Ексклюзивы
пятница, 26 октября 2012 16:18
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Українці голосуватимуть інтуїтивно

Українцям у неділю знову робити непростий вибір – купувати кота у мішку.

"За кого голосувати?" – питання, для дуже багатьох актуальне і за кілька днів до 28 жовтня. І навіть якщо якась партія чи кандидат спадають на думку, постає не менш складне: "Чому за них варто голосувати?". Аргументовану відповідь знайти важко. До низької якості політиків та партій додається ще й брак розуміння виборцями їхніх ідеологій і справжніх поглядів.

Звичайно, і в інших країнах люди не є знавцями партійних програм, тонкощів політики, складних економічних процесів чи геополітичних хитросплетінь. Допомогти зрозуміти позиції партій чи політиків та розібратися в реалістичності їхніх обіцянок повинна виборча кампанія. По суті, вона покликана відділити зерно від полови, спростити людям вибір, зробити їхню роль як виборців легшою та ефективнішою. Зразком є нинішня президентська кампанія в США: мінімум гасел – максимум аргументів. Зокрема, три раунди теледебатів між Омабою і Ромні були наче поєдинком на боксерському рингу, коли глядачам чудово видно майстерність, слабкі й сильні сторони кожного.

Для нинішньої влади відсутній на дільниці виборець - це ще краще, ніж виборець малопоінформований

В Україні протягом останніх трьох місяців відбувалися протилежні речі. Переважна більшість партій та політиків насамперед працювали не для роз'яснення людям своїх позицій з важливих для суспільства й держави питань, а намагалися заплутати виборців. Підкупити, заманити примітивними лицемірними гаслами, обдурити, очорнити суперника. На телебаченні й близько не було загальнонаціональної, зрозумілої людям дискусії між лідерами провідних партій – а це необхідний і ключовий елемент кампанії.

Забезпечувати цивілізовану виборчу кампанію, допомагати громадянам зробити усвідомлений вибір – це перш за все завдання держави. Саме вона повинна була реагувати на масовий підкуп виборців, насилля та інші порушення. Виборче законодавство мало б стимулювати або й передбачати теледебати між партіями й провідними політиками, забезпечувати всім рівний доступ до людей. Нічого цього український виборець не отримав. Навпаки – вся державна машина працювала на те, щоб не надати йому об'єктивної й широкої інформації, активно підтримуючи одну з партій та її сателітів.

Отож наступної неділі більшості з нас доведеться голосувати інтуїтивно, не будучи переконаними у правильності свого вибору. Однак це не означає, що слід махнути рукою й проігнорувати вибори. Для нинішньої влади відсутній на дільниці виборець - це ще краще, ніж виборець малопоінформований. Не варто робити їй такого подарунку. Зрештою, дуже часто інтуїція не підводить.

Сейчас вы читаете новость «Українці голосуватимуть інтуїтивно». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть