Ексклюзивы
вторник, 07 мая 2013 13:36

Роман Оксани Забужко змагатиметься за літературну премію "Ангелус"

Вівторок, 30 квітня, 9.07

28-річній Людмилі Чорновіл у районній клініці селища Новоархангельськ Кіровоградської області лікар робить укол. Жінка там перебуває з 23 квітня. Має струс мозку й численні забої. Під час спроби потрапити до собору Святого Володимира її затоптали ногами. Храм належить УПЦ Київського патріархату, але, за рішенням суду, має відійти Московському патріархату. Чимало новоархангельців заперечують проти цього. Другий тиждень біля церкви відбуваються конфлікти між вірянами. Собор охороняють "беркутівці" з Кіровограда.

– Ми піднімалися сходами до церкви. Хотіли проштовхнути стіну "Беркута", яка стояла біля входу. Раптом хтось кинув димову шашку. Повалив їдкий дим. Люди побігли сходами. Хтось спіткнувся, потягнув за собою інших. При падінні зачепили будівельні конструкції біля дверей церкви. Оскільки я була на нижніх сходинах, усі попадали на мене. А дерев'яні риштовання вкрили людей зверху.

Людмила втратила свідомість.

– Опритомніла вже в лікарні. Не можу ні читати, ні дивитись телевізор – дуже болить голова. Навіть із ліжка не встаю.

Боротьба за церкву Святого Володимира триває з 19 квітня. Тоді після служби невідомі увірвались до храму та виштовхали з нього вірян і священика. Зачинились усередині й нікого не пускають туди

А в цей час:

30-річна Ірина Криворучко піднімається вузькими сходами на хори церкви Покрови на вул. Личаківській у Львові. Тут виставили 160 копій картин канадця українського походження Василя Курилика.

Під кожною підпис-цитата з Біблії англійською та картка з перекладом українською. "Страсті Христові" називають майстерно знятими кінокадрами. ­Роботи зображають страждання, смерть і Воскресіння Ісуса Христа. Над циклом художник працював три роки.

– Уявляєш, нікого нема, – розповідає Ірина телефоном приятельці. – Хоч бери картину та винось.

Жінка оглядає по черзі кожен кадр. ­Потім спирається на поручні хорового балкона, згори дивиться на престол, молиться.

65-річний Володимир Потапов із села Біологічне Полтавського району складає шматки битої цегли біля водо­напірної вежі. Час від часу дивиться нагору:

– Хоч би на голову нічого не впало, – каже. – Від неї цілі брили відколюються.

Вежа близько 30 м заввишки. У ­стінах великі дірки й тріщини. Металева ­драбина жовта від іржі. Біля підніжжя споруди купа цегли. Так підпирають її, щоб менше хилилася. За 25 м стоїть двоповерховий будинок.

– У любий момент може впасти на ті квартири. Люди бояться вдома ночувати, – розповідає Володимир Андрійович. – Вода по стінах тече. Від того вежа розсипається.

Комунальники ремонтувати її не планують. Кажуть, вигідніше дочекатися, доки впаде, й поставити нову.

Роман "Музей покинутих секретів" Оксани Забужко змагатиметься цього року за літературну премію "Ангелус". Її організатором і засновником є польське місто Вроцлав. Присуджу­ється щорічно за кращу прозову книжку польською мовою. На конкурс журі відібрало роботи понад 40 авторів. Переможець отримає 150 тис. злотих (близько 375 тис. грн. – "Країна"). Результати оголосять 16 жовтня.

Серед поля біля селища Глеваха Васильківського району на Київ­щині стоїть далекомагістральний ­Іл-62, яким літав генсек ­Леонід Брежнєв. Раритетові радянського літакобудування майже 40 років. У повітря піднятися вже не зможе. Приватні власники вирішують, що в ньому розмістити – музей авіації чи ресторан.

Від 26 травня до Тернополя ­почне курсувати швидкісний поїзд "Хюндай". Із Києва відправлятиметься о 16.00, у Тернополі буде о 21.54. Звідти вирушатиме о 23.14 і прибуватиме до столиці о 05.11. Відстань у 486 км долатиме за 5 год. 54 хв. Також на час літніх відпусток додатковий "Хюндай" курсуватиме між Дніпропетровськом і Сімферополем.

Банери українською мовою розгорнули 28 квітня вболівальники краснодарської "Кубані" під час матчу 26-го туру чемпіонату Росії проти санкт-петербурзького "Зеніту". З написом "За Кубань, За Батьківщину!" розмістили їх обабіч фанатської трибуни. У центрі розгорнули плакат із зображенням козака в "мазепинці" та датою заснування клубу.

Мер Сум Геннадій Мінаєв програв народному депутату від "Батьківщини" Олегові Медуниці парі щодо кількості людей на мітингу опозиції 27 квітня. За це відправив йому пляшку віскі Red Label на 4,5 л. "Пацан сказав – пацан зробив!" – прокоментував свій програш міський голова. Він заклався, що в мітингу опозиції в рамках акції "Вставай, Україно!" в Сумах візьмуть участь не більш як 1 217 осіб. Опозиціонери кажуть, що їх було понад 8 тис., міліціонери – близько 1,8 тис.

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

Двічі за місяць даїшники побили киянина 33-річного Олександра Мащука. Перший раз – в обличчя, у ніч на 8 квітня. З криками: "Ти що, бидло…", на вул. Вересневій на нього накинувся інспектор Іван Лобода. Два ­удари зафіксував відеореєстратор. Даїшник звільнився. А 25 квітня на дорозі біля Київського водосховища ­інспектор Валерій Кузьмик ­спершу вдарив Мащука дверцятами патрульного авто, а потім копнув у пах. Олександр підійшов до даїшників, коли вони оформляли протокол на водія з російськими номерами. Кузьмику це не сподобалося, і він з лайкою накинувся на Мащука. Потерпілий написав заяву в міліцію.

15-річний школяр Андрій Цанков повісився після бесіди з дільничним Дмитром Кубренком. Його тіло на горищі знайшла мати. Вийняла з петлі, коли було ще тепле. До міліції Андрія викликали 26 квітня через крадіжку 500 грн в барі села Тузли Татарбунарського району Одещини. У присутності матері підліток зізнався у скоєному і вказав місце, де заховав поцуплені гроші. Раніше Андрія вже судили за крадіжку. Він отримав умовний термін.

Книжку про хабарі в системі українського правосуддя збирається написати Ігор Зварич. Вона буде українською мовою, матиме близько 300 сторінок. Зварич очолював Львівський апеляційний адміністративний суд. У грудні 2008-го його затримали. У кабінеті знайшли $1 млн і 2 млн грн, а також нотатки щодо замовлених судових рішень. Зварич отримав 10 років ув'язнення.

Приміщення прокуратури потребує ремонту – такою причиною прокурор Веселинівського району Миколаївщини Олег Костюк пояснив те, що вимагав хабарі. Це встановила службова перевірка. Пропонував бізнесменам припинити перевірки взамін на гроші. Костюка звільнили, але чи порушили проти нього кримінальну справу, в обласній прокуратурі не кажуть.

Називати загиблих жертвами Азаров не бажає

По-людськи цікаво, чому рішення вшанувати пам'ять жертв вій­ни, і взагалі вшанувати жертв, Микола Азаров назвав аморальним. У чому аморальність вшанування пам'яті? Значить, жертви фашизму – є, жертви геноциду євреїв – є, жертви "культурної революції" в Китаї часів Мао – є. Навіть жертви Голодо­мору вже визнаються діючою владою крізь зуби. ­Натомість жертв Другої світової війни нема: називати загиблих жертвами Азаров і товариш Симоненко вперто не бажають. Але ж усі, кого торкнулася та ­війна, є жертвами тоталітарних режимів.

Андрій КОКОТЮХА, письменник

Опозиція їсть те саме, що і влада

З'явилися на ТВі депутати УДАРу і швидко кудись ділися. Підсумок буде такий, що опозиція втратить останній канал, який висвітлював не дуже приємні для влади події. У нас немає справжньої опозиції, а є підставна. Вони їздять відпочивати в ті самі країни, що і влада, їдять те саме. Вони набагато ближчі до влади, ніж до народу, який на словах намагаються захищати.

Андрій ЗОЛОТАРЬОВ, політтехнолог

197 мільйонів гривень прибутку отримав торік холдинг "МАКО", що належить старшому сину президента Олександрові Януковичу. Активи ­холдингу оцінюють в 1,7 млрд грн

52 торби загубили на Київському залізничному вокзалі від початку року. Речі ­знаходили в залах очікування, на перонах і в туалетах. Також залізничники ­знайшли 46 документів і тек з паперами. Крім цього, пасажири забули вчасно забрати з камер зберігання 152 сумки. Усі речі перебувають у бюро знахідок. Щоб їх забрати, треба прийти з паспортом

95 метрів – глибина, на якій робітники станції буріння знайшли доісторичну рибу в Василівському районі Запорізької області. Вони досліджували ґрунт для будівництва шахт. Разом із землею витягли скам'янілу тварину. Геологи кажуть, вона дуже подібна до сучасного смугастика, жила 40 млн років тому. Для детальнішого вивчення потрібен палеонтолог, якого в регіоні немає

500 "беркутівців" і 20 кінних міліціонерів пройшли колоною від парку Шевченка до вул. Предславинської, де розташована столична прокуратура. ­Супроводжували марш протесту футбольних фанатів. Вони йшли передати заяву з вимогою чесного розслідування справи батька і сина Павліченків, яких звинувачують у вбивстві судді Сергія Зубкова. Під час ходи кінь скинув міліціонера, фани відреагували на це оплесками

"Це ж треба – доля всієї правдивої інформації в цілій державі залежить від того, як розберуться між собою два чувака в Лондоні та на Вірджинських островах"

Сашко ЛІРНИК, казкар, про зміну власників на телеканалі Тві

Анекдоти

Бабуся, що прийшла до міліції на впізнання грабіжника, упевнено тицьнула пальцем у портрет президента.

На травневі свята населення країни поділилося на два табори. Одні садили картоплю, другі – печінку.

Напевно тільки в нашій країні світле майбутнє може бути лише в того, у кого темне минуле.

Сейчас вы читаете новость «Роман Оксани Забужко змагатиметься за літературну премію "Ангелус"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть