Ексклюзивы
воскресенье, 15 января 2012 10:34
Володимир В'ятрович
Володимир В'ятрович
Директор архіву СБУ (2008-2010), голова Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, член Наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", у 2010-2011 працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету

Українцям забороняють переглядати документи про репресованих чи учасників визвольного руху

Депутати змінюють закон "Про національний архівний фонд та архівні установи". Пропонують назавжди залишити в архівах документи, які містять таємну інформацію. Також заборонять вилучати з фондів документи, створені до 1946 року.

Добре, що в законодавців дійшли руки до закону, який давно потребує перегляду та змін. Проте деякі наміри викликають занепокоєння.

По-перше, із національного архівного фонду дозволять вилучати документи, які втратили культурну цінність, дубльовані та пошкоджені настільки, що не підлягають відновленню. У нашій історії надзвичайно багато білих плям. У радянський період тоталітарний режим намагався приховати свою діяльність, особливо — карально-репресивного апарату. Ці матеріали й досі є найменш доступні для дослідників і широкого загалу.

Європейська практика передбачає максимальне збереження і надання доступу до документів спецслужб нацистського та радянського режимів. У Німеччині та Литві невиправно пошкоджені документи зберігають, бо в майбутньому сподіваються винайти технології їх відновлення. Розроблена спеціальна комп'ютерна програма, яка дозволяє скласти документ із шматочків порваного аркуша.

У вітчизняному законопроекті чітко не визначено, які документи можна вважати такими, що втратили культурну цінність чи є невиправно пошкоджені. Чим відкривається можливість знищити багато матеріалів.

По-друге, законотворці зосередилися на формуванні архівів, але не звернули увагу на проблему доступу до інформації.

Досі діє 75-річне обмеження вивчати документи, які можуть містити конфіденційну інформацію. Архівні установи довільно тлумачать поняття "конфіденційна інформація", невиправдано розширюючи його зміст і повністю закриваючи доступ до документів.

В останні два роки українцям усе частіше забороняють навіть глянути на документи про репресованих чи учасників визвольного руху. Сотні тисяч людей загинули у сталінських таборах, проте науковці не можуть написати про це, а родичі отримують необґрунтовані відмови.

Архіви вимагають згоди спадкоємців, а у жертв репресій часто не залишилося нащадків. Правду і далі приховуватимуть 75 років.

Сейчас вы читаете новость «Українцям забороняють переглядати документи про репресованих чи учасників визвольного руху». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть