понеділок, 12 жовтня 2009 15:44

Помірні і завзяті курці однаково хворіють - обстеження 50 тисяч

Помірні і завзяті курці однаково хворіють - обстеження 50 тисяч

Обстеження 50 тисяч курців  показало, що зменшення викурених сигарет здоров"ю не допомагає

Дослідження було проведене під керівництвом Оге Твердала (Aage Tverdal) з норвезького Інституту суспільного здоров"я (Folkehelseinstituttet), вияснило, що скорочення числа викурених за день сигарет удвічі не допомагає поліпшенню здоров"я курця.

Учені провели дослідження, в якому взяли участь 51 тисяча чоловіків і жінок у віці від 20 до 34 років (на початку обстеження). Спочатку у випробовуваних перевірили стан здоров"я, а потім двічі проводили повторні перевірки з інтервалом від трьох до десяти років.

Досліджуваних розподілили на такі групи: ніколи не палили; кинули; кидають; помірні (1-14 сигарет в день); ті, які скорочують "дозу" (більше 15 сигарет на день, але зменшили кількість вдвічі до другого обстеження); завзяті курці (більше 15 сигарет).

Як показав аналіз статистичних даних, смертність від онкологічних захворювань (пов"язаних з курінням) практично однакова у завзятих курців, і у тих, що у зменшують кількість сигарет. Після зменшення завзятими курцями дози вдвічі частота смертності у них дещо знизилася в перші 15 років, але надалі цей рівень зріс до значення смертності у завзятих курців.

Примітно, що в середньому у жінок, які знизили споживання тютюну, смертність виявилася навіть вищою, ніж у звичайних запеклих курців.

І хоча зниження кількості викурених сигарет може слугувати тимчасовим заходом для позбавлення від звички, автори у своїй роботі приходять до висновків про те, що єдиний спосіб зменшити ризик смертності від тютюну - це кинути зовсім.

Результати дослідження опубліковані в грудневому номері журналу Tobacco Control.

За матеріалом: NeBoley

Зараз ви читаєте новину «Помірні і завзяті курці однаково хворіють - обстеження 50 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути