субота, 05 листопада 2011 11:10

"Для росіян нормальним є підкорятися вождю, для українців - ні"

"Для росіян нормальним є підкорятися вождю, для українців - ні"

Екс-директор архіву СБУ і дослідник визвольного руху Володимир В'ятрович не відкидає можливості піти у політику

Про це він сказав під час лекції у Школі професійної журналістики "Нова Україна" у Львові.

"Ні з ким зараз не співпрацюю. Щодо того, чи йти у політику, то не відкидаю такої думки. Проте зараз найприкріше те, що немає з ким. Я не бачу серед існуючих політичних фігур і сил тих, хто зараз здатен протистояти тому, що наростає у країні. Думаю, це повинна бути якісно нова політична сила, але поки що її немає", - наголосив історик.

За словами В'ятровича, якщо говорити про інший бік барикад, який представляє Янукович і команда, то маємо зміну вже кількох поколінь.

"Спочатку були комуністи, потім – команда Кравчука, потім СДПУ (о), За ЄдУ, тепер Партія регіонів. Відбулася певна ротація еліт. Коли ж говоримо про національно-демократичний табір, то досі маємо все ті ж осколки Народного Руху. Він відіграв критично важливу роль 1991 року, але появи нового не відбулося. Спроби "склепати" з тих осколків потужну силу будуть невдалими", - переконаний він.

В'ятрович вважає, що скоріше громадянське суспільство народить якісну альтернативу нинішній владі.

"Якщо визріє певна матриця, яка зможе дати можливість розвитку усім цим рухам, то це буде найсерйозніший виклик владі. Наївно боротися за принципом "вони сильні, а ми зробимось ще сильнішими, вони нас давлять, а ми відповідаємо силовими варіантами". Це якраз те, що потрібно владі – дискредитувати опозицію, довести її до насильницького спротиву", – підкреслив екс-директор архіву СБУ.

Він відзначив, що важливими є ментальні установки українців і росіян: "Для росіян нормальним є підкорятися вождю. Вони добре сприймають авторитарні моделі управління, а українці – ні. Коли такі російські моделі закидають в Україну, то як мінімум ми втрачаємо час, який могли б використати для власного розвитку. Нам демонструють, що будемо мати сильну владу, яка виведе Україну в десятку кращих держав, а Віктор Федорович ледь не український Піночет. Це все маячня і в Україні не пройде".

На думку В'ятровича, українцям зажди бракує самолегітимації, самодостатності.

"Ми змушені шукати якогось прикриття і підтримки, щоб щось зробити. Наприклад, Богдан Хмельницький. Він не міг себе поставити на один рівень з польським королем, бо бачив себе лише шляхтичем. Коли він дозрів до цього, то було надто пізно. Це заважає і теперішнім політикам. Вони абсолютно вторинні і меншовартісні, порівняно з європейськими і російськими. Проте переконаний, що у людей нового покоління цього вже немає", – додав історик.

Зараз ви читаєте новину «"Для росіян нормальним є підкорятися вождю, для українців - ні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути