Ексклюзивы
пятница, 12 февраля 2010 16:24

"Своєю роботою доведу, що кращий від Луческу"
8

7 лютого новий головний тренер збірної України з футболу Мирон Маркевич був у Варшаві  на жеребкуванні відбірного турніру Євро-2012. Наступного дня вилетів до турецького Белека на навчально-тренувальний збір із харківським "Металістом". Увечері тренер по телефону відповів на наші запитання.

Гра якої збірної нині вам найбільше імпонує?

- Іспанії. Команда грає у футбол для глядачів. Фаворит номер один на Кубку світу в Південній Африці.

Скільки разів ви були на фінальних частинах Кубку світу?

- Чотири: 1982, 1986, 1994 та 1998 роки. Головне враження  - без великих особистостей такий турнір не виграєш. 1986-го Аргентину на перше місце витягнув Марадона, 1994-го за Бразилію класно зіграв Ромаріо, а Франції 1998-го важко було б перемогти без Зідана.

Ну а 1982-го?

- Певний виняток. Віддаючи належне чемпіонам-італійцям із Паоло Россі, Діно Дзоффом і Марко Тарделлі, все одно мені найбільше запам"яталася Бразилія тренера Теле Сантани. Зіко, Сократес, Фалькао - прекрасні майстри. Їм просто не пощастило на тому турнірі. Ще дуже шкода було прекрасну збірну СРСР, коли 1986-го команда Лобановського програла Бельгії через суддівську помилку.

За останні 40 років чемпіонат Європи тільки одного разу їх вигравали господарі фінального турніру - французи 1984-го. Чим це можна пояснити?

- У вирішальні моменти все залежить від лідерів. Я відвідав Євро-1988 у Німеччині. Прекрасна команда була в господарів на чолі з Беккенбауером. Але в півфіналі Голландія виявилася сильнішою. Гості, насамперед автор вирішального гола Марко ван Бастен, зіграли переконливіше.

Чому один і той самий гравець у клубі грає сильніше, ніж у збірній? Наприклад, португалець Кріштіану Роналду.

- По-перше, клуби частіше грають, ніж збірна, і партнерів по клубу відчуваєш краще.

По-друге, багато залежить від того, у якій ролі і на якій позиції тебе бачить тренер.

По-третє, коли від тебе завжди чекають дива, це може позначитися на психологічному стані гравця. Марадону й Пеле я вважаю найкращими гравцями в історії футболу. Чого досяг Марадона в "Барселоні"? Нічого. А "Наполі" він двічі зробив чемпіоном Італії. Та ще й виграв Кубок світу з Аргентиною. Значить, у Неаполі створили ліпші умови для того, щоб Дієґо розкрився. Хоча за брендом іспанський клуб потужніший.

Власник московського "Спартака" Леонід Федун уважає, що в будь-якому успіхові тренерська частка складає 10 відсотків. Інші 90 слід віддавати гравцям. Згодні?

- Назагал так. Без висококласних виконавців у футболі ніяк, хоч який геніальний тренер. Можливо, Федун трохи зменшив тренерську роль - все-таки, не 10 відсотків. Але те, що основа перемог - гравці, це однозначно.

Ви пішли на суміщення посад у клубі та збірній, хоча жодна провідна збірна Європи це не практикує.

- Ми із президентом "Металіста" Олександром Ярославським знайдемо вихід із цієї ситуації. Не постраждають ані збірна, ані "Металіст".

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс заявив, що найкращим тренером для вітчизняної збірної став би Мірча Луческу. Як поставилися до слів Суркіса?

- Спокійно. Роботою доведу, що це не так.

Писали, що ваша місячна платня - 60 тисяч доларів.

- Був шокований цієї інформацією. Люди повинні відповідати за свої слова. Навіть не знаю, як це назвати - можливо, просто провокація. Я прийшов до збірної не заради грошей. Якщо вже пішло на те, то вкажіть мою зарплату й хай усі заспокояться: отримуватиму в три рази менше названої суми.




"Мирон любить смажену картоплю. Їсть її просто зі сковорідки"


Мирон Маркевич народився 1 лютого 1951 року у Винниках Львівської області. Тренерську кар"єру розпочав 1984-го в луцькому "Торпедо". Тренував "Карпати", "Металург" із Запоріжжя, російський "Анжи".

Улітку 2005 року очолив харківський "Металіст". Починаючи з сезону 2006/07 - весь час вигравав бронзу чемпіонату України. Торік довів команду до 1/8 фіналу Кубку УЄФА, перемігши турецький "Ґалатасарай", португальську "Бенфіку" та італійську "Сампдорію".

У Маркевича двоє синів. Старший Остап працює на митниці, молодший Юрій учиться на юриста. Дружина тренера Ганна має у Львові власну перукарню.

- Перед призначенням ми із чоловіком ночували в київському будинку Олександра Ярославського (власник "Металіста". - "Країна"), - розповідає Ганна Маркевич. - Усю ніч мене мучив сон. Ми ніби йшли в кіно, і по дорозі в мене то каблук на туфлі ламався, то ґудзик відпадав на кофті. Але на фільм ми таки потрапили. Як прокинулася, то подумала - матимемо багато клопоту, але врешті-решт сьогодні все має бути гаразд. Так і сталося. Увечері Мирон став тренером збірної України. Я весь день сиділа в машині на вулиці. Про чоловікове призначення дізналасья телефоном від сина.

Мирон любить смажену картоплю. Їсть її просто зі сковорідки. Прикмети? У ванні в роздягальні перед виходом команди на поле повинен висіти жовтий рушник.

Мирослав НОВОСАД





Хацкевич згоден із завданням Суркіса

Колишній гравець київського "Динамо" та латвійської "Венти" Олександр Хацкевич, 36 років, увійшов до тренерського штабу збірної України. Разом із Юрієм Калитвинцевим, Семеном Альтманом і наставником воротарів Андрієм Кудимовим уродженець Мінська допомагатиме Миронові Маркевичу, головному тренерові вітчизняної національної команди.

Хацкевич працював на батьківщині - у мінському "Динамо" та "Вітебську". Його призначення  асистентом відбулося 5 лютого.

- Сіли вчотирьох, - розповідає Олександр. - Маркевич, Калитвинцев, я та Альтман. Свою згоду дав швидко - роздумувати особливо було нічого. Сама зустріч тривала 3 години, бо треба було обговорити багато чого. Склали розширений список кандидатів до збірної - у ньому я відповідатиму за "свої" прізвища. Називати їх поки що не хочу.

З яким завданням ми могли виходити на поєдинки проти "Баварії"? Просто гідно виступити? Це смішно

Хацкевич переїхав із Мінська до Києва влітку 1996 року.

- Паспорт у мене досі білоруський. В Україні - посвідка на проживання. І Білорусь, і Україна однаково важливі в моєму житті.

Запитую, як відреагували на призначення на батьківщині.

- Надто цим не цікавився. Друзі дзвонять, вітають. Навряд чи хтось засудить мій крок - у Білорусі роботи останнім часом не мав, а настільки цікавої й поготів. Пропозиція Мирона Богдановича (Маркевича. - "Країна") стала дещо несподіваною - ми знали одне одного, але разом не працювали. Для мене така посада - явний крок уперед у тренерській кар"єрі.

Завдання виграти Євро-2012, що його поставив президент Федерації футболу Григорій Суркіс, Хацкевич уважає за правильне.
- 1999 року київське "Динамо" зі мною у складі грало в півфіналі Ліги чемпіонів. Із яким завданням ми могли виходити на поєдинки проти "Баварії"? Просто гідно виступити? Це смішно. Спорт на такому рівні вже не терпить подібних формулювань. Так що стосовно цілей на домашнє Євро двох думок бути не може.
Через проблеми зі спиною капітан збірної України Андрій Шевченко допустив, що може закінчити ігрову кар"єру.
- Андрій - великий футболіст. Якщо він зможе, на домашньому Євро зіграє. Ні - займати чиєсь місце не буде точно. Звісно, Україна із Шевою буде тільки сильнішою, але нам важливо обов"язково підтягнути молодих футболістів.






Штаб збірної України

Тренери

Юрій Калитвинцев

Перший помічник  Мирона Маркевича. Народився 5 травня 1968 року у Волгограді, Росія. Грав за "Ротор", ростовський СКА, московське "Динамо" та "Локомотив" із Нижнього Новгорода. 1995-го перейшов до київського "Динамо", став капітаном клубу та збірної України. 1998-го поїхав догравати до турецького "Трабзонспору". 2001 року очолив ужгородське "Закарпаття", вивів команду до вищої ліги. Торік у серпні переміг із юнацькою збірною України на чемпіонаті Європи серед 19-річних. Старший тренер "Динамо-2"


Семен Альтман

Керівник комітету національних збірних України. Народився 21 квітня 1946 року в Чугуєві Харківської області. Працював у Кореї, очолював донецький "Металург" та одеський "Чорноморець". Із 2003-го по 2007-ий - головний аналітик у тренерському штабі Олега Блохіна, єдиного фахівця, що пройшов відбірний турнір зі збірною України й довів її до чвертьфіналу Кубка світу 2006 року.


Олександр Хацкевич

Народився 19 жовтня 1973 року в Мінську, Білорусь. Улітку 1996-го перейшов із мінського "Динамо" до київського. Учасник півфінальних матчів Ліги чемпіонів 1998/99. Тренерську кар"єру розпочав три роки тому в мінському "Динамо". Також тренував "Вітебськ" і юнацьку збірну Білорусі.


Андрій Кудимов

Відповідатиме за  воротарів. Народився 22 грудня 1964 року в Первомайську Харківської області. Виступав за харківські "Маяк" та "Металіст", кременчуцький "Кремінь". Із січня 2005 року тренує воротарів "Металіста".


Павло Сіренко

Відповідатиме за фізичну підготовку. Народився 3 березня 1974 року у Львові. Працював в ужгородському "Закарпатті", олександрійській "Поліграфтехніці", російському "Анжи", азербайджанському "Інтері". У "Металісті" з літа 2007 року.


Лікарі

Антон Худаєв

 Народився 13 березня 1972 року в Харкові. З 1 березня 2000-го став лікарем "Металіста-2", через п"ять років переведений до основної команди.


Олександр Медведєв

Народився 19 жовтня 1963 року в Каховці Херсонської області. Працював у запорізькому "Металурзі", київському "Арсеналі", харківському "Металісті" та криворізькому "Кривбасі". Із серпня 2007-го - в одеському "Чорноморці".



Сейчас вы читаете новость «"Своєю роботою доведу, що кращий від Луческу"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть