Ексклюзивы
среда, 30 июля 2014 14:05
Юрій Корольчук
Юрій Корольчук
Експерт Інституту енергетичних стратегій

Якщо є альтернатива "Газпрому"- покажіть її

Невизначеність із закупівлею російського газу може затягтися до морозів. Це цілком можливий сумний реалістичний сценарій на фоні обмеження енергопостачання з Росії, неможливості одразу перейти на альтернативні джерела - енергію вітру, сонця, дрова, пелети, біогаз.
Україна останні роки споживає 50 млрд. куб. газу на рік. 20 з них - власного видобутку. 30 - треба імпортувати. Нехай населення та теплокомуненерго зекономлять 5 млрд. Нехай промисловість, зважаючи на скрутну економічну ситуацію, використає менше на 5 млрд. Залишається 20. Україна в квітні-червні взяла 12 млрд., але не заплатила. Росіяни тепер диктують ціну і перебувають у більш вигідному становищі. Нам треба ще 8. На європейських ринках купимо до 4 млрд. Залишається діра - 4 млрд.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та міністр енерговуглепрому Юрій Продан називали цифру 6-7 млрд. дефіциту газу. Це із запасом, перестраховуванням. Де їх взяти? Європейський ринок газу не так легко "нагнути": от ми хочемо купити. Зараз коридори закрились, бо Угорщина почала закачувати свої сховища. Та й газ на європейських ринках почав дорожчати через нестабільність в Сирії, Лівії та Україні.

Тому більш вірогідного варіанту, як домовлятися з Росією, у нас немає. Хай на тимчасових умовах, хай на гірших. Газ у сховища треба качати два місяці. Пропускна можливість нашої газотранспортної системи - 3 млрд. кубів на місяць. Тупо займати позицію - нічого, ми померзнемо. Якщо є альтернатива "Газпрому" - покажіть її. Як кажуть американці: "Якщо ти такий розумний - покажи свої гроші".

Треба розрізняти популізм і реальну ситуацію. Ми не зможемо зекономити стільки, щоб не купувати. Фрази про економію електроенергії типу: "Кожен кіловат - гроші агресору", "Не лийте воду", "Вимикайте світло" - даремно витрачені зусилля. За один сезон хочуть навчити весь народ ощадливого споживання тепла, води, електрики.

Протягом-трьох-п'яти років можна провести утеплення житла, заміну теплотрас та обладнання. Ще в жовтні 2013 року прийняли програму тепломодернізації. 30 млрд. грн. планували вкласти в заміну теплотрас протягом 2014-2016 років. Це б дозволило зекономити 4 млрд. куб. газу. Але з 30 млрд - 24 були інвестиції. І питання було, де їх взяти. Це величезні кошти. Якщо і дадуть кредити - я не знаю під які умови. Адже в Україні йдуть військові дії. Інвесторів дуже хвилює стабільність. Таке затерте слово, але воно дуже важливе.

Тарифи ще раніше треба було піднімати. Це питання не до Яценюка. Ще при Януковичі та Ющенко це треба було робити.

У нас права рука не знає що робить ліва. Закликають переходити на альтернативні джерела і планують відмінити "зелений тариф". Це поганий знак не тільки нинішнім власникам альтернативних енергопотужностей, а й інвесторам.

Частина споживачів зможе перейти на інші джерела енергії. Якщо це їм буде вигідно. Перейти на електроопалення теж не просто. У нас є зайві потужності електростанцій. Але мережі зношені. На їх модернізацію треба кілька років і мільярди грошей.

Сейчас вы читаете новость «Якщо є альтернатива "Газпрому"- покажіть її». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть