Ексклюзивы
четверг, 12 мая 2011 16:02

"Кермо автомобіля треба тримати, як птаха - щоб не відпустити і не задавити"

 

Олексій МОЧАНОВ, 42 роки, автогонщик

Народився в Києві в сім'ї археологів.

Служив у розвідці прикордонних військ КДБ. Потім - у Київському загоні міліції спеціального призначення. Навчався на історичному факультеті Якутського державного університету. Працював каскадером. Був автором та ведучим кількох автомобільних проектів на телеканалах.

Майстер спорту міжнародного класу, чемпіон України з автослалому, володар Кубка країни з ралі на серійних автомобілях, чемпіон Німеччини, абсолютний рекордсмен Росії.

Тренує молодих гонщиків на північній петлі Нюрбургринга "Нордішлайфе". Співпрацює з центром контраварійної підготовки "Альфа-Щит".

Розлучений, має сина

Юнаком грав у футбол і зрозумів, що Блохіна з мене не вийде. А якщо не дотягуєш до його рівня - значить, треба братися до чогось іншого. Відчував, що моя професія буде пов'язана або зі спортом, або з машинами. А вийшло - і зі спортом, і з машинами.

Їзда для мене - це фільм, який знімаю сам. Я - режисер, що дивиться через вікно і обертом керма змінює картинку.

Якось 14-річним кільком людям збрехав різне. Батькові сказав, що пішов на тренування, тренеру - що батько мене не відпустив, учителю в школі ще щось придумав, а сам подався гуляти. Ввечері всі ці люди зустрілися. Мені так незручно було потім, перехвилювався. Це стало уроком на все життя.

Ідеальні стосунки - це коли з людиною є про що помовчати.

Мені ніколи не подобалися рафіновані позитивні герої. Ще в ранньому дитинстві зрозумів, що в казці про Буратіно негативний персонаж не Карабас-Барабас, а П'єро. Бо він - чоловік, який викликає жалість, весь час канючить. То Мальвіна в нього пропала, то ще якась біда. Коли розумієш, що всередині ти - П'єро, треба із собою щось робити, змінювати життя.

У сім'ї мають бути собака і кіт.

У сні, за кермом і під час сексу я не базікаю

Моїй мамі 75 років, татові - 78. У них усе добре. Такої старості я не боюся. Буває ж - спілкуєшся з людиною, а в неї в голові лише Louis Vuitton і бабло. І говорити з ним нема про що, в свої 27 він - старий. Я не вириватиму з грудей сиве волосся, не робитиму підтяжок. Зараз мені 42, і я ніколи не буду такий як у 20. А в 60 буду інший, аніж зараз. Але за бажанням щось робити, за світоглядом мені досі 28.

Востаннє по-справжньому злякався, коли в батька стався інсульт.

Уві сні, за кермом і під час сексу я не базікаю.

Зараз мало читаю нових книжок, здебільшого перечитую - О'Генрі, Еріх Марія Ремарк, Стефан Цвейг, Моріс Дрюон. Зрозумів, що є твори, які важливо прочитати у певному віці. Тоді вони можуть вразити, змінити світогляд. Наприклад, якщо не прочитав підлітком "Любого друга" Гі де Мопассана чи "Джен Ейр" Шарлотти Бронте, то багато втратив.

Інтернету зараз люди довіряють більше, ніж раніше радянським газетам. І те, й інше - велика брехня. Я заходив якось у Вікіпедію, набирав "Олексій Мочанов". Частина моїх даних там далека від реальності.

Кохана жінка - це друг по життю, господарка на кухні й шльондра в ліжку. Коли щось із цього в неї не виходить, то чоловік починає шукати друзів на стороні, а потім знаходить і господиню.

Почувався щасливим, коли дружина народила сина. Зараз йому 18. Чим старший він стає, тим більше нам подобається бути разом.

Якби я міг керувати життям як автомобілем, то жив би чудово. А так треба вчитися, вчитися і вчитися.

На дорозі всі рівні. Головне, не забувати про те, що 60 кілометрів на годину - це 16,5 метрів на секунду. І якщо не думаєш за кермом про дорогу, то краще брати таксі. Дешевше обійдеться.

Мій покійний тренер Микола Сергійович Задорожний казав, що після перегонів має бути ніч із неділі на вівторок. Понеділка ти не повинен пам'ятати. Перегони - це велике напруження. До них готуються тиждень. Щодня - понаднормові тренування. Аби зняти стрес, що накопичується за цей час, після змагань  влаштовують пиятику.

Побився об заклад на 60 тисяч доларів зі знайомим, що не питиму алкоголю впродовж року. Він ще не програв жодного парі. Але це програє. У вересні буде рік, як я не п'ю. Хоча щодня маю по 50 приводів бухнути - дні народження, поминки, зустрічі, просто так.

Після перегонів має бути ніч із неділі на вівторок. Понеділка ти не повинен пам'ятати

Від пива давно відмовився: через нього пузо починає рости, мішки під очима з'являються.

Мені набагато приємніше скучати за коханою, ніж фліртувати з кимось. Зараз я розлучений. Одружуватися поки що не збираюся. Дивлюся на знаменитостей - по три-чотири рази беруть шлюб. Але я не думаю, що аби зайнятися із людиною сексом, треба влаштовувати весілля. Вони, мабуть, цього не розуміють.

Палити почав 1986-го, перед армією. Зараз купую дуже дорогі цигарки зі США. Пачка - 7 доларів. Їх неможливо порівняти з нашими. Це як американський Chevrolet Camaro і європейський Chevrolet Aveo.

Якось один журнал запросив мене до психоаналітика. Вона більше години ставила запитання, задовбувала. Зрештою я встав і пішов звідти. Мені потім сказали, що психолог намагалася мене вивести із себе, щоб побачити, як поводитимуся роздратованим. Більш безглуздо я ще не витрачав години свого життя.

Батько вчив мене, що кожному треба давати по три шанси. Досі дотримуюся такого правила. Коли хтось уперше зробить погане, то думаєш: "От шкода - така хороша людина, і таке зробила". Як вдруге щось утне, гадаєш: "Може, це вже не така  й хороша людина". А коли втретє станеться , то все - "геть із мого життя!"

Буває їдеш у машині злий, лаєшся, бо в ній усе ламається, бензин щодня дорожчає. Зупиняєшся на світлофорі, відчуваєш чийсь погляд на собі. То люди дивляться з маршрутки, поприлипали до скла. Думаєш: нічого, от машину відремонтую, грошей підзароблю, але буду їздити на авто, сам керуватиму своїм життям.

Кермо автомобіля треба тримати, як птаха - щоб не відпустити і не задавити

Я - віруючий, але не релігійний. Не розумію, коли мої друзі вночі лазять по шльондрах, а зранку біжать у Києво-Печерську лавру відмолювати гріхи по сьоме коліно. Вірю, що Ісус Христос був, що він ходив у шльопанцях і ніс добро, що його розіп'яли. Однак мені здається, люди спотворили його образ. Переробили на свій лад. Коли я йду до церкви, мене просять при вході вимкнути мобільний. А коли на Великдень у три собори одразу йдуть Янукович і Тимошенко із 15 телекамерами з різних каналів та телефонами, їм нічого не кажуть. Щойно когось із них у прямому ефірі вб'є блискавка, я повірю в Бога так, як більшість його зараз сприймає.

У мене біля храму просять пожертвувати на будівництво церкви 5 гривень. Якщо потрібно побудувати храм, то чому тоді митрополит їздить на Mercedes-Benz S класу? Він у своїй шапці вліз би й у Skoda Superb. А за витрачені на "мерс" гроші можна було б три церкви побудувати.

Кермо автомобіля треба тримати, як птаха - щоб не відпустити і не задавити.

Нещодавно продав свою Porsche Cayman. Коли прощався з нею, аж сльози виступили. Але розумію: машину, яка пройшла 96 тисяч кілометрів, легше й вигідніше продати зараз, ніж тоді, коли вона пройде 102 тисячі. Зараз у мене - три автівки: горбатий "Запорожець", Subaru Impreza та Volvo.

Мені досі на кожному крутому повороті страшно.

Сейчас вы читаете новость «"Кермо автомобіля треба тримати, як птаха - щоб не відпустити і не задавити"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть