Ексклюзиви
пʼятниця, 30 грудня 2011 11:39

Для доньки Брежнєва вкрали діаманти у приборкувачки левів

Увечері 30 грудня 1981 року перед елітною висоткою на Котельницькій набережній у центрі Москви зупинилася автівка. Вийшли троє добротно вдягнених молодиків. Витягнули величезну ялинку й попрямували до під'їзду, де жила приборкувачка левів 71-річна Ірина Бугримова. Консьєрж при вході перегородив дорогу: народної артистки СРСР немає вдома.

— Це подарунок, — відповів один. — Ми просто поставимо ялинку коло дверей і поїдемо.

Черговий пропустив гостей. Коли ж вони довго не поверталися, стривожився. Піднявся до квартири Бугримової: ялинка справді стояла під дверима, але троє чоловіків зникли. Завжди замкнений чорний вхід цим разом був відчинений. На дзвінок консьєржа швидко прибула оперативна група міліції. Знайшли та викликали додому Ірину Бугримову. Щезла лише колекція діамантів дресирувальниці. Усі інші цінні речі були на місці. Із того, як вправно вивели з ладу сигналізацію у квартирі, стало ясно, що "гостями" були професіонали. Ті, які спеціалізувалися "на изъятии у населения бриллиантовых излишков", як говорили тоді серед кримінальників.

Міліція не виявила жодних слідів крадіїв. Але мали зачіпку: продати діаманти Ірини Бугримової було непросто. Бо хоч дресирувальниця й не афішувала своєї чи не найкращої із приватних у СРСР колекції, багато камінців із неї значилися у спеціальних каталогах, що були тоді в кожному ювелірному магазині. Збути коштовності злодії могли лише за кордоном. Тому оперативна група із працівників карного розшуку та КДБ розпорядилася негайно встановити особливий контроль у всіх міжнародних аеропортах і прикордонних пунктах Радянського Союзу.

І вже через три дні після пограбування в московському Шереметьєво затримали чоловіка, який летів до Західної Німеччини. У його пальті була зашита замшева торбинка із трьома великими діамантами Ірини Бугримової. Іще за кілька днів банда професіоналів, які обчистили квартиру артистки, була за ґратами. Після перших допитів сліди вивели на артиста циганського театру "Ромен" 35-річного Бориса Буряце — коханця на 17 років старшої за нього Галини Брежнєвої, доньки тодішнього генерального секретаря ЦК КПРС. У кримінальних колах Буряце був відомий спекуляціями з валютою та коштовностями. Мав клички Циган і Борис Брильянтович — за особливу любов до діамантів.

При обшуку в його квартирі  знайшли ще частину коштовностей. Окрім того, у Другому главку КДБ вже лежало донесення одного з агентів, який нібито дружив із Борисом, а насправді "пас" інтимного приятеля доньки генсека. Незадовго до пограбування Ірини Бугримової він застав у квартирі Цигана трьох молодих людей. Разом із господарем, писав агент, вони "оживленно обсуждали план тайного проникновения в квартиру какой-то артистки". А далі зазначав: "Из разговора мне стало известно, что в квартире этой артистки драгоценностей на астрономическую сумму и они необыкновенной красоты. Таких нет даже у Галины, что вызывает ее зависть и злость. Злость от того, что она якобы предложила артистке огромные деньги за коллекцию, но та отказалась ее продавать. После чего будто бы Брежнева сказала: "Если уж она не хочет мне их продать, то уж лучше, чтобы их вообще не было в стране!"

Звідки в Ірини Бугримової були такі діаманти? Частина з них дісталася їй, дворянській доньці, у спадок. А ще купувала впродовж життя — заробляла ж тисячі в місяць, коли радянський інженер отримував сотню з гаком.

— Іноді під час гастролей цирку приходили інтелігентні бабусі, із "колишніх" (дворян. — "ГПУ"), і пропонували купити в них коштовності, — згадує учень дресирувальниці Борис Бирюков. — На моїх очах Ірина Бугримова купила в Харкові діамантові сережки та брошку.

Наприкінці 1981-го святкували чергову річницю радянського цирку. На урочистості запросили не лише зірок і ветеранів арени, а й бомонд партійної номенклатури. Великі любительки "камінчиків" — дружина міністра внутрішніх справ Миколи Щолокова Світлана та Галина Брежнєва, яка була заміжня за його першим заступником Юрієм Чурбановим, — одягнули найкоштовніші свої прикраси. Та пенсіонерка Ірина Бугримова, яка п'ять років тому востаннє вийшла на манеж, їх перевершила — ризикнула прийти на свято у своїх фамільних діамантах. Доти в Москві ніхто й не здогадувався, що артистка має такі скарби. І вже невдовзі до неї завітали "гості" з ялинкою. "По-моему, Буряце решил преподнести Брежневой в подарок ту коллекцию бриллиантов, поэтому и разработал план, как ею завладеть", — писав у донесенні інший агент КДБ.

Після обшуку Бориса Буряце викликали на допит. Його це особливо не стурбувало: Галина Брежнєва завжди виручала його в скрутних ситуаціях. Але цього разу було не так: тодішній голова КДБ Юрій Андропов, у сейфі якого вже назбиралося звітів про "мисливців за діамантами" та підпільну "діамантову біржу" в Москві, звернувся до Леоніда Брежнєва: мовляв, через зв'язки Галини честь його сім'ї — під загрозою. І постраждати може престиж держави. Брежнєв, якому залишалося жити менш як рік, дав добро на розслідування.

До слідчого управління КДБ у Лефортово Борис Буряце приїхав на "мерседесі" — у ті часи в Москві їх були одиниці. У норковій шубі, із песиком-болонкою в руках і запаленою цигаркою в зубах увійшов до кабінету слідчого. А вийшов звідти арештантом. Перед тим, як відправити Цигана в камеру, йому запропонували сповістити по телефону родичів, що він у в'язниці. Борис подзвонив Галині Брежнєвій. Та іще не встигла прийти до тями після новорічної пиятики, що розтягнулася на кілька днів. Від обурення й розгубленості не знала, що й відповісти, тож кинула слухавку.

Слідчі постаралися, щоб ім'я доньки генсека у кримінальній справі не спливало. Борисові Буряце дали п'ять років позбавлення волі з конфіскацією майна. У тому числі й московської квартири, що йому подарувала Галина. Циган загинув, щойно вийшов на волю 1987-го: його закололи заточкою. Нібито за наказом згори. Галина Брежнєва після цієї історії впала в затяжну депресію та ще більше запила. Через алкоголізм урешті-решт потрапила до психіатричної клініки, де й померла в червні 1998-го.

Відібрані у грабіжників діаманти повернули Ірині Бугримовій. Вона померла в лютому 2001-го — на 91-му році життя.

— Тьотя була вкладницею банку "Чара" і, коли він лопнув, постраждала, як і тисячі людей, — розповіла торік племінниця дресирувальниці. — Грошей їй не повернули. По-друге, згоріла її дача — довелося багато вкласти у її відновлення. В останні роки Ірина Бугримова тяжко хворіла. Витрати на сиділку, лікарню та пам'ятник на могилі "з'їли" майже все, що залишилося від спадку. Навіть довелося її квартиру продати, щоби грошей вистачило на пам'ятник.

100

відсотків — на стільки за часів правління Леоніда Брежнєва в СРСР кожні два-три роки зростали ціни на ювелірні вироби із золота й коштовного каміння, причому одразу. Рішення про це ухвалювали на засіданні політбюро ЦК КПРС, куди запрошували міністра фінансів СРСР. Інформація була секретною, та ще за тиждень-два до підвищення цін донька Брежнєва Галина та її подруга, дружина міністра внутрішніх справ Світлана Щолокова, скуповували ювелірні вироби цілими партіями на сотні тисяч карбованців — у магазинах або й одразу на ювелірному заводі. Найкращі зразки залишали собі, решту перепродували з наваром на нелегальній біржі з купівлі-продажу коштовностей біля одного з московських магазинів.

 

Зараз ви читаєте новину «Для доньки Брежнєва вкрали діаманти у приборкувачки левів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути