Ексклюзивы
четверг, 16 декабря 2010 14:34

Бритва, що працювала за принципом м'ясорубки

Наприкінці 1960-х, коли в мене з'явився пух на підборідді, старший брат запропонував скористатися його електробритвою "Харків". Спогад лишився неприємний: вона щипалася. Після процедури було відчуття, ніби тебе начистили наждаком. Аж тепер знаю, чому так, бо оце прочитав до неї, тодішньої, стару інструкцію: "Бритье осуществляется путем срезания подвижным ножом волос, попадающих в пазы неподвижного ножа". Простіше кажучи, вона працювала за тим самим принципом, що й елементарна механічна м'ясорубка.

Але тоді доводилося терпіти. По-перше, у пункті четвертому інструкції написано: "Лицо должно быть сухим и чистым". По-друге, я любив брата й хотів бути в усьому схожим на нього. І на тих, на кого намагався бути схожим він. А серед людей, що мали тоді бритву "Харків", був навіть академік Сергій Корольов. Згодом вона з'являлася й у фільмі "Іронія долі, або З легким паром" - як стандарт тодішнього достатку.

Зателефонував братові: чи пам'ятає ту свою бритву? Аякже! Він тоді повернувся з армії, коли ще в піхоті служили по три роки. Хотів відчути цивільне й цивілізоване життя й купив ту бритву. Коштувала, каже брат, карбованців 25 - 30.

У неї був чудовий, якийсь зовсім не радянський дизайн. Вона сама просилася в руку. Пластмасовий корпус наче із слонової кістки. Це доки не вмикаєш. А ввімкнув - у корпусі проскакують іскри й гудіння, противно. Був анекдот:
- Куме, нащо ви щоранку о сьомій вмикаєте електродриль?
- Та в мене немає дриля, то електробритва "Харків"!

Микиті Хрущову наприкінці 1950-х у США нібито подарували бритву "Браун". Він привіз її до Харкова й попросив зробити таку саму. Але вона вийшла-таки наша. І ніби й непогана - якщо маєш підходяще для неї обличчя. Дехто й досі користується тими самими бритвами "Харків", придбаними в 1960-х.
Брат каже, що зовсім недавно свою викинув, хоч була цілком справна. Бо давненько вже носить бороду, що робить його схожим на Саваофа або на російського імператора Миколу II.

Сейчас вы читаете новость «Бритва, що працювала за принципом м'ясорубки». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть