Ексклюзивы
понедельник, 25 мая 2015 17:19
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Оповідання про війну

У дитинстві хотілося плакати, коли бачив старого діда. Думалося, що той скоро помре. Рідного діда я просив розказувати про війну. Думав, якщо він пережив її, то житиме ще довго.

Дід про війну говорив неохоче. Усі оповідання закінчувалися розповіддю, як баба зустрічала його. Разом з іншими жінками щодня ходила на станцію і виглядала поїзда. Туди йшла весела. Поверталася плачучи. Інколи брала в походи мою матір — тоді ще 6-річну дівчинку.

— Доню, коли прийде наш батько?

Мати відповідала незмінно:

— Як буде дощ.

Однак ні діда, ні дощу не було. А потім у вересні пустилася ціла злива. Рідня не наважилася йти. Коли мостилися спати, хтось постукав у вікно. У своїй гімнастерці дід промок до нитки.

Трохи старшим замість дідів я почав жаліти інтернатівських дітей. Інтернат — за 300 метрів від моєї школи. Коротко стрижені у незмінних вельветових костюмах і черевиках на три розміри більших, ці хлопці були грозою району. Могли відібрати гроші або набити. Але, коли я уявляв, що вони ростуть без матері — хотілося плакати із жалю.

— У них навіть немає діда, який би розказав про війну, — думалося.

Класичного інтернату в Тальному давно немає. Тепер це оздоровча школа. У середу там відкривають меморіальні дошки. Двоє колишніх випускників загинули на Донбасі.

Сучасні діти — у вишиванках. В урочистий момент директор зриває тканину з табличок. Коли всі розходяться, роздивляюся. Та, що ліворуч, впадає у вічі. Коротко стрижений, шустрий хлопець — типовий інтернатівець. Напис "Дмитро Дібрівний". Загинув біля Хрящуватого на Луганщині.

Не знаю, за чим перед смертю найбільше жалкував Дмитро: за любов'ю, яку не додали батьки, за нормальним одягом, на який не спромоглася держава, чи за дощем, якого не послав йому Бог?

А може, він би врятувався, якби чув дідові оповідання про війну?

Сейчас вы читаете новость «Оповідання про війну». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть