Ексклюзивы
воскресенье, 22 апреля 2007 16:27

Робітники заводу "Меридіан" вимагають повернути вкрадену "соціалку"

Із головою профкому Костянтином Грищенком "ГПУ" зустрічається біля входу в шістнадцятиповерхівку — завод "Меридіан" на бульварі Лепсе.

— Он бачите, — показує Грищенко на триповерхове приміщення через дорогу. — Колись це був наш харчоблок "Електрон". За ним — Палац культури Корольова. Ще в нас украли сім здравниць.

1994 року завод "Радіоприлад", який раніше належав до військової промисловості, реорганізували у ВАТ "Меридіан", який і успадкував великий соціально-побутовий комплекс. На балансі були сучасні Палац культури та комбінат харчування. Діти працівників заводу могли відпочивати в дитячому таборі "Космос" і молодіжному оздоровчому таборі "Білогородка". За три роки втратили все.

— 1997 року було не до боротьби за спільну власність, — згадує Костянтин Кузьмович. — Зарплату не платили, щодня проходили мітинги. У нас тоді працювало 10,2 тисячі осіб.

Тодішнє керівництво весь соціально-побутовий комплекс виділило в окреме акціонерне товариство — "СПК "Меридіан". Очолив його тодішній заступник директора заводу Василь Сабардін.

— Відчуження майна було незаконним, — веде далі голова профкому. — Загальних зборів акціонерів на "Меридіані" не проводили. Не спитали й думки профкому. Але тодішній голова Фонду держмайна підписав розпорядження про відчуження майна заводу.

На запит нового керівництва у Фонді держмайна відповіли: акції соціальної сфери потрапили до "СПК "Меридіан" випадково... за указом самого ж ФДМУ. Та, мабуть, не випадково СПК очолив колишній заступник голови правління із соціальної сфери заводу ім. Корольова Василь Сабардін. Пізніше пан Сабардін переконав заводчан-акціонерів у потребі внести до статутного фонду на умовах пайової участі цінні папери ще однієї установи — новоствореного ТОВ "ТК СПК "Меридіан". Це дозволило спритному керівникові одноосібно розпоряджатись акціями "СПК "Меридіан". 2005 року Сабардін, а саме він був директором новоствореного ТОВ, 36% акцій продав за символічну ціну своєму кумові Сидоренку, а решту — знову ж таки СПК "Меридіан", де залишався головою правління.

Через газету депутат по-батьківському пошпетив "меридіанівців"

Олександр Шунков 40 років працював токарем на "Меридіані". Він, як і інші робітники заводу, втратив свої акції.

— Сабардін нас обдурив, — каже він "ГПУ". — Умовив передати акції до статутного фонду "СПК "Меридіан". І почав розбазарювати наше майно.

Завдяки цій схемі 200 акціонерів втратили будь-який вплив на свою власність. За рік акції було об"єднано в єдиний пакет і передано на зберігання "Укргазбанку". Минулого року акції придбала фінансова компанія "Інфінменеджмент" за заниженою ціною. І працівники ВАТ "СПК "Меридіан" зовсім втратили свою частку. На сполох люди вдарили 2003 року. ВАТ "Меридіан" очолив В"ячеслав Проценко. Одразу взявся повернути втрачене майно. Разом з іншими акціонерами звернувся до Вищого господарського суду про незаконність відчуження "соціалки".

Кілька тижнів тому працівники "Меридіана" опублікували в пресі відкритого листа народному депутату Василеві Горбалю.

Попросили допомоги в поверненні майна, яке тепер оцінюють у кілька мільйонів доларів. "Мы с удивлением и негодованием узнали, что весь комплекс социальных объектов у нас просто украли", — написали робітники "Меридіана" народному депутатові.

Пан Горбаль відреагував. Через ту ж газету по-батьківському пошпетив "меридіанівців", мовляв, чого одразу не звернулися до нього як до депутата. Пообіцяв зустрітися із заводчанами після офіційного звернення.

— Колектив депутатському зверненню здивувався, — каже голова профспілкового комітету заводу "Меридіан" Костянтин Грищенко, — Бо давно вже надіслав лист у приймальню нардепа. Згодом "меридіанівці" зрозуміли, що насправді депутат і не думає з ними зустрічатися.

Ситуація стане зрозумілішою, якщо проаналізувати бізнесову діяльність Василя Горбаля. Він — почесний голова "Укргазбанку". Саме з цим банком були пов"язані операції з акціями СПК "Меридіан" часів керівництва Сабардіна. Із ним пов"язують також компанію "Інфінменеджмент" — нинішнього власника акцій. Вона розташована в тому ж приміщенні, що й "Укргазбанк". Однак директор "Інфінменеджменту" Наталія Гонтар, як і керівництво "Укргазбанку", заперечує, що фірма є структурним підрозділом або дочірнім підприємством останнього.

— Запевняю: ні "Укргазбанк", ні Горбаль до "Меридіана" жодного стосунку не мають, — стверджує помічник нардепа Володимир Леонов. — Справді, працівники "Меридіана" звернулися до Горбаля з проханням допомогти повернути майно підприємства. Той звернувся із запитами до Генпрокуратури і Фонду держмайна. Відповіді отримано. Горбаль обов"язково зустрінеться з робітниками і розкаже, що йому відповіли.

На "Меридіані" результатів діяльності нардепа ніяк не дочекаються. Усі його вимоги вони виконали. Пакет документів, підготований на прохання нардепа, вже місяць припадає пилом. А заводчани втрачають надію, що народний обранець дотримає свого слова.

Сейчас вы читаете новость «Робітники заводу "Меридіан" вимагають повернути вкрадену "соціалку"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть