Ексклюзивы
четверг, 07 августа 2014 15:06
Святослав Павлюк
Святослав Павлюк
Експерт громадської організації "Energy Cities"

Украина может экономить энергию как Польша

Сьогодні дискутують не про те, скільки коштуватиме газ, а взагалі чи буде він. І це дозволяє нам говорити про економію. Нічого кращого у нас в енергозбереженні не відбувалося за останні 20 років.

Не погоджуся з експертами, які кажуть, що уряд субсидує населення, надаючи дотації на опалення. Парадокс нашої ситуації в тому, що кожного року витрачаємо десятки і сотні мільярдів гривень на компенсації різниці ціни газу фірмам-продавцям. Останнім часом ми його купували за 520 доларів, а продавали населенню по близько 100.

Дотації треба давати не продавцям газу, а населенню. Єдиний тариф на будь-яке тепло, єдиний тариф на газ в Україні. Крапка. Ми не маємо можливості більше гратися цими речами. Останнім часом в газовій трубі ми мали 11 тарифів. При тому, що значна частина споживачів лічильників не мають. А найнижча ціна на газ для населення відрізняється від найвищої у три з половиною рази. Це давало можливості для махінацій.

Тому від субсидування треба переходити до енергозбереження. Лише 15 відсотків міст мають у меріях відділи енергозбереження. У таких містах у 20 разів більше змогли зекономити грошей, ніж витратили на зарплату персоналу цих відділів. Нічого вигадувати не треба. Є давно опрацьований стандарт енергоменеджменту ISO 50001. Він працює в країнах Європейського Союзу. Він впроваждується в Молдові, Білорусі, Росії, Киргизстані, Казахстані. Але його немає у нас.

Друга умова - проводити нормальний облік. Закликаю уряд запровадити якнайшвидше облікування проданої енергії 100-відсотково. На території від Португалії до Китаю є дві країни, де немає 100-відсоткового обліку газу. Це Туркменістан, де газ коштує $4 за 1000 кубометрів, а споживання електроенергії нараховується по кількості розеток і лампочок у будинку. І другою країною є Україна, де газ найдорожчий в Європі. 100-відсотковий облік дасть можливість припинити махінації, які застосовують продавці ресурсів. Будь який ресурс, особливо дотований державою, повинен проходити через лічильник.

Сьогодні ми повинні говорити не стільки про заміщення газу, скільки про скорочення споживання. Базовим показником енергоефективності будинку є кількість енергії, яка витрачається на квадратний метр на рік. В Євросоюзі цей показник коливається від 90 до 120 кіловат на квадратний метр. В Україні - 260. Ми не можемо дотувати такі витрати. Тому масове утеплення будинків, заміна вікон - це єдиний вихід. Держава дотувала продавців енергії на 600 гривень за кожну гігакалорію. Якщо ці гроші видати людям у вигляді компенсації відсотків на кредити для утеплення житла, витрати швидко окупляться. І це дасть можливість скоротити споживання газу. Польща протягом трьох-чотирьох років зменшила споживання газу в житловому секторі втричі. Це абсолютно реальний шлях для нас. Тим паче, що будинки, які там збудували за соціалізму схожі на наші, клімат - теж схожий.

Сейчас вы читаете новость «Украина может экономить энергию как Польша». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть