Ексклюзивы
среда, 18 апреля 2012 18:29

Розібрали бруківку, яку колишній головний архітектор Києва вважає ціннішою за більшість споруд на Андріївському узвозі

 

Середа, 11 квітня, 19.15

Зі столичної Михайлівської площі в бік вулиці Десятинної до офісу компанії "Систем Кепітал Менеджмент" мільярдера Ріната Ахметова біжить загін із 30 "беркутівців" у шоломах і бронежилетах, зі щитами й гумовими палицями. Там триває акція проти забудови Андріївського узвозу. Фірма "Еста Холдинг", що належить СКМ збиралася спорудити на узвозі торговельно-розважальний центр. Для цього знесли три будівлі.

Понад 500 людей принесли цеглу, пластикові пляшки, пінопласт, цементні брили. Спецназівці відтісняють їх від входу. Люди вигукують: "Зека - геть!", "Ахметова - в шахту!"

- У Китаї навіть сарай не зносять, бо це знищує атмосферу міста, - каже 58-річний киянин Олексій Кулішенко. - Тут виступала представник компанії СКМ. Запевняла, що на Андріївському побудують фонтан, облагородять територію і передадуть все у власність міста. Але такі багаті люди не будуть просто так викидати гроші і потім їх комусь дарувати.

До протестувальників підходить депутат столичної ради 40-річний Віталій Кличко.

- Я ще підлітком майже щодня гуляв узвозом. Знайомий із багатьма людьми, які тут торгують. Буваю і зараз із друзями, які приїжджають з-за кордону. Це ж перлина Києва. Ці люди не цінують історії, значить, вони не матимуть майбутнього, - говорить у гучномовець.

О 20.00 мітингувальники розійдуться. Сміття зберуть у картонні коробки.

А в цей час:

Біля Львівського аеропорту ім. Данила Галицького готуються до приїзду президента Віктора Януковича. Має прибути 12 квітня на його відкриття. На території перед комплексом метушаться зо два десятки робітників у жовтогарячому спецодязі з віниками й лопатами. Під'їжджають кілька машин таксі, розфарбованих у синьо-жовтий колір. Пробують припаркуватися в різних місцях при вході. Наступного дня вони мають стояти тут і демонструвати готовність приймати гостей Євро-2012.

На частині дороги до злітної смуги машина миє асфальт. З іншого боку робітники малюють розмітку.

- Цікаво, що то за дерева висадили вздовж дороги - такі нівроку, височенькі? - питає один робітник іншого.

- А хто його зна - може, які магнолії чи сакури, - відказує той. - Дивно, що для президента не навішали на них квіточок, щоб уже цвіли.

До 34-річного Олександра Шаповала у травматологічне відділенні Чорнобаївської лікарні на Черкащині заходить медсестра. Збирається вколоти антибіотик. Напередодні рибінспектори вистрелили чоловікові в ногу гумовими кулями.

- Рибалили вудками з кумом на Дніпрі. Через кілька годин підійшли інспектори з трьома сітками. Сказали, що наші й почали складати протокол, - розповідає Олександр. - Коли запитав, що пишуть, почали стріляти. Із двох куль одна потрапила в мене. Викликали "швидку", але та довго не їхала, то довелося кумові везти мене в лікарню. Я був у валянках, як міг ставити ті сітки? А тепер мучся, бо ще й діабет маю. Гоїтиметься невідомо скільки.

Що світ дізнався про Україну за тиждень

Україна відклала прокат російського фільму "Матч смерті" - про футбольний поєдинок між радянською та нацистською збірними 1942 року в Києві. "Хтось в українській владі сприйняв стрічку як антиукраїнську", - говорить продюсер фільму Дмитро Куликов. За іншою версією - в Києві остерігаються можливого погіршення взаємин українських та німецьких фанатів під час Євро-2012, передає французьке інформагентство AFP.

19 українцям, які вже вісім місяців перебувають під вартою в Лівії, висунули офіційні звинувачення. Нова влада вважає їх найманцями убитого диктатора Муаммара Каддафі. Українці кажуть, що працювали в нафтопереробній промисловості й до військових конфліктів жодного стосунку не мали, повідомляє інформагентство Angola Press.

Китай уперше замовив українську кукурудзу. На потенційно найбільший у світі ринок ввезли 50 тис. т продукту. У Пекіні сподіваються зменшити залежність від імпорту кукурудзи зі США. Торік Китай купив 1,75 млн т, пише видання Des Moines Register.

 

Право відвідувати туалети на підприємствах, установах та в закладах торгівлі безкоштовно пропонують закріпити на законодавчому рівні. Нардеп-"регіонал" Юрій Болдирєв зареєстрував у парламенті відповідний законопроект.

12 тис. пластичних операцій зробили українці торік. Заплатили за них $20 млн. Чоловіки почали частіше пересаджувати волосся, змінювати носи, коригувати грудні м'язи, відзначають лікарі.

Єдину в Севастополі україномовну школу-інтернат №7 закривають. Міська рада ухвалила рішення з нового навчального року припинити там викладання. Школярів, які не захочуть переходити до російськомовних шкіл, переведуть до інтернату для дітей із затримкою психічного розвитку.

У Харківській області та Севастополі місцева влада дозволила оформляти документи на землю через інтернет. Пілотну програму впроваджуватиме міжнародна компанія LCH найближчим часом. Клієнт зможе контролювати виконання своєї заявки в мережі. Якщо експеримент виявиться успішним, програму до кінця року впровадять на всій території Україні.

 

"Нинішніх можновладців можна тільки пожаліти. Складають до купочки нулі своїх капіталів, а щось із ними зробити до пуття - ні ума, ні фантазії. На світі нема жалюгіднішої людини, ніж та, яка громадить гроші заради самих грошей. Хоча й у нас найрозумніші з олігархів засновують свої благодійницькі фонди. Але то скоріше як елемент піару, щоб усі забули, звідки гроші. До Терещенків і Ханенків їм ще, як до Луганська боком"

Олександр ПАЛІЙ, політолог, про українських політиків і олігархів

 

9 440 000

гривень витратять із бюджету на перельоти прем'єр-міністра Миколи Азарова й першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського на чолі урядових делегацій 2012 року.

 

 

Як виявилося, хакери домалювали патріарху Кирилу не тільки годинники, а ще й Cadillac і п'ять Mercedes'ів кортежу.

І отримав кожен українець від Віті по тисячі: пенсіонер - гривень, податківець - поборів, олігарх - підприємств.

- Вася, ти знаєш, що всі резонансні злочини в Україні перебувають під контролем Януковича?

- А я думав - під патронатом.

"Регіони" обіцяли покращення вже сьогодні, але це "сьогодні" настало тільки для тих, хто обіцяв.

 

Сейчас вы читаете новость «Розібрали бруківку, яку колишній головний архітектор Києва вважає ціннішою за більшість споруд на Андріївському узвозі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть