пʼятниця, 26 жовтня 2012 16:18
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Українці голосуватимуть інтуїтивно

Українцям у неділю знову робити непростий вибір – купувати кота у мішку.

"За кого голосувати?" – питання, для дуже багатьох актуальне і за кілька днів до 28 жовтня. І навіть якщо якась партія чи кандидат спадають на думку, постає не менш складне: "Чому за них варто голосувати?". Аргументовану відповідь знайти важко. До низької якості політиків та партій додається ще й брак розуміння виборцями їхніх ідеологій і справжніх поглядів.

Звичайно, і в інших країнах люди не є знавцями партійних програм, тонкощів політики, складних економічних процесів чи геополітичних хитросплетінь. Допомогти зрозуміти позиції партій чи політиків та розібратися в реалістичності їхніх обіцянок повинна виборча кампанія. По суті, вона покликана відділити зерно від полови, спростити людям вибір, зробити їхню роль як виборців легшою та ефективнішою. Зразком є нинішня президентська кампанія в США: мінімум гасел – максимум аргументів. Зокрема, три раунди теледебатів між Омабою і Ромні були наче поєдинком на боксерському рингу, коли глядачам чудово видно майстерність, слабкі й сильні сторони кожного.

Для нинішньої влади відсутній на дільниці виборець - це ще краще, ніж виборець малопоінформований

В Україні протягом останніх трьох місяців відбувалися протилежні речі. Переважна більшість партій та політиків насамперед працювали не для роз'яснення людям своїх позицій з важливих для суспільства й держави питань, а намагалися заплутати виборців. Підкупити, заманити примітивними лицемірними гаслами, обдурити, очорнити суперника. На телебаченні й близько не було загальнонаціональної, зрозумілої людям дискусії між лідерами провідних партій – а це необхідний і ключовий елемент кампанії.

Забезпечувати цивілізовану виборчу кампанію, допомагати громадянам зробити усвідомлений вибір – це перш за все завдання держави. Саме вона повинна була реагувати на масовий підкуп виборців, насилля та інші порушення. Виборче законодавство мало б стимулювати або й передбачати теледебати між партіями й провідними політиками, забезпечувати всім рівний доступ до людей. Нічого цього український виборець не отримав. Навпаки – вся державна машина працювала на те, щоб не надати йому об'єктивної й широкої інформації, активно підтримуючи одну з партій та її сателітів.

Отож наступної неділі більшості з нас доведеться голосувати інтуїтивно, не будучи переконаними у правильності свого вибору. Однак це не означає, що слід махнути рукою й проігнорувати вибори. Для нинішньої влади відсутній на дільниці виборець - це ще краще, ніж виборець малопоінформований. Не варто робити їй такого подарунку. Зрештою, дуже часто інтуїція не підводить.

Зараз ви читаєте новину «Українці голосуватимуть інтуїтивно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути