Ексклюзивы
воскресенье, 29 апреля 2012 13:59
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Влада переступила всі можливі межі та хоче, щоб побиття Тимошенко забулося

У суботу Київський райсуд Харкова відклав розгляд справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України". Переніс засідання на 21 травня. Це говорить про те, що влада опинилася в незручній ситуації із судом на колишнім прем'єром. Будь-який інформаційний привід так чи інакше б'є по можновладцях. Тому влада взяла паузу.

Хочуть, аби справа із побиттям Тимошенко при перевезенні із колонії до лікарні забулася. Але це дуже складно буде зробити. Якби влада керувалася розумом, стратегічно мислила, справ проти неї не було б взагалі. Вона б не сиділа у в'язниці. А влада займалася втіленням реформ. Про Тимошенко з часом у такому разі всі почали б забувати. Натомість відбуваються інші речі.

Вони визнали, що під час перевезення до ув'язненої була застосована сила. Харківська прокуратура це підтвердила. Парадокс в тому, що вони кажуть, що побиття не було. Але ж де тут логіка, коли говорять про застосування сили і синці, а побиття заперечують? То що це? Влада переступила вже всі можливі межі. Почала застосовувати катування. Але їй варто було б задуматися, як це все сприйметься за кордоном. Якщо все ж вистачить мудрості, то хтось із пенітенціарної служби чи з Качанівської колонії буде покараний. Тому Януковичдоручив генпрокурору нібито розібратися з цим питанням. Хоча навіщо так чинити, коли і так все зрозуміло? Якщо у влади зовсім немає розуму, то нікого не покарають. Це залишиться величезною плямою на її репутації.

Те, що колишній омбудсмен Ніна Карпачова, оприлюднила фото із синцями екс-прем'єра, не було "ведмежою послугою" для Партії регіонів. Просто вона вирішила наприкінці своєї кар'єри на цій посаді дотримуватися принципів права захисту, а не партійної приналежності. На її адресу за 14 років роботи звучали різні звинувачення. Тому вона так вчинила. Це один із небагатьох випадків, коли політик стає не "тушкою", а йде в інший бік. Теоретично за це об'єднана опозиція може взяти Ніну Іванівну у свій список на парламентські вибори. Але це не було основною мотивацією.

Нещодавно німецькі лікарі оприлюднили діагноз Тимошенко. У неї хронічна грижа міжхребцевого диска. Рекомендують вивезти її на лікування до Німеччини. Юлію Володимирівну із задоволенням відпустили б, якби вона на це погодилася. Для влади її виїзд за кордон був би ідеальним за будь-яких обставин. Керівництво держави думає, що таким чином ізолювало б її від політичної діяльності.

Це би ще дало змогу виглядати більш-менш пристойно в очах міжнародної спільноти. Але є великим питанням, чи згодиться Тимошенко полишити політику і погодитися на цей переїзд.

Сейчас вы читаете новость «Влада переступила всі можливі межі та хоче, щоб побиття Тимошенко забулося». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть