Ексклюзивы
четверг, 09 сентября 2010 12:42

"Без Фернандіньйо на шансах "Шахтаря" можна поставити хрест"

 

15 вересня донецький "Шахтар" стартує в груповому турнірі Ліги чемпіонів. Команда вп'яте братиме участь у цих змаганнях. Жодного разу "гірникам" не вдалося дістатися плей-офф. Тепер перед командою стоїть завдання не тільки пройти групу, а й зіграти в чвертьфіналі найпрестижнішого європейського клубного турніру

Про перспективи єдиної української команди у Лізі чемпіонів говоримо з колишнім тренером донецького "Металурга" Олександром Севідовим, 41 рік.

Чого не вистачало "Шахтареві" для подолання групового етапу?

- Досвіду участі в поєдинках такого рівня та концентрації у вирішальні моменти. Тільки два спогади: протистояння з "Севільєю" 2007 року, нехай воно й було під час Кубка УЄФА, та домашній матч із "Барселоною" 2008-го, коли "гірники" за 3 хвилини до кінця зустрічі пропустили два голи.

Гру команди визначають бразильці. Добре, що вже немає Елано та Ілсіньйо - вони відверто не хотіли грати. Потрібний баланс мають забезпечити молоді Вілліан та Дуґлас Коста з мудрим Фернандіньйо.

Усі кажуть, що в "Шахтаря" - прохідна група. Але ж позаторік теж реально було випередити португальський "Спортінґ" та швейцарський "Базель". Не вдалося.

- Мабуть, тоді команда й головний тренер Луческу стомилися одне від одного. Діяли "заіржавіло". А по-друге, Фернандіньйо важко опановував позицію опорного півзахисника. Без нього й тоді, й тепер - на шансах "Шахтаря" можна ставити хрест. У донеччан немає ще одного такого тонкого гравця. Та й у відборі жоден із бразильців не працює так, як Ферна.

2007 року "Шахтар" придбав Лукареллі та Кастільйо. Сьогодні вектор селекції змінили. Це виправдано?

- Так. Придбання Лукареллі й Кастільйо були іміджевими. Вони приїхали заробити гроші - і все. А нинішні молоді бразильці дбатимуть і про те, щоб засвітитися в Європі.

У чемпіонаті України в "Шахтаря" мало матчів високого рівня. Наскільки це заважає успішному виступу в Лізі чемпіонів?

- Звичайно, в англійського "Арсенала" у цьому плані перевага. Але з іншого боку, у одній восьмій фіналу грали й турецькі, і російські, і грецькі команди. Той же "Арсенал" випав із когорти грандів єврофутболу. Уже немає Берґгкампа, Вієйра, Петі, Овермарса. Якщо нинішній лідер "канонірів" - Андрій Аршавін, то з таким клубом можна боротися.

Донеччани сповідують атакувальний футбол. Чи зможе команда перебудуватися, якщо треба буде "засушити" гру?

- Є сумніви. Крен у бік атаки очевидний. Туди ж спрямовані й крайні захисники - Срна та Рац. Гравця типу Єзерського в команді зараз немає. Хіба що Ракицького перевести вліво, але не думаю, що Луческу вчинить так.

Ще більша проблема - нестача кваліфікованих опорників та посередні центральні захисники. До того ж, через травму в першому матчі не зіграє Чигринський. Крім Кучера, його замінити нікому. На боці Кучера - досвід таких матчів. А проти нього - часті індивідуальні помилки.

Чигринського замінити ніким, крім Кучера. На боці Кучера - досвід таких матчів. А проти нього - часті індивідуальні помилки

Позиційна гра в обороні - мабуть, найслабше місце "Шахтаря". Якщо ти не швидкісний - сиди ближче до воріт. Але що робити, якщо не можеш читати гру? Кривцов ще молодий - у 19 років центральні оборонці рідко розкриваються. Кобін - універсальний солдат, і на будь-якій позиції є футболісти, які можуть зіграти краще за нього.

Правда, воротар - надійна ланка. П'ятов майже не помиляється.

Наскільки серйозні проблеми "Шахтаря" в нападі?

- Ставку роблять на Едуардо. Але він, скоріше, шостий півзахисник, ніж форвард, і втратив форму після важкої травми. Луїс Адріано не росте, а на Морено навряд чи можна всерйоз розраховувати.

Чи достатня в команди лава запасних для посилення гри?

- Так. Є Мхітарян, є Алекс Тейшейра.

Луческу знімуть, якщо донеччани не подолають груповий турнір?

- Не думаю. Треба буде виборювати "золото" в чемпіонаті України. Крім того, шанси вийти в групи в "Шахтаря" високі. Можливо, як ніколи.

 



П'ять найкращих матчів "Шахтаря" в Лізі чемпіонів


1. "Славія" (Прага, Чехія) - "Шахтар" - 0:2. 22 серпня 2000 року
"Гірники" під керівництвом Віктора Прокопенка вперше взяли участь у найпрестижнішому клубному європейському турнірі. Українському віце-чемпіону слід було обіграти другу команду Чехії, щоб потрапити до групового етапу. Донецький матч виграла "Славія". Основний час поєдинку в Празі закінчився внічию, а на першій компенсованій хвилині гол Андрія Воробея перевів гру в додатковий час. Там м'яч Сергія Ателькіна вивів "Шахтар" до групового турніру Ліги чемпіонів.

2. "Шахтар" - "Арсенал" (Лондон, Англія) - 3:0 7 листопада 2000 року
Перша перемога "гірників" над грандом європейського футболу. Ателькін, Воробей та Бєлік забили Тейлору по м'ячу. Щоправда, "Арсенал" прилетів до Донецька другим складом.

3. "Шахтар" - "Барселона" (Іспанія) - 2:0 7 грудня 2004 року
Виграш дозволив підопічним Мірчі Луческу обійти шотландський "Селтік" і кваліфікуватися до 1/16 фіналу Кубка УЄФА. "Дублем" відзначився Джуліус Агахова. Перші два місця посісти було малореально - у групі, крім "Барселони", виступав італійський "Мілан".

4. "Бенфіка" (Лісабон, Португалія) - "Шахтар" - 0:1 3 жовтня  2007 року
Гол Жадсона дозволив "Шахтареві" очолити турнірну таблицю групи з максимальним результатом після двох матчів. Але всі наступні поєдинки "гірники" програли.

5. "Барселона" - "Шахтар" - 2:3 9 грудня 2008 року
Чемпіон України обіграв на "Ноу Камп" майбутнього переможця турніру. Двічі відзначився Гладкий, раз - Фернандіньйо.




Суперники "Шахтаря" у груповому турнірі Ліги чемпіонів


"Арсенал" (Лондон, Англія)

У чемпіонаті Англії 2009-2010 команда посіла третє місце. Найкращий клуб прем'єр-ліги початку "нульових": сезоні 2003-2004 закінчив без поразок у чемпіонаті. Але з 2005 року не може виграти жодного трофея.

"Брага" (Португалія)

Віце-чемпіон країни. У клубі грає 12 бразильців. Улітку до італійської "Дженоа" продали Едоардо - основного воротаря португальської збірної. Це не завадило пройти іспанську "Севілью" у матчах плей-офф за вихід до групового турніру

"Партизан" (Белград, Сербія)

Чемпіон Сербії. За право зіграти в груповому турнірі пройшов у серії пенальті бельгійський "Андерлехт".


Календар матчів

Перший тур

15 вересня (середа)

"Шахтар" - "Партизан"

"Арсенал" - "Брага"

Другий тур

28 вересня (вівторок)

"Брага" - "Шахтар"

"Партизан" - "Арсенал"

Третій тур

19 жовтня (вівторок)

"Арсенал" - "Шахтар"

"Брага" - "Партизан"

Четвертий тур

3 листопада (середа)

"Шахтар" - "Арсенал"

"Партизан" - "Брага"

П'ятий тур

23 листопада (вівторок)

"Партизан" - "Шахтар"

"Брага" - "Арсенал"

Шостий тур

8 грудня (середа)

"Шахтар" - "Брага"

"Арсенал" - "Партизан"

Сейчас вы читаете новость «"Без Фернандіньйо на шансах "Шахтаря" можна поставити хрест"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть