Ексклюзивы
понедельник, 03 июня 2013 09:30
Анатолий Кужель
Анатолий Кужель
Директор консалтинговой компании �De Facto Consulting Group� http://defacto.com.ua/

Підводне каміння спадкування: як не отримати борги у "подарунок?"

Спадкування - справа тонка й інколи заплутана. Звичайно, якщо вам залишили телевізор, ліжко та стільці на додачу, оформляти на них документи немає потреби. Але якщо ви стали спадкоємцем помешкання, землі чи автомобіля, без формальностей не обійтися. З чого починати та куди бігти, які документи готувати - для роз'яснення численних запитань пропонуємо вам стислу інструкцію з оформлення спадщини.

Приймаєте спадщину - дізнайтеся про борги та вимоги

Перш ніж отримати подарунок від спадкодавця, радимо перевірити, чи були в нього на день смерті заборгованості або інші зобов'язання. Адже разом зі спадщиною ви отримаєте в навантаження ще й борги померлого. А це, наприклад, можуть бути і кредитні зобов'язання перед банком, позичена сума в сусіда, заборгованість за комунальними послугами тощо. Якщо ж вирішили, що шкурка вичинки не варта, ви маєте право відвідати нотаріуса та відмовитися від спадщини.

Проте часто трапляється так, що кредитор з'являється уже після прийняття спадку. В такому разі слід пам'ятати про його часову обмеженість у такому праві: шість місяців від дня, коли кредитор дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, але не більше одного року від настання терміну вимоги. Якщо ж кредитор забув про борг у цей час, вважайте, що вам пощастило.

Підводним камінням при отриманні спадку за заповітом можуть стати так звані умови для його одержання. Спадкодавець має право вимагати від вас для початку одружитися, народити багато дітей чи надати право проживання третій особі й багато чого ще. Тому слід уважно ознайомлюватися зі змістом документа, а вже потім вирішувати.

Немає заповіту - ставайте в чергу

За відсутності заповіту найближчими до спадку є діти, чоловік/дружина та батьки померлого. Решта - за чергою (ст.ст. 1261 - 1265 Цивільного кодексу). Кожна наступна черга спадкоємців може претендувати на майно за відсутності представників попередньої. Якщо ж родич піклувався та матеріально забезпечував померлого, то за рішенням суду, незалежно від його місця в черзі, він має право на спадок.

Як оформити спадщину

Заявити про себе як про спадкоємця можна у приватного й у державного нотаріуса за останнім місцем проживання спадкодавця. Якщо така інформація вам не відома, орієнтиром буде місце розташування нерухомого або рухомого майна чи його основної частини.

Для оформлення спадщини слід відвідати відповідну нотаріальну контору та написати заяву. Особи, які постійного мешкали зі спадкодавцем, автоматично приймають залишене після його смерті. Проте з різних обставин - наявності спадкоємців, що проживають деінде, спірного майна тощо - радимо для певності звернутися із заявою до нотаріуса.

Певні категорії спадкоємців, як-от малолітні, неповнолітні, недієздатні, обмежено дієздатні, також уважають такими, що прийняли спадщину. Проте законодавець вимагає від них, а точніше від їхніх представників (батьків чи опікунів та піклувальників) обов'язково подати заяву.

До нотаріуса радимо взяти наступні документи: ваш паспорт та ідентифікаційний код, свідоцтво про народження чи про одруження, що підтверджували б родинні зв'язки з померлим, свідоцтво про смерть спадкодавця, довідки з жеку з його та вашого останнього місця проживання, домова книга, заповіт (за наявності).

Запам'ятайте: головне - встигнути подати заяву в шестимісячний термін від моменту смерті спадкодавця. Інакше поважність причини зволікання доведеться доводити в суді. Крім того, після подання заяви ви можете передумати приймати спадок і відкликати її.

Отже, будьте пильні у спадковій справі, аби потім не натрапити на її підводне каміння. А його, як свідчить практика, дуже багато. Тому, якщо маєте погане передчуття, радимо звернутися до фахівців по пораду.

Сейчас вы читаете новость «Підводне каміння спадкування: як не отримати борги у "подарунок?"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть