Ексклюзивы
суббота, 17 марта 2012 12:16
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Экс-народний депутат

Законопроекти про заборону куріння - тупі

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, яким пропонується заборонити куріння в приміщеннях закладів громадського харчування, у відкритих і закритих спортивних спорудах та стадіонах, а також в установах культури. Ще хочуть зобов'язати власників, орендарів або повністю заборонити куріння в своїх приміщеннях, або зробити спеціальні місця для куріння.

Я проти цього закону. Він є примітивним маразматичним популізмом, який не зрозуміло що дає перед виборами. Бо половина населення України курить, а інші достатньо нейтрально до цього ставляться. Людей турбує те, що їм немає, що їсти, а не чуже паління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна рада хоче штрафувати вагітних за паління та споживання алкоголю

Питання зовсім в іншому. У нас в країні є чітка вертикаль того, як хабарі ідуть нагору. Існує план про їхнє отримання. Тому у разі прийняття такого закону людям простіше буде заплатити хабар, аніж потім штраф. Таким чином влада буде отримувати необхідні кошти.

Виступаю за всі можливі рухи, які передбачають повернення здорового глузду і логіки в законодавчий процес. Ми іноді приймаємо лобістські закони, інколи - корисні. Тільки чомусь законопроекти про куріння якісь тупі. Можливо, ті люди, які борються проти, тупі. Не знаю, в чому причина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боротьба з курінням переростає до рівня дурниць - Гримчак

В першу чергу виступаю за те, аби не робити істерику. А от один із авторів законопроекту Євген Царьков кричить на всіх прес-конференціях: ми рятуємо підростаюче покоління. Дивно, бо тут одне до другого не має відношення. Зараз створили невелику заочну групу "Права курців". Ми консультуємося між собою. Будемо вносити низку поправок в законопроект, я на наступному тижні хочу їх підготувати. Ніхто не ставить за мету, аби можна було курити скрізь, і курці не заважали некурцям. Ми хочемо, по-перше, аби цей закон не піднімав рівень корупції. По-друге, дотримуючись прав некурців, зберегти можливості не порушення прав тих, хто палить. Адже куріння не заборонено жодним законом і не визначено, як наркотики. Це легальне право кожної людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помірні і завзяті курці однаково хворіють - обстеження 50 тисяч

Треба просто зробити, аби курці не заважали іншим. Наприклад, якщо сім'я приходить у заклад харчування, повинна мати стовідсоткову гарантію, що їм не буде заважати дим. Тобто мають бути заклади, орієнтовані на сімейне обслуговування, де повністю забороняється куріння. Для цього треба провести відповідну рекламу. Заклади другого рівня мають забезпечити розподіл зон на дві частини. А паби чи певні системи клубів можуть бути повністю розраховані на курців. Тому вони зобов'язані зробити відповідні засоби вентиляції, а на вході чітко вказати, що це заклад, де курять. Це не так важко. Ось я летів останнім рейсом російського аерофлоту до Америки, коли ще в літаках було дозволено куріння. У салоні, починаючи, умовно кажучи, з 27 по 33 ряди, курити дозволено. У 26-му ряду ви дим не відчуваєте, бо дуже потужно працює система витяжки.

Сейчас вы читаете новость «Законопроекти про заборону куріння - тупі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть