четверг, 12 августа 2010 11:01

Білка й Стрілка 18 разів облетіли Землю

 

20 серпня 1960 року перші в історії істоти - дві радянські дворняги Білка та Стрілка - повернулися на Землю з космосу живими. Доти під час випробувань загинули восьмеро собак-космонавтів.

Корабель-супутник "Восток-1К N2" із Білкою та Стрілкою на борту стартував 19 серпня 1960-го об 11.44 за московським часом із космодрому "Байконур" у Казахстані. Крім них там були ще мухи-дрозофіли, чотири білі щури, 40 білих і чорних мишей, насіння кукурудзи, пшениці й гороху.

Космічне судно здійснило 18 обертів довкола Землі та приземлилося о 10.38 наступного ранку. На четвертому-шостому обертах Білка поводилася неспокійно - метушилася, намагалася вивільнитися з-під ременів, якими була прив'язана, почала блювати. Цей факт згодом уплинув на тривалість першого польоту людини в космос - лише один оберт навколо Землі.

Через півроку після приземлення Стрілка народила шістьох здорових цуценят. Одного з них уподобав перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов. Невдовзі він подарував пса Жаклін Кеннеді, дружині тодішнього президента США.

Обидві собаки померли своєю смертю, від старості. Опудала піонерок космосу Білки й Стрілки нині можна побачити в московському Музеї космонавтики.


ДАТИ

50 франків штрафу

заплатив французький поет Шарль Бодлер 20 серпня 1857 року за "порушення моральних засад суспільства". Це приблизно нинішніх 4350 грн. Ішлося про шість віршів із його нової збірки "Квіти зла". Майже 100 років у Франції її видавали без цих шістьох "аморальних" поезій. Одна з них - "Метаморфози вампіра":

Ледь із кісток моїх було весь мозок спито,

Хотів я цілувать її несамовито,

Та замість божества, жаданої яви

Уздрів липкий бурдюк із купою блошви!

Склепив повіки я в холодному одчаї,

А як розплющив їх - угледів, що немає

Почвари поруч: зник захланний манекен,

Що крові досхочу з моїх напився вен…


6982 слова

витлумачив народною українською мовою перекладач і типограф Памво  Беринда на 475 сторінках свого словника "Лексикон славеноросскій і імен толкованіє". Книжка вийшла 20 серпня 1627 року в друкарні Києво-Печерського монастиря. Складалася з двох частин. У першій подано переклад і пояснення старослов'янських слів. Наприклад:

безумствую - дурію, глупію

дЬтородний уд - члонок встидливий (статевий орган. - "Країна")

почерпало - каждая реч, що черпають нею: яко відро, конов, ковш.

юнота - дівчина, панянка, юнотка й молодиця

Друга частина - "Імен толкованіє" - це, по суті, словник іншомовних слів, із якими стикалися читачі ХVІІ ст. Як-от:

філолог - любословець

філософія - мудрость, любленіє мудрости, любомудріє


16 серпня 1925 року відбулася прем'єра фільму Чарлі Чапліна "Золота лихоманка" - про пригоди золотошукачів на Алясці. "Це комедія, де є місце поезії, пафосу, ніжності - так само, як доброму й гострому гумору. Це перлина серед фільмів Чапліна", - писала New York Times. Найзнаменитіші фрагменти в стрічці: як головний герой їсть варений черевик і зображає танець двох булочок, настромлених на виделки. На один знімальний день Чаплін спеціально найняв 2500 волоцюг, щоб зіграли золотошукачів. У списку 100 найкращих фільмів за всю історію американського кіно "Золота лихоманка" посідає 58-е місце.


"Усі євреї з 1 січня 1939 року мають прийняти такі додаткові імена: чоловіки - ім'я Ізраель, а жінки - ім'я Сара", - було в другій поправці до так званих Нюрнберзьких расових законів (1935), ухваленій у Третьому рейху 17 серпня 1938-го. "Хто порушить цей указ навмисне чи то з необережності, дістане покарання - грошовий штраф або місяць ув'язнення", - ішлося також у поправці. Того ж року німецьких євреїв зобов'язали носити на одязі зірку Давида, а в паспортах почали ставити велику літеру J, від Jude - "єврей".


21 серпня 1928 року Раднарком Української СРР видав постанову "Про заходи боротьби з бур'янами". Планово її здійснювати зобов'язали "усіх фактичних користувачів на всіх земельних ділянках". Місцеві органи влади мали простежити, щоб земельні громади "своєчасно розробили й запровадили в життя заходи до боротьби з бур'янами", а також призначати штрафи за їх невиконання.


"Сім правил кулачного бою" врятували боксерам життя й зуби

Чемпіон Великої Британії з кулачних бійців 39-річний Джек Бротон 18 серпня 1743-го сформулював ключові правила боксу. Кулачний бій як вид спорту в ті часи був дуже поширеним у Європі, та чітких правил у ньому не існувало. Не було жодних боксерських рукавичок і шоломів. Боєць на рингу легко міг отримати смертельну травму.

Джек Бротон замолоду служив у королівській гвардії, потім працював вантажником у лондонському порту над Темзою. Кар'єру бійця почав із 1734 року в середній ваговій категорії. 1740-го став у цій категорії абсолютним чемпіоном і утримував цей титул 10 років. Так само успішно згодом проводив поєдинки у важкій вазі.

Під час одного поєдинку 1741 року Бротон завдав суперникові таких травм, що той невдовзі помер. Через два роки за гроші, зароблені на поєдинках, боксер відкрив у Лондоні свій амфітеатр. І запропонував тут кілька нововведень. Зокрема, запатентував боксерські рукавиці. А також запровадив схвалені джентльменами його кола "Сім правил кулачного бою" - систему парирування ударів, щоб посилити захист. Останнє із семи правил було таке: "Заборонено завдавати удари по суперникові, що впав, хапати суперника за волосся, штани, чи інші частини тіла нижче пояса. Учасник, який опустився на коліна, вважається таким, що впав".

Після поширення правил Джека Бротона летальних випадків на рингу значно поменшало. Навіть рідше траплялися переломи й вибивання зубів, ніж раніше. "Сім правил кулачного бою" згодом не раз доповнювали й змінювали. Проте саме вони залишилися в основі нинішніх офіційних правил боксу.

 

Сейчас вы читаете новость «Білка й Стрілка 18 разів облетіли Землю». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть