понеділок, 28 квітня 2014 13:43
Володимир В'ятрович
Володимир В'ятрович
Директор архіву СБУ (2008-2010), голова Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, член Наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", у 2010-2011 працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету

Маємо показати, що ніхто не збирається скасовувати 9 травня

Представники української влади та Служба безпеки України неодноразово заявляли про можливі провокації сепаратистів під час відзначення травневих свят 1-9 травня.

Чого варто очікувати і як можна запобігти масовим безладам?

- Думаю, повокатори будуть намагатися дестабілізувати ситуацію, опираючись на те, що 9 травня було і є одним із ключових свят радянської епохи. Вже бачимо: почали говорити про те, що в Україні, нібито, хочуть скасувати святкування Дня перемоги. Таким чином хочуть показати, що, ніби, в Україні не шанують ветеранів.

Є ймовірність, що також будуть провокації із комуністичними червоними прапорами, які намагатимуться представити як прапори перемоги. Хоча, для більшості людей сьогодні зрозуміло, що червоні прапори та так звані георгіївські стрічки для України стали символом небезпеки, пов'язаної із діями російських окупантів.

Очікую, що подібні провокації можуть початися вже першого травня - в день ще одного комуністично-соціалістичного свята. Бо в усіх своїх діях Володимир Путін сьогодні опирається на людей радянської ідентичності. Очевидно, що він захоче використати й відзначення травневих свят.

Провокації можуть відбутися далеко поза сходом України. На заході теж пробуватимуть маршувати із комуністичними прапорами. Будемо сподіватися, що правоохоронні органи розуміють складність ситуації.

Влада має зробити все, щоб зупинити дестабілізацію ситуації в Україні. Це - першочергове завдання й СБУ. Та, водночас, влада має запропонувати й нормальний український формат відзначення Дня перемоги. Щоб показати, що в Україні ніхто не збирається скасовувати цей день.

Більш того, від імені Інституту національної пам'яті ми запропонували цього року відзначення зробити ширшим. Маємо говорити не тільки про 9 травня. Україна цього року мала б відзначити завершення Другої світової війни разом із усіма європейськими націями 8 травня. Та згадати усіх загиблих, проводячи традиційні відзначення 9 травня.

Надзвичайно важливо показати людям, що ці відзначення можуть і повинні відбуватися в українському національному форматі, під українськими прапорами. Що прапором перемоги для нас, українців, є синьо-жовтий прапор. Бо перемога над нацизмом була надзвичайно важливим кроком для створення незалежної України. І, власне, перемога над нацизмом була окроплена величезною кров'ю українців, мільйонами загиблих. Ми повинні це показати українцям і всьому світу.

Зараз ви читаєте новину «Маємо показати, що ніхто не збирається скасовувати 9 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути