Ексклюзивы
вторник, 23 октября 2012 16:28

"Блохін повинен залишити "Динамо" і повернутися до збірної"

Футбольна збірна України у двох жовтневих матчах кваліфікації на Кубок світу­2014 здобула одне очко – у Кишиневі зіграла внічию з Молдовою 0:0 та в Києві поступилася Чорногорії 0:1. Наші посідають п'яте місце в групі. Нижче України тільки команда Сан­Марино.

Про причини невдач збірної та її подальші перспективи говоримо з футбольним журналістом Євгеном Белозьоровим, 47 років

Чи не переоцінили збірну України після Євро­2012? Команда Блохіна на першості континенту не виконала навіть завдання мінімум – не вийшла з групи. Однак критики на її адресу не було.

– Збірна Україна на Євро виступила очікувано. Вона посіла місце, на яке заслуговувала. ­Поступилася Англії, хоча гра була рівною. Але ж і шведів обіграли, не переважаючи їх. Тому після чемпіонату оцінки були стримані. Критикувати глобально не було за що. Особливо хвалити – також. Вище голови не стрибнули – ­головний висновок.

Я думаю, ейфорія трапилася після стартового матчу кваліфікації мундіалю­2014. Результат – 1:1, та ще й на лондонському "Вемблі", – закрив очі на сприятливі для українців передматчеві обставини. Англія недорахувалася кількох гравців – Руні насамперед. Але і без нього суперник створив достатньо моментів біля наших воріт. Тож еталонною ту гру українців, принаймні в захисті, точно не назвеш.

У жовтні не було головного тренера. Чи можна сказати, що Олег Блохін зігравав у збірній таку ж вагому роль, як свого часу Жозе ­Моуріньйо в італійському "­Інтері"?

– Моуріньйо в "Інтері" був і тактиком, і психологом. Роль Блохіна у збірній була простою – налаштовувати футболістів на матчі. Я цього не розумію. Вони що, діти? Я у дворі виходжу грати у футбол і то налаштовуюся. А тут – збірна.

Я не ставлю хрест на наших шансах вийти з групи. Хоча б тому, що Англія поки що грає слабко, і тамтешня преса пише про повернення "ери Мак­ларена". Але ж проти англійців у відбірному турнірі в нас тільки один матч. Усі інші – проти суперників, які діють від оборони. А ми не ­маємо ефективної тактичної моделі, щоб її долати. Не знаю, як цю проблему вирішити.

За відсутності Блохіна його підміняв Андрій Баль. Свого часу як тренер він провалився у "Ворсклі" та "Чорноморці". Яка логіка була в тому, що саме Баль став на місце Блохіна?

– Брак часу. Блохін захворів раптово й готової заміни йому не було. Крім того, клас тренера не видавався вирішальний у матчах проти суперників калібру Молдови та Чорногорії.

Чому в жовтні не призначили повно­цінним тренером збірної Олександра Заварова, а тільки ввели його у штаб із невизначеними функціями?

– Заваров – це рішення політичне, а не футбольне (­кажуть, Заварова призначать головним тренером збірної на початку листопада. Він повезе її на товариський поєдинок проти Болгарії, запланований на 14 листопада. – "Країна"). Усі його переваги – приятельські стосунки з віце­прем'єром Борисом Колесніковим. Керівники Федерації футболу України розгублені. Вони не знають, як правильно вчинити. Збирають тренерську раду з усіх 16 наставників команд прем'єр­ліги. Для чого? Таке враження, аби перекласти на них відповідальність. Але так не призначають головного тренера збірної. Президенту Феде­рації треба діяти самому і бути готовим захищати своє рішення.

Збірна не забила у двох останніх матчах жодного гола. Чи варто було вмовляти Шевченка продовжити футбольну кар'єру, а ­Вороніна – не йти з національної ­команди?

– У Шевченка були свої життєві плани. Вони вже всім відомі. Як ти його вмовиш? Воронін нічим не кращий за Девича. Хто ж знав, що Марко захворіє і буде не в оптимальній формі?

У збірній назрів процес зміни поколінь. Це – нормально, і не треба штучно цьому перешкоджати. Якщо 33­річний Тимо­щук не гратиме за "Баварію", в національній команді йому робити нічого. Він непогано діяв проти Англії. Там відчувався тиск на нашу опорну зону, і Тимощук готовий до такої гри. Але як конструктор він поступиться і Гармашу, і Ротаню.

Чому не залучають до збірної України натуралізованого бразильця Едмара?

– Думаю, Едмар посилив би ­команду. Тим більше, він за ментальністю вже наша людина, одружений з українкою. Але йому 32. Шанс він отримав у товариському матчі проти Швеції, але зіграв невдало. Після цього Едмара викреслили. Бо футболіста майже "пенсійного" віку багато разів не переглядатимуть. Це не на 10 років молодший Безус. Він провалився з Німеччиною, однак його знову викликають до збірної.

Які тактичні ходи в останніх матчах збірної України здивували?

– Не розумію, як можна випускати Селезньова на позицію відтягнутого форварда. ­Євген – гравець карного майданчика. Що там із нього ліпить Рамос у "Дніпрі" – не моя проб­лема. ­Погано, що тренери збірної калькували цей прийом і це нічого не дало. Селезньов був би набагато доречніший у стартовому складі в поєдинку проти Молдови, а не Чорногорії.

Відсутність Коноплянки вплинула на результат матчу з Молдовою?

– Так. Для Молдови майстерності Коноплянки вистачило б. Але не треба переоцінювати Євгена. З Чорногорією він був на полі – і Україна програла.

Чому слабко грає Ярмоленко?

– На ньому ще позначається "сьомінський" футбол "Динамо". Ярмоленко – потенційно найсильніший футболіст клубу, а в перспективі – і збірної. Він має урізноманітнювати командну гру киян. Але яка там зараз гра? Одна надія – Ярмоленко пробіжить, Ідеє заб'є. Така примітивна тактика призвела до втрати форми гравця.

Хто має стати головним тренером збірної України?

– Я спробував би на цій посаді білоруса Віктора Гончаренка з БАТЕ. Він – непоганий тактик і вміє мотивувати команду. Знає російську мову. Гончаренку треба робити крок уперед. Збірна України дасть йому таку можливість.

Другий варіант – Олег Блохін. Я не розумів чому його спішно призначили наставником київського "Динамо". Сьоміна треба було знімати, але ж до зими могли поставити Михайличенка, а тоді вже діяти по ситуації.

Після хвороби Блохіна Ігор Суркіс уже не може сповна розраховувати на Олега Володимировича. Тренеру майже 60 років. У такому віці починати кар'єру в клубі рівня "Динамо" недоцільно. Блохін може просто фізично не витримати. У збірній графік роботи легший. Тому буде логічно, якщо Олег Володимирович розірве угоду з "Динамо" й повернеться до національної збірної.

Фахівці та вболівальники ­часто згадують Мирона Маркевича. Він би допоміг?

– Не бачу в нього достатніх тактичних здібностей. Гра "Металіста" побудована на індивідуальній майстерності футболістів, а не на кмітливих тренерських рішеннях. А ще харків'яни часто "розсипаються" по ходу поєдинку. Достатньо згадати торішні матчі проти німецького "Баєра" та київ­ського "Динамо".

Три роки тому тодішній керманич Федерації футболу Григорій Суркіс пропонував посаду тренера національної команди наставникові "Шахтаря" Мірчі Луческу. Чи не варто звернутися до румуна зараз?

– Це – краща кандидатура, ніж Маркевич. Але якщо власник "Металіста" Олександр Ярославський може відпустити свого тренера через нездатність зробити стрибок у чемпіонаті України, то з "Шахтарем" усе інакше. Рінат Ахметов тримався за ­Луческу завжди, навіть у часи невдач. Який сенс йому або розлучатися з румуном, або "навішувати" на нього ще й збірну зараз, коли донецький клуб може досягти серйозних успіхів у Лізі чемпіонів?

Чи є гравці, непомічені колишнім тренерським штабом збірної?

– Серед українців таких не бачу. Скажімо, Алієв та Яковенко не грають у стартовому складі своїх команд – "Дніпра" і "Андерлехта".

А якщо натуралізувати бразильців? Наприклад, Тайсона.

– Хай він спочатку отримає український паспорт. І зробить це без гучних заяв про бажання грати за нашу національну збірну – все одно ніхто не повірить. Чесніше буде сказати: стаю українцем, щоб не підпадати під ліміт. А тоді вже й про збірну можна буде подумати.

 

Перспективи футбольної збірної України?

награвати склад на відбірковий турнір Євро­2016 24,93 %

реально – боротьба за 2­е місце в групі на Кубок світу­2014 16,04 %

щоб оцінити перспективи, треба знати, хто тренуватиме команду 25,27 %

нічого не втрачено – виграти всі залишкові матчі 8,66 %

мені все одно 25,1 %

Кількість голосів 1733

 

Сейчас вы читаете новость «"Блохін повинен залишити "Динамо" і повернутися до збірної"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть