Ексклюзивы
понедельник, 20 февраля 2012 11:40
Олена Білан
Олена Білан
головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital

Отримати кредит МВФ буде важко

Чимало українських ЗМІ 13 лютого цитували заступника держсекретаря США Філіпа Гордона, який заявив, що Міжнародний валютний фонд може не дати Україні черговий транш кредиту, якщо країна не дотримуватиметься демократичних принципів. Але звернімо увагу: у тому ж інтерв'ю американський чиновник підкреслив, що МВФ є економічною організацією, рішення якої ґрунтуватиметься в першу чергу на виконанні саме економічних вимог. МВФ був і залишається економічною організацію, яка не вирішує питання виключно з політичних мотивів.

Думаю, що фінансування для України не буде повністю заморожене, але отримати його буде важко, і можливо тільки у разі виконання країною всіх вимог МВФ. Насамперед стоїть питання про те, що Україна не виконує всіх взятих на себе економічних зобов'язань. Якщо раніше Фонд досить поблажливо ставився до того, що країна не дотримувалась деяких своїх обіцянок, то зараз, коли у світі значно погіршилась фінансова ситуація, та попит на кошти МВФ дуже великий, таких поблажок не варто очікувати. Конкретніше - йдеться про те, що Україна все ще не підвищила тарифи на природній газ для населення і теплокомуненерго. Це навіть не стільки вимога МВФ, скільки зобов'язання, яке взяла не себе держава раніше. Отже, не можна говорити, що нам це нав'язують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші МВФ Україну не врятують, вони потрібні для іміджу - "регіонал"

У будь-якому разі цього року уряду необхідно буде залучити зовнішнє фінансування, щоб розрахуватися з попередніми боргами. Цього року необхідно заплатити $6,4 млрд за зовнішнім державним боргом, з них $3,4 млрд припадає на попередні кредити МВФ. Якби Україна відновила співпрацю з Фондом, то могла б не тільки отримати нові дешеві ресурси від самого Фонду, щоб рефінансувати попредні кредити, а й знизити вартість запозичень на зовнішніх фінансових ринках. Адже залучити кошти на зовнішніх ринках в цьому році буде набагато важче та дорожче, ніж минулого року, коли інвестори готові були кредитувати Україну і без підтримки МВФ.

Не можна говорити, що шлях на зовнішні ринки для України повністю закритий. Наприклад, у січні багато країн запозичували кошти на ринку єврооблігацій, хоча ще в грудні ніхто не очікував, що це буде можливим у найближчі місяці. Ситуація на ринках нині дуже швидко змінюється. Образно кажучи, там час від часу відкриваються "вікна можливостей". Але для України зовнішні ресурси залишаться досить дорогими: через накопичені макроекономічні ризики та невизначеність щодо валютного курсу інвестори готові кредитувати Україну тільки під високий процент, на сьогодні - не менше 10%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має два джерела повернення коштів МВФ - експерт

Значно поліпшити ситуацію може домовленість між Росією та Україною про зниження ціни на природній газ. Зменшення ціни на блакитне паливо означатиме зниження тиску на курс гривні. Для іноземних інвесторів такий розвиток подій еквівалентний до відновлення співпраці з МВФ, і означатиме, що зовнішні ринки запозичень стануть більш доступними для нас.

Але навіть якщо Україна в найближчі місяці не отримає транші від МВФ та не домовиться про здешевлення імпортованого газу, одразу очікувати фінансових потрясінь не варто. Держава поки має достатній внутрішній запас міцності - резерви Національного банку становлять $32 млрд, що еквівалентно майже 4 місяцям імпорту, при критичному порозі 3 місяці. Тобто можливість утримувати курс гривні і розрахуватися за зовнішніми зобов'язаннями є. Але для підтримки стабільності протягом року доведеться витратити суттєву частку золотовалютного запасу. Це означатиме перенесення ризиків на 2013 рік, що небезпечно, оскільки наступного заплановані ще більші виплати за зовнішніми боргами держави, вони зростуть до $7,1 млрд.

Сейчас вы читаете новость «Отримати кредит МВФ буде важко». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть