Ексклюзивы
вторник, 08 декабря 2009 10:54

Віталій Кличко нокаутував брата в шостому раунді

Реакція боксерської громадськості на звістку про бій між Кличками різна. Оптимісти ставлять його на один рівень із поєдинками Алі - Формен, Алі - Фрезер і Тайсон - Льюїс. Скептики сумніваються, що брати битимуться на повну силу. Мовляв, бій триватиме всі 12 раундів і нагадуватиме спаринг-сесію.

Більшість знавців боксу ставить на Володимира: він - молодший, із кращою технікою, спритніший і пластичніший. Але Віталій більш витривалий і вольовий.

На передматчевій прес-конференції боксери висловлюються коректно: бій покаже, хто чемпіон у сім"ї Кличків. Тренери ж засвідчують цілковиту впевненість.

Володимир технічніший, проте бійцівських якостей йому бракує. Тому переможе Віталій

"Віталій - найсильніший супертяж світу. І хоч Володимир більш технічний, проте бійцівських якостей йому бракує. А Віталій - справжній боєць. Тому він переможе", - не сумнівається Фріц Здунек.

"Американська публіка звикла бачити своїх співвітчизників на олімпі суперважковаговиків, але скоро вона визнає Володимира, як це раніше сталося з британцем Ленноксом Льюїсом. Усе, що йому необхідно зробити - нокаутувати Віталія," - каже Еммануель Стюард.

Головний організатор бою - компанія братів Кличків K2. Місце - берлінська арена O2 World. Усі 17 тис. квитків розходяться за лічені години. Їх вартість - від 92 до 3 тис. євро. Майже 150 країн світу дивляться українську битву. Гонорарний фонд - $50 млн. 60% дістануться Кличкові-молодшому. Він - чемпіон за версіями IBF, WBO, а ще за версією американського журналу Ring. Віталій ставить на кін один титул - пояс WBC.


Рингсайд арени O2 World переповнений знаменитостями. Лунає композиція Hell"s Bells гурту AC/DC. Публіка скандує: "Vitali, Vitali!". Виходить Кличко-старший. Зосереджений, іде до рингу, рукавицями махає до уболівальників. Цей бій може стати останнім у його кар"єрі. Віталієві - 38. Виграє чи програє - яка мотивація боксувати далі? На носі вибори міського голови Києва, де в нього хороші шанси перемогти.

Коли припиниться це обнімання? - вигукує хтось з уболівальників

Під композицію Can"t Stop гурту Red Hot Chili Peppers з"являється Володимир. Зала зустрічає його палкіше: він проводить у Німеччині більше часу, ніж старший брат. Добре чути жіночі голоси. Володимир помітно хвилюється.

Звучать гімни України і США - на честь рефері поєдинку Джея Нейді. Публіка шаленіє. Ринг-анонсер Майкл Баффер своїм Let"s Get Ready to Rumble заводить її ще більше. Кульмінація настає, коли Баффер представляє боксерів.

Віталій Кличко на прізвисько Доктор Сталевий кулак, Україна. Резиденція - Лос-Анджелес, США. 38 років: 40 боїв - 38 перемог, 37 нокаутом, дві поразки. Зріст - 202 см, вага - 115,3 кг. Розмах рук - 203 см. Чемпіон світу за версією WBC.

Володимир Кличко на прізвисько Доктор Сталевй молот, Україна. Резиденція - Гамбург, Німеччина. 33 роки: 56 боїв - 53 перемоги, 47 нокаутом, три поразки. Зріст - 199 см, вага - 111 кг. Розмах рук - 206 см. Володар титулів чемпіона світу за версіями WBO та IBF.

У Кличка-старшого розсічена ліва брова. Від нокдауну його рятує гонг

Суперники пронизують один одного поглядами, лунає гонг. Обидва намагаються опинитися в центрі рингу. Це краще вдається Володимирові. Він включає свою правицю і відкидає Віталія до канатів. Володимир б"є джеби і двійки, після промахів - клінчує. Кличко-старший наприкінці раунду проводить двійку лівий прямий - правий крос. Володимир встигає закритися блоком. Раунд за ним.

- Де твій джеб, Віталію? - кричить Здунек. - Працюй по корпусу, не віддавай йому ініціативи!


У другому раунді Володимир уміло атакує з дальньої дистанції, демонструє чудову реакцію та рухливість, змушує Віталія розсікати рукавицями повітря. Той починає нервувати.

- Коли припиниться це обнімання? - вигукує хтось з уболівальників.

Володимир продовжує "виснути" на суперникові. Під кінець раунду проводить двійку з акцентом на правому прямому.

У перерві чути легке невдоволене посвистування. Коментатор-"кличкофоб" із каналу ESPN Тедді Атласа вигукує:

- Стиль, який показують Клички, я називаю стилем боягуза! Такі бої ганьблять бокс, якщо це убозтво можна назвати поєдинком.


На початку третього раунду Віталій проводить напіваперкот-напівбоковий правою. Опускає руки й трохи нахиляє голову вперед. Одразу ж Володимир ловить його лівим боковим і додає правий прямий. Віталій відступає. Володимир кидає навздогін двійку лівий-правий прямий. Від нокдауну Кличка-старшого рятує гонг.

У нього розсічена ліва брова. Катмен зупиняє кров. Здунек щось шепоче своєму підопічному на вухо. Уболівальники шаленіють. Драйву додає красуня, яка з цифрою "4" на табличці дефілює рингом.

Ленноксе, ти обіцяв зустрітися з переможцем бою між братами. Я чекаю відповіді!


Помітно, що Віталій не встиг відновитися. Володимир вдало комбінує, проводить двійку лівий - правий прямий. Його джеб постійно відкидає голову старшого брата.

- Віталію, не здавайся! - кричить один з уболівальників російською з виразним українським акцентом.

Здається, бій ось-ось завершиться. Але правий прямий старшого Кличка щільно прикладається до підборіддя брата. Володимир "пливе" і "прилипає" до Віталія. Той звільняється й атакує. Ще кілька влучних ударів - лунає гонг.

- Вони професіонали і розуміють, що це їхня робота. Але важко бити близьку людину, - коментує в перерві для HBO Ларрі Мерчант.

Еммануель Стюард закликає Володимира працювати джебом, тримати брата на дистанції, слідкувати за його правою і клінчувати за найменшої нагоди.


У п"ятому раунді Віталій продовжує тиснути Володимира. У кінці трихвилинки затискає його в куток і всаджує в молодшого брата серію з обох рук. Останній правий крос влучає точнісінько у скроню. Нокдаун! Володимир на рахунок "шість" підводиться і показує, що готовий продовжувати. Віталій ступає крок уперед, але лунає гонг.

- Ой, зараз серце розірветься! - зітхає хтось у перших рядах.

Ларрі Мерчант коментує далі:

- Обидва Клички - дуже талановиті, але не мали конкуренції, щоб по-справжньому засяяти. Цей бій - те, що треба їм обом і всім нам!


У шостому раунді Володимир знову добре пересувається і тримає дальню дистанцію. Проте Віталій заганяє брата до канатів, щонайменше два його праві кроси влучають у голову Володимира. Джей Нейді зупиняє бій. Перемога Віталія технічним нокаутом.

Боксери обіймаються, Володимир вітає брата. Еммануель Стюард підходить до Фріца Здунека, тисне руку.

Біля рингу коментатор Володимир Гендлін каже:

- Визначальним фактором стало слабше підборіддя Володимира.

Майкл Баффер оголошує переможця. Публіка стоячи вітає братів. Скандують: "Vitali! Vladimir! Vitali! Vladimir!"

Віталій бере мікрофон і дякує. Потім повертається до першого ряду і звертається до Леннокса Льюїса, який сидить там:

- Ленноксе, ти обіцяв зустрітися з переможцем бою між братами. Я чекаю відповіді!


Мохаммед Алі програв Марчіано по радіо

1967 року в США відбувся цикл радіотрансляцій віртуальних боксерських боїв. Дії суперників прораховувала електронно-обчислювальна машина. У неї вводили такі дані про боксерів: зріст, вага, розмах рук, здатність до нокауту, ймовірний темп бою, манера його ведення.

Змагалися найкращі боксери суперважковаговики ХХ ст.: Джинн Тунней, який домінував у 1920 роках, Макс Бер із 1930-х, Джек Демпсі представляв 1940-ті, а Джеймс Джеффріс - 1910-ті.

Організував захід бізнесмен Маурі Ворнер. У фінальному поєдинку найкращий боксер 1950-х Роккі Марчіано переміг за очками тріумфатора 1960-х Мохаммеда Алі. "Бій" транслювали 50 радіостанцій США. Ажіотаж був неймовірним. Після "поразки" Алі погрожував подати до суду на Ворнера. Але утримався, бо злякався, що з нього почнуть глузувати.

Текст: Сергій РУССОЛ

Сейчас вы читаете новость «Віталій Кличко нокаутував брата в шостому раунді». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть