Ексклюзивы
среда, 03 июля 2013 17:52
Дмитрий Тимчук
Дмитрий Тимчук
Военный эксперт

Армія перебуває в перманентному стані недофінансування

Міністр оборони Павло Лебедєв, до запланованих до 2017 року на утримання армії 100 мільярдів гривень, запросив ще 31 мільярд. Я не знаю, виходячи із чого розраховує міністр оборони на такі кошти. Можливо, виходячи із нинішніх цін, проте чи врахує він рівень інфляції? Бо те, що він так точно називає цифри — це не дуже зрозуміло.

Взагалі, те що Міноборони вимагає додаткові кошти, то це нормальне явище, зважаючи на те, що армія перебуває в перманентному стані недофінансування. Попри всі декларації нинішньої влади, що армія розвивається, оновлюється озброєння, зараз може відбутися перехід на контрактну службу, все одно ми бачимо, які не здорові тенденції зараз відбуваються.

Варто зауважити, щодо трьох цільових програм озброєння — "Корвет", Ан-70, та багатофункціональний ракетний комплекс "Сапсан". Фактично "Корвет" будується за рахунок самих суднобудівників, тобто не розраховують на Міноборони, щодо "Сапсану", то повідомили офіційно, що він закритий, а щодо Ан-70 — то Росія постійно нам дорікає...

Теж саме, але більш актуальне завдання — перехід на контрактну армію. Але це майже не можливо, оскільки відсутнє забезпечення військовослужбовців, особливо складна ситуація щодо житла. Тобто те, що гроші потрібно — це факт. Ці гроші будуть отримані за рахунок того, що Міноборони буде продавати землі.

Так, Лебедєв переконав у своїх можливостях організувати грандіозний розпродаж військового майна. Але, Мінстерство оборони робить ставку на два ресурси — це земля і об'єкти, і техніка. Вони зараз визначили 301 тис. одиниць техніки, яку хочуть продавати.

Проте, і тут не все так просто. Зараз армія скорочується — техніка залишається. За радянських часів мали додаткову техніку на випадку війни, зараз же ніхто до війни не готується, тому вони її продаватимуть. Водночас, варто зауважити, що техніка, взагалі, розкрадена.

І це не мої слова, Генпрокуратура про це говорить. Особливо та техніка, яка на зберіганні, вона масово розкрадається. Її стан не задовільний, тобто ще не зрозуміло скільки вони за неї виручать. Я сумніваюсь, що вони отримають ті гроші.

Це афера. Тут під об'єктивну необхідність хочуть підсунути власні інтереси. Справа в чому — вони зараз називають конкретні цифри, що дасть розпродаж земельних ділянок та об'єктів Міністерства оборони, які їм не потрібні. А чи можна зрівняти земельну ділянку в Києві біля Львівської площі, яка на вагу золота (такі ж є привабливі ділянки в регіонах) із більшістю земель, які знаходяться в лісах, тобто бозна де.

Всі вони потрапляють в загальну оцінку. Вони кажуть: "Ми заробимо скільки", але вони ніколи стільки не зароблять, тому що це робиться для того, аби розпродати привабливі ділянки в великих містах, а потім вже казати, що в них не купують землю. Вона нікому не буде потрібна. Як у нас визначали вартість об'єкту? Наприклад, є казарма, яку вирішили продати за три тис. грн. Проте вони не враховують землю, яка йде з нею і коштує 40 тисяч гривень. Таких схем десятки.

Сейчас вы читаете новость «Армія перебуває в перманентному стані недофінансування». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть