неділя, 15 січня 2012 10:34
Володимир В'ятрович
Володимир В'ятрович
Директор архіву СБУ (2008-2010), голова Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, член Наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", у 2010-2011 працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету

Українцям забороняють переглядати документи про репресованих чи учасників визвольного руху

Депутати змінюють закон "Про національний архівний фонд та архівні установи". Пропонують назавжди залишити в архівах документи, які містять таємну інформацію. Також заборонять вилучати з фондів документи, створені до 1946 року.

Добре, що в законодавців дійшли руки до закону, який давно потребує перегляду та змін. Проте деякі наміри викликають занепокоєння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович міняє мощі князя на старовинний замок

По-перше, із національного архівного фонду дозволять вилучати документи, які втратили культурну цінність, дубльовані та пошкоджені настільки, що не підлягають відновленню. У нашій історії надзвичайно багато білих плям. У радянський період тоталітарний режим намагався приховати свою діяльність, особливо — карально-репресивного апарату. Ці матеріали й досі є найменш доступні для дослідників і широкого загалу.

Європейська практика передбачає максимальне збереження і надання доступу до документів спецслужб нацистського та радянського режимів. У Німеччині та Литві невиправно пошкоджені документи зберігають, бо в майбутньому сподіваються винайти технології їх відновлення. Розроблена спеціальна комп'ютерна програма, яка дозволяє скласти документ із шматочків порваного аркуша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через новий закон архіви, створені після 1946 року, опиняться під загрозою

У вітчизняному законопроекті чітко не визначено, які документи можна вважати такими, що втратили культурну цінність чи є невиправно пошкоджені. Чим відкривається можливість знищити багато матеріалів.

По-друге, законотворці зосередилися на формуванні архівів, але не звернули увагу на проблему доступу до інформації.

Досі діє 75-річне обмеження вивчати документи, які можуть містити конфіденційну інформацію. Архівні установи довільно тлумачать поняття "конфіденційна інформація", невиправдано розширюючи його зміст і повністю закриваючи доступ до документів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для росіян нормальним є підкорятися вождю, для українців - ні"

В останні два роки українцям усе частіше забороняють навіть глянути на документи про репресованих чи учасників визвольного руху. Сотні тисяч людей загинули у сталінських таборах, проте науковці не можуть написати про це, а родичі отримують необґрунтовані відмови.

Архіви вимагають згоди спадкоємців, а у жертв репресій часто не залишилося нащадків. Правду і далі приховуватимуть 75 років.

Зараз ви читаєте новину «Українцям забороняють переглядати документи про репресованих чи учасників визвольного руху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути