Ексклюзивы
среда, 03 июня 2020 17:05
Анна Усік
Анна Усік
Анна Усік

Будинок Кучми

Триповерхову хату край села Іван Кучма почав будувати, коли мені було 10. Приїхала туди на канікули, коли вусань заливав фундамент. І в магазині, й у сільраді зі старого сміялися: "Навіщо тобі 300 "квадратів"? Чоловік робив своє. На пів року їздив у Москву на шабашки, решту часу будувався вдома.

– У мене три доньки і двоє синів. Як свої сім'ї заведуть, нам і цього буде мало, – казав моїй бабусі на Зелені свята.

Багатодітна родина тулилася в дерев'яній хижі. Щоб купувати будматеріали, економили на їжі. Молодші діти доношували одяг за старшими.

Потім на кілька років Іван зник. Пліткували, що завів сім'ю в Росії. Щоб не ставили зайвих запитань, дружина перестала співати в церковному хорі. Старша донька вийшла заміж за поляка, до якого щороку їздила збирати полуницю. Середуща вивчилася на стоматолога у столиці. Молодша – на заробітках в Ізраїлі. Сини закінчували школу, коли батько повернувся – старий і кволий. Баба казала, що він попав у рабство. Дружина віддала всі гроші, аби вирвати його звідти. За кілька місяців продовжив будуватися. Фінансували доньки.

Син Вадим вивчився на авіадиспетчера і працює у Львові. Денис управляє краном на будівництві в Польщі. Вже рік, як Кучма справив новосілля, але з дружиною жили у старій хаті. Велика Іванова родина не могла зібратися навіть на свята. Батько сердився і погрожував, що перепише будинок на племінника.

Діти з'їхалися на похорон. Провести Івана в останню путь прийшло все село. Усім було цікаво поглянути, що набудував Кучма за 20 років.

Навесні дім, у якому ніхто не жив, діти виставили на продаж. Матір забрав до Львова син. Коли пакували речі, знайшли батьковий зошит. Туди записував витрати на хату. Побудували за 112 тисяч доларів, а продали за 35 – переселенцям із Луганська

Сейчас вы читаете новость «Будинок Кучми». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть