Ексклюзивы
суббота, 17 декабря 2011 16:00
Валерія Радзієвська
Валерія Радзієвська
Валерія Радзієвська

Три роки й 27

- Ліну Костенко читаємо разом із дружиною. Не розумію хіба чверть лексики, тому не гаю часу на словники, - розповідає Ґійом Колін, прес-аташе Французького культурного центру.

Живе в Україні три роки. Має контракт на чотири. Навесні поїде додому у Францію й отримає призначення на іншу роботу. До Києва, може, ніколи й не повернеться. Однак українську вивчив - із викладачем. Уже рік читає в оригіналі сучасних письменників. Почав із "Ґудзика" Ірен Роздобудько. Викладачка порадила, бо "нескладно написано й цікаво". Книжки Василя Шкляра, Марії Матіос та Оксани Забужко Ґійом обрав сам.

Ваша Марія Матіос пише, як Мопассан. Тільки сильніше й страшніше

- Ваша Марія Матіос пише, як Мопассан. Тільки сильніше й страшніше, - ділиться враженнями в маленькій кав'ярні. - Забужко почав читати, бо познайомився особисто. Сильна й самотня особистість. А до творів Шкляра підштовхнув скандал навколо Шевченківської премії.

Правозахисниця з Індії Мрідула Гош в Україні понад 20 років. Мову опанувала самотужки: граматику за самовчителем, лексику - з віршів. Переклала на бенгалі твори 45 українських поетів і видала в Індії антологію. Говорить, що дуже легко їй дається поезія Лесі Українки, а "І мертвим, і живим" Шевченка "пручається".

Заступник голови Національної телекомпанії Валід Арфуш приїхав в Україну з Лівану 20 років тому. Його кабінет із секретаркою - на 10-му поверсі телевізійної багатоповерхівки. Розмовляє російською зі східним акцентом, часто відриваючись на телефонні дзвінки. Уже прочитав українською улюбленого "Маленького принца" Антуана де Сент-Екзюпері. Заговорити по-нашому обіцяє до Євро-2012.

Сейчас вы читаете новость «Три роки й 27». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть