Ексклюзивы
четверг, 04 апреля 2013 16:31
Тарас Березовец
Тарас Березовец
Тарас Березовец

Янукович закличе нардепів помиритися, граючи роль миротворця

Сьогодні зранку парламентська більшість зібралася на засідання в актовій залі на вулиці Банковій 6-8 на другому поверсі, там вона його провела, прийнявши ряд законопроектів. "Регіонали" заявили, що проведення сесійного засідання Верховної Ради не в будівлі парламенту буде законним за рішенням більшості депутатів.

Опозиція у Верховній Раді провела своє, альтернативне засідання. Перед цим вони намагалися увійти в будівлю, де засідали депутати більшості, проте їх не пропустили.

Сьогоднішній день показав, чи Партія регіонів хоче виборів. Звичайно, що жодних дострокових виборів вона не хоче. Це путч не стільки Конституційний проти опозиції, як вона сказала, як путч проти авторів Конституційного референдуму, про який стільки говориться.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Политолог: объявление оппозицией "альтернативного парламента" несостоятельно

У випадку проведення референдуму, і скорочення депутатського корпусу з 450 до 300 осіб, ясно, що і 50% нинішніх "регіоналів" не зможуть потрапити до наступного парламенту. Все це було організовано самою Партією регіонів для того, аби цей сценарій зупинити.

Що очікувати, коли в країні починають створювати паралельні органи, дві паралельні Верховні Ради? Це ж призводить до дисбалансу. А наступний крок - створення паралельних Міністерства внутрішній справ, Міністерства закордонних справ... Все це ми бачили в 2004 році, коли було намагання створити паралельні структури.

Хочу нагадати, що саме з цього починалась Велика французька революція, коли вища еліта покинула Конституційні збори і проводила альтернативне засідання. Все це призвело до революційних дій, не дивлячись на те, що, на сьогодні, немає передумов для нового Майдану, серйозних заворушень.

Цей сценарій, який сьогодні обрали парламентарі, є вкрай небезпечним. Це рішення було помилковим, навіть попри те, що є норма регламенту, яка їм це дозволяє. Як вони можуть голосувати? Голосування відбувається через систему "Рада", або письмово, фактично бюлетенями. Питання в тому, як вони будуть нормально рахувати. Окрім того, виглядає усе так, що заявленої більшості на сьогоднішньому засіданні не було.

Вплинути на цю ситуацію можуть два чинника: або президент Віктор Янукович, бо тільки він може дати команду їм повернутися, або, як це не банально, громадяни. Якщо збереться 50 тисяч осіб у Києві, то це кардинально може змінити ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Политолог: выездное заседание заставит оппозицию подумать над разблокированием трибуны

Янукович має можливість вплинути на ситуацію, бо на сьогоднішній день не вичерпаний ліміт компромісу, і Янукович може сказати: "Я прошу депутатів повернутися до нормальної роботи". Я думаю, що він втрутиться, як мінімум ми сьогодні почуємо заяву президента. Він частково схвалить дії "регіоналів", скаже: вони були змушені це зробити, бо опозиція не дає нормально працювати. Закличне їх до порядку, граючи такого собі миротворця.

Опозиція зараз не має чіткої стратегії, тому, швидше за все, буде проводити альтернативні засідання парламенту до моменту підвищення градуса напруги в переговорах із владою. Вони вже погрожують повстанням. Наступний крок — будуть закликати людей приїхати в Київ, та проводити дострокові акції протесту.

Питання у тому, що одна сторона не чує іншу, і тоді друга починає радикалізуватися і радикалізувати своє оточення. Не думаю, що в цьому протистоянні грають роль особисті амбіції.

Сейчас вы читаете новость «Янукович закличе нардепів помиритися, граючи роль миротворця». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть