Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2012 16:58
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Порятунок для ПР і Януковича – почати процес заборони Компартії

Незалежно від того, як скоро вирішиться питання проблемних округів, рано чи пізно Верховна Рада сьомого скликання таки запрацює. Якщо цього не станеться, є варіант введення Віктором Януковичем прямого президентського правління. В обох ситуаціях країна все одно матиме комуністичну партію – хоч у парламенті, хоч за його межами. За умов, коли Європа як ніколи готова до ізоляції України, а за фальсифікації, котрі готова визнати навіть партія влади, переклавши відповідальність на "місцеві перегини" та "окремі зловживання", особисто я бачу вихід, котрий вирішить більшість питань в країні без додаткового фінансування та надмірних зусиль.

Саме Партія регіонів, як партія влади, та Віктор Янукович, як голова держави, повинні ініціювати заборону комуністичної ідеології. Відповідно, існування КПУ в такому разі припиниться на законодавчому рівні. Усі передумови для цього є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримські татари закликали Європу зробити Симоненка "персоною нон ґрата"

По-перше, українські комуністи, принаймні – у ході передвиборчої кампанії, використовували протестну риторику, часом відверто критикуючи "регіоналів". За це партія влади вже навіть послала комуністам недвозначний меседж. Мовляв, на вибори КПУ викинула рекордну кількість мільйонів, що суперечить самій антиолігархічній та антибуржуазній риториці цієї політичної сили. Значить, тепер треба не зупинятися. Тим більше, що від ПР давно чути, що для парламентської більшості партії влади комуністи вже не потрібні. Виходячи з формальної логіки, "червоні" справді лише заважають.

По-друге, не слід ігнорувати той факт, що лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок заклявся голосувати разом із ПР лише по одному пункту: заборона комуністичної ідеології та КПУ. Це треба використати, просто владі слід перехопити ініціативу та спіймати на слові. Якщо опозиція та "УДАР" у повному складі не підтримають ініціативу влади із заборони комуністичної ідеології та суду над КПУ, я особисто дуже здивуюся. Більше того: навіть ув'язнені Юлія Тимошенко та Юрій Луценко стримано подякують опонентам. Не кажучи вже про світову спільноту: адже на Заході комунізм та фашизм давно ототожнені та засуджені. Отже, подібну ініціативу української влади Європа та Америка зустрінуть оплесками. Таким чином, владі може під шумок антикомуністичної діяльності багато що списатися.

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Свободівці" закидали комуністів яйцями

Нарешті, необхідність чим швидшої заборони комуністичної ідеології та символіки вже почали публічно висловлювати представники так званих "нейтральних груп", або ж українські центристи. Зокрема, на цьому нещодавно наголосив Віктор Балога, і є підозра, що подібну думку готові озвучити інші самовисуванці, навіть одіозний Олег Ляшко. Отже, ситуація сприятлива - всі проти комунізму.

Чи є підстави заборонити діяльність КПУ та комуністичну символіку? А скільки завгодно! Весь період панування комуністів від 1917 по 1991 рік відзначений масовими репресіями, знищенням людей, війнами проти свого ж народу, геноцидом та Голодомором. Злочини проти людства, до яких напряму причетна компартія, давно доведені. Навіть ті архіви, котрі не знищені КДБ, містять відповідні документи. Українські комуністи мало чим різняться від російських. Значить, суд над КПУ за гріхи батьків – лише питання часу та політичної волі.

І це мимоволі об'єднає нинішніх політичних опонентів. Прощання з комуністами стане чи не першою в Україні акцією тимчасового єднання всіх політичних опонентів, матиме широкий резонанс та поліпшить імідж як окремо взятих політиків, так і всієї України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборона сталінізму вигідна профашистському електорату Західної України - Голуб

Може виникнути юридичний казус: а що робити з фракцією комуністів у Верховній Раді? Відповідь є – комуністи залишаться на своїх місцях, тільки їм слід запропонувати називатися не комуністами (що заборонено законом), а, наприклад, Блоком Петра Симоненка. Саме з такою назвою вчорашні комуністи підуть на наступні парламентські вибори і пролетять з тріском. Адже люди голосують не за Петра Миколайовича, а за слово "комунізм", таке рідне та ностальгійне, котре нагадує про безкоштовні квартири та дешеву ковбасу. Таким чином, ті, хто гордо називає себе комуністами, опиняться там, де зараз соціалісти разом із Олександром Морозом.

Цей крок може бути дуже вигідний Партії регіонів для перспективи. Насамперед вона позбавить будь-яких мотивацій "Свободу" - якщо партія влади сильна та впевнена в собі, вона запросто далі оперуватиме проросійською риторикою, а "свободівці" вічно будуть із цим боротися. Бо, як визначився сам Олег Тягнибок, його партія не є демократично орієнтованою. "Регіонали" - теж не демократи. Борис Колесніков визначив свою партію, як аналог американських республіканців. Значить, подібне подібним не здолати. Однак, вирізавши апендикс під назвою "компартія" з українського політичного та суспільного організму, ПР та Янукович, самі того не розуміючи, якісно змінять країну.

Розуміючи всю футорологічність такого розвитку подій, все ж таки не полишаю надії на те, що комуністи набридли всім, як набридають старі, зовсім не добротні меблі в квартирі, де запланований капітальний ремонт.

Зараз ви читаєте новину «Порятунок для ПР і Януковича – почати процес заборони Компартії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

129

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути