среда, 17 ноября 2010 19:26

Як поліцейський народним цілителем промишляв

 

У середині ХІХ ст. жив у Харкові квартальний поліцейський Стуколкін. Його дружині самій було важко і куховарити, і доглядати п'ятьох дітей, і бігати по крамницях. Тож Стуколкін узяв їй помічницю Дашу, 16-річну селянку з передмістя.

Невдовзі та захворіла на лихоманку. Зазвичай, якщо занедужувала прислуга, її позбувалися й брали іншу. Але Стуколкін не викинув хвору на вулицю. Навпаки, покликав до неї лікаря. Він прописав Даші пити настоянку з листя бузку. Не допомогло. Дівчина пішла до знахарки. Та дала їй крило летючої миші й наказала носити в спеціальному мішечку на грудях. Запевнила, що це найсильніший засіб від лихоманки. Але хвороба не відступала.

Одного разу до Стуколкіна попросився переночувати чернець, який збирав гроші для монастиря. Побачив бліду й худу Дашу.

- Що, ця дівиця, бачу, страждає? - спитав у господарів.

- Та вже третій місяць лихоманка її мучить, - зітхнув Стуколкін. - І їй горе, і нам біда без прислуги.

- У нас у монастирі лихоманку кропивою лікують. Нарвуть пучка зо два та й висічуть хворого. І недугу як рукою зніме!

Де ж узяти кропиви на початку зими? Стуколкін вирішив, що суть лікування кропивою в тому, щоб викликати посилений прилив крові до "п'ятої точки". Виходить, що кропиву можна замінити різками. І коли в Даші стався черговий напад хвороби, квартальний повів служницю до поліцейської дільниці й там у хліві з допомогою двох пожежників висікли її по повній програмі.

На крики хворої збіглися інші поліцейські на чолі з поліцмейстером Серебряковим.

- Ех ти, йолопе! - нагримав начальник на Стуколкіна. - Тебе би, телепня, отак полікувати!

Але за три дні сталося диво - Даша одужала. Звістка про нову панацею від хвороб швидко облетіла місто. До квартального почали звертатися люди з різними болячками. До всіх них "народний цілитель" застосовував універсальне ноу-хау - різки. Чи завжди таке лікування допомагало, невідомо. Але жодного разу ніхто на нього не поскаржився.

Інколи городяни направляли до Стуколкіна свою челядницю, яка проштрафилася, й просили "полікувати їй лихоманку". Платили за послугу, як за виклик лікаря. Квартальний почав заробляти стільки ж, скільки його шеф - поліцмейстер Серебряков.

Одного разу до "цілителя" прийшла вагітна. Звернулася з проханням допомогти їй, бо вже несила було терпіти якусь болячку. Стуколкін відклав усі справи й повів її до сараю. Але "прописав" таку порцію різок, що жінка передчасно народила й померла.

Самозваного "лікаря" заарештували його ж колеги по дільниці. Відкрили кримінальну справу. А невдовзі припинили - "за відсутністю складу злочину". Повернули все так, ніби потерпіла прийшла до поліцейської дільниці в якійсь справі, раптом у неї почалися пологи, під час яких померла. А квартальний Стуколкін, мовляв, намагався її врятувати. В'язня відпустили. З роботи його не звільнили, проте категорично заборонили лікарювати. Довелося чоловікові знов утримувати родину на саму зарплату.

Сейчас вы читаете новость «Як поліцейський народним цілителем промишляв». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть