Ексклюзивы
вторник, 22 января 2019 09:00

Первые герои Небесной сотни: прошло 5 лет со дня гибели Нигояна и Жизневского

  Михаил и Сергей посмертно удостоены звания Героя Украины
Михаил и Сергей посмертно удостоены звания Героя Украины

У День Соборності 5 років тому близько 06:30 на вулиці Грушевського у Києві свинцевою картеччю вбили 20-річного Сергія Нігояна. Після закінчення Євромайдану Сергій хотів повернутися додому і стати актором. Був єдиним сином у сім'ї. Його родина переїхала в Україну, рятуючись від війни в Нагірному Карабасі. Сергій народився уже в Україні, на Дніпропетровщині.

  Сергей Нигоян
Сергей Нигоян

Через дві з половиною години, близько 9 ранку, пострілом у серце поблизу стадіону "Динамо" застрелили білоруса 25-річного Михайла Жизневського. Панахида за ним відбулася у Михайлівському золотоверхому соборі у Києві 26 січня, у День народження Михайла, коли йому мало б виповнитися 26 років. Прийшло близько 10 тисяч людей. Поховали Михайла увечері 28 січня на кладовищі біля селища Стяг Праці у Гомельському районі Білорусі. Перед похованням тіло накрили прапором УНА-УНСО, а труну — історичним національним прапором Білорусі. 26 листопада 2014 року на вулиці Грушевського в Києві відкрили меморіал Михайлові Жизневському. Михайло Жизневський став першим, з ким прощалися на Майдані. Тоді ж уперше прозвучала пісня "Плине кача по Тисині", яка надалі стала неофіційним реквіємом-прощанням на похоронах загиблих на Майдані.

  25-летний Михаил Жизневский
25-летний Михаил Жизневский

Обидва посмертно удостоєні звання Героя України.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Активисты убиты очень профессионально" - как происходили расстрелы на Майдане

За кілька днів від поранень, отриманих 22 січня, у лікарні померли львів'янин Роман Сеник та киянин Олександр Бадера. Лікарі до останнього боролися за їхні життя, але не змогли врятувати.

Крім того, цього дня, в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур львів'янина Юрія Вербицького – активіста Майдану, якого невідомі викрали з лікарні напередодні.

Загалом, станом на сьогодні відомо про вбивства 109 активістів з 18 по 21 лютого на Майдані.

20 лютого 2014 року протестувальники Євромайдану у Києві перейшли у контрнаступ. "Беркутівці" почали відступати. Активісти зайняли приміщення Міністерства агрополітики, Жовтневий палац та Український дім. З готелю "Україна" по протестувальниках починають стріляти снайпери. Як пізніше з'ясувало слідство, вогонь вели спецпризначенці так званої "Чорної роти" "Беркуту".

Сейчас вы читаете новость «Первые герои Небесной сотни: прошло 5 лет со дня гибели Нигояна и Жизневского». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть