неділя, 18 березня 2012 12:50

Для ювелірних виробів шкідливі гаряча вода та висока температура - поради з догляду
12

Фото: фото надані Іриною Романютою

Зберігати коштовності треба в окремому оксамитовому мішечку, закритій коробочці або скриньці подалі від опалювальних приладів і сонячних променів.

Такі поради Gazeta.ua дала Ірина Романюта, продавець-консультант ювелірного салону "Золото".

"Коштовності мають властивість тьмяніти. Не зберігайте їх біля медикаментів, - каже вона. - Під дією йоду золото і срібло відразу потемніє. Золото чистять м'якою зубною щіткою у воді, з додаванням кількох крапель рідкого мила чи засобу для миття посуду. Після миття витирають насухо".

Коли знімаєте з себе ювелірний виріб, протріть його сухою тканиною - замшею або фланеллю.

"Швидко забруднюються каблучки з різноманітними узорами та каменями. Коли ліпите щось з тіста чи глини або працюєте на городі, каблучки знімайте. Для ювелірних виробів шкідливі гаряча вода і висока температура - не можна знаходитись у сауні, душі чи ванні, не знявши всіх прикрас. Зовнішній вигляд псується від мазі, кремів та мила".

Дає поради, як очищати прикраси.

"Ні в якому разі не можна залишати вироби в оцті. Від кислоти потемніють. На сріблі з часом з'являється темний наліт. Найпростіший спосіб його позбутися - ополоснути в мильному розчині, нанести на нього суміш зубного порошку й нашатирного спирту. Потім відполірувати м'якою серветкою і промити у воді з додаванням звичайної харчової соди.Повернути блиск срібній каблучці чи браслету можна, зануривши на 3 години у воду з порізаною картоплею. Не можна капати парфуми на шию з срібним ланцюжком. Метал швидко потемніє".

Для золота більше підійдуть миючі засоби.

"Оздоблені камінням перстні та сережки чистити найважче. Використовуйте зубочистку чи сірник. Намотайте на нього шматочок вати. Змочіть в спирті та обережно протріть камінь. Особливо обережно прочистіть кріплення каменя. Після цього всю обручку відполіруйте шерстяною серветкою".

Вчить доглядати за дорогоцінним камінням.

"Топаз дуже крихкий, може тріснути навіть від слабкого удару. Гранат, смарагд і рубін бояться перепадів температури.

Сапфіру і коралу протипоказана висока температура. Бірюза змінює колір на сонці, не любить впливу мила, парфумів, ацетону. Очищати її можна тільки вологою м'якою ганчіркою.

Перлина темніє від косметичних засобів. Аби повернути їм блиск, помийте їх у підсоленій воді. Щоб не темніли, їх треба частіше одягати.

Намисто з коралів поліруйте ганчіркою з кількома краплями рослинної олії.

Аметист можна чистити лише ультразвуком. Вироби з діамантів треба мити у слабкому розчині нашатирного спирту".

Зараз ви читаєте новину «Для ювелірних виробів шкідливі гаряча вода та висока температура - поради з догляду ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути