухомість, боялися щось наплутати. Великі черги утворилися, бо у грудні було укладено рекордну кількість угод продажу й купівлі нерухомості. Всі хотіли встигнути придбати її до того часу, як запрацює новий механізм оформлення. І багато-хто договори оформив, але не зареєстрував. Щоб зареєструвати, всі побігли до Держреєстру.

Як зараз організована робота в Держреєстрі та в нотаріальних конторах?

Зараз ситуація покращилася. Минулого тижня запрацював сайт Держреєстру, у Києві та в інших обласних центрах відкрили по кілька відділень Держреєстру. У Києві їх аж 5. Більшість нотаріусів зрозуміли нові правила і можуть оформити всі документи за 3-4 години.

Чи будуть якісь зміни в оформленні нерухомості у найближчі кілька місяців?

- На законодавчому рівні не буде. А от оформлення нерухомості буде швидшим - 2 години. Тоді більшість нотаріусів звикнуть до нових правил і удосконалять свої навички, отже працюватимуть швидше. Ціни на оформлення також можуть опуститися на 20-30%. Бо зараз небагато нотаріусів береться оформлювати житло. Більшість тих нотаріусів, що оформлюють нерухомість, беруть не менше, як 1500 гривень за однокімнатку.

Скільки приблизно може коштувати оформлення квартири за 450-500 тисяч гривень площею 50-65 квадратних метрів?

- Якщо квартира була в старому реєстрі чи є в новому, треба йти до нотаріуса. Там внести 1% від її вартості у Пенсійний фонд, 760 гривень - Держреєстратору, 119 - за реєстрацію, 120 - за витяг про реєстрацію права власності, 1000-1500 гривень за роботу нотаріуса. Всього оформлення обійдеться приблизно у 7 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Оформлення нерухомості може подешевшати на 20-30% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути